Книгите, с които детето ще чете

| от Лилия Огнянова | |


Единственият трик да накарате детето да чете, е да му дадете достатъчно интересна книга.

И това го казвам от личен опит. Стане ли ти веднъж интересно, четивото няма да падне от ръцете му.

Също така недейте да бъдете сноби и да налагате личния си вкус или виждания. Според вас би било много по-градивно да прочете “Стас и Нели” или “Чичотомовата колиба”, но хлапето може да настоява за някаква напълно непозната и не вдъхваща доверие книга или дори за биографията на Криско или книгите на Емил Конрад.

Не налагайте вкуса и разбиранията си, достатъчно е натискът в училище и задължителната литература. “Под игото” може да е класика, но е изключително далечно, че и скучно на седгашните деца за четене. И в това няма нищо лошо или страшно.

Заведете детето в книжарница и му вземете тази книга, към която посегне то. Без да критикувате, да пуфите и да правите забележки за вкуса му и за “ах, вие, младото поколение”. Споменете си самите вие колко се дразнехте едно време на същите приказки, които слушахте от страна на баба ви. Не повтаряйте историята 😉

И все пак ще си позволя да дам няколко предложения за новоиздадени книги, които са сред бестселърите в тийнейджърската и детска литература.

Поредицата за Серафина, дело на писателя Робърт Бийти, е изключително увлекателна история за едно доста необичайно 12-годишно момиче, което се впуска в опасно разследване, изпълнено със спиращи дъха изпитания, непобедими врагове и древна магия! Робърт Бийти създава завладяващ детски роман с ярки и убедителни герои, в който мистерия, магия и исторически факти се смесват в едно вълнуващо и неустоимо цяло. Към момента има излезли на български две части от поредицата, като можете да видите кориците в галерията ни горе.

„Ваканция с магарешки уши“ и „Портокалови дни“са две от книгите на една от най-добрите съвременни автори в детската литература – Ива Прохазова, които могат да се открият на родния пазар.Още с излизането си „Ваканция с магарешки уши“ влиза в номинациите на Националната награда за детско-юношеска литература и до днес не слиза от плановете на нейните издатели. В романаавторката разказва истории, свързани с живота в чешката провинция, истории, навяващи скъпи спомени и напомнящи безгрижието на нейното собствено детство и лета, изпълнени с вълнения и приключения сред скъпи хора.

За своите детски книги Ива Прохазкова е получила досега не повече и не по-малко от 20 отличия, сред които Националните награди на Австрия и на Германия, Държавната награда на Чехия, и най-вече – номинация за най-престижното отличие в света на детската литература: медала „Х. Кр. Андерсен“.

Откъс можете да изтеглите тук –Ваканция с магарешки уши_откъс

„Момичето, което изпи луната“отКели Барнхиле друг съвременен роман, по който тийнейджърите по света и у нас са луди.Книгата е носител на тазгодишния медал „Нюбери“ за детско-юношеска литература. Че романът е увлекателен и интересен, може да се каже дори по анотацията му:

Имало едно време едно момиче, което нямало спомени.
Имало едно време един дракон, който никога не пораснал.
Имало едно време една баба, която не казвала истината.
Имало едно време едно блатно чудовище, което било по-старо от света, обичало света и хората в него, но невинаги знаело правилните думи, които да изрече.

Откъс можете да изтеглите от тук –Откъс

Други две прекрасно илюстровани книжки, които са подходящи за по-малки деца, са невероятните произведения на Феридун Орал – „Червенокрилото кукумявче“ и „Как змейчето прояло отново оризова каша“. Той се числи към големите имена в илюстрацията не само в турската литература, но и в световната, носител е на множество национални и международни отличия. Неколкократно негови произведения, са обявявани за най-добре илюстрирана турска детска книга на годината от Международния съвет за детска литература, базиран в Базел.

През 2012 г. Феридун Орал бе номиниран за най-престижната награда в света на детско-юношеската литература – медала „Х. Кр. Андерсен“.

Могат да се изредят още много, много детски и юношески нови заглавия, с които детето ви ще заобича четенето. Но ако стане прекалено дълъг списък, ще е вече отегчително.

Затова за финал оставих новото луксозно издание на„Питър Пан“ на Джеймс Матю Бари,което излиза като част от детската поредица наOrange Booksв подкрепа на УНИЦЕФ България.

Романът е една от най-обичаните книги от децата по цял свят и се е превърнала в символ на любовта към свободата и очарованието на детството. Цветните илюстрации са направени специално за новото издание на книгата и са дело на младата и изключително талантлива художничка Матея Аркова. Преводът е на Светлана Комогорова-Комата.

Поредицата на изд. Orange Books дотук включва„Малкият принц“,„Алиса в страната на чудесата“и„Алиса в огледалния свят“,аOrange Center дарява на УНИЦЕФ България печалбата си от продажбата на всяка една от тях. Така, сдобивайки се с един от вечните детски романи, човек прави и добро на децата в България, които имат нужда от помощ и подкрепа. Освен това изданията са колекционерски и луксозни – с твърди корици, цветни илюстрации и златна порезка на страниците. Истинско удоволствие е класически детски романи да заживяват нов живот в подобен формат в името на благородна кауза.

Подарете „Питър Пан“ на приятел. Независимо от възрастта му. Така не само ще му помогнете да съхрани детското у себе си, но и ще направите нещо добро. Неслучайно един от най-популярните цитати на автора на „Питър Пан“ е:Онези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно.“


Повече информация Виж всички