Как да помогнем на първолака да свикне по-лесно с училището

| от Емилия Седевчова |


Началото на учебната година е стресов момент за повечето първокласници.

Колкото развълнувани и доволни да са от новата си по-важна роля, толкова (все още типично по детски) са и поуплашени от всички предизвикателства и отговорности.

Много нови правила, уроци, госпожата, съучениците, пълна раница с понякога неразбираеми учебници и многото ( в детските очи) домашни. Голяма част от първокласниците остават и за занималня, а ако са свикнали да си поспиват следобед, това ги изморява допълнително. Всички тези и много още причини могат да доведат до нежелание в ученика да ходи на училище през първите няколко седмици.

Без паника, мили родители – това е един нормален процес и много бързо всичко си идва на мястото.

Все пак, има няколко лесни стъпки, които можем да следваме, за да подпомогнем приспособяването на първокласниците към учебния процес.

1. Насърчавайте и поощрявайте желанието им да учат нови неща.

Колкото и да сте изморени, отделете от времето си, за да изслушате техните приключения. Оставете ги да ви разкажат какво са писали на дъската, какво е казала госпожата и защо това ги е впечатлило, какви са новите съученици. Станете съпричастни с техните вълнения.

2. Помогнете им да разберат правилата за работа в клас и защо е важно те да се спазват.

Улесните ги, като им разкажете вие какво сте правили като ученици и как сте се справяли тогава.

3. Участвайте, докато си подреждат раницата, но не го правете вместо тях.

Само наблюдавайте и подпомагайте процеса. Така ученикът ви ще се научи да организира сам доста сериозното количество учебници, тетрадки и помагала. В клас ще успява лесно и бързо да намира своите материали, моливи и химикалки, а това ще му донесе повече увереност.

4. Преглеждайте какво са учили в клас и помагайте ако прецените, че детето изпитва затруднения някъде, дори и без учителката да е споменала за това.

Учебната програма е достатъчно наситена и натоварена, а материалът – труден за усвояване. И като не позволите на верижката от знания да се скъса ще помогнете на детето да е по-спокойно в клас.

5. Не претоварвайте малкия ученик.

Може да прецените, че понякога детето има нужда от допълнителни упражнения, но ако е изморено и разсеяно, не го карайте да учи. Така нито ученето ще е удовлетворяващо, нито материалът ще е усвоен добре. Ще има време през уикенда, където на спокойствие, да наблегнете на местата, където ученикът изпитва затруднения.

6. Не обременявайте първокласника с прекалено големите си очаквания или изисквания.

Децата имат нужда от свобода да творят. Нуждаят се от време да се научат да обичат училището и да разберат ползите, които то им носи. Защото за малките ученици учението е практически насочено, те започват да изпитват нужда да научават като разберат с какво това им помага на практика. Откриват света чрез училището и то буквално.

7. Подкрепяйте интересите им, дори да не ви допадат.

Ако вие планирате да запишете детето си на модерен език, а то просто иска допълнителен час по рисуване, запишете го да рисува. Време за езици и допълнителни курсове по математика ще има много.

Ако спазвате тези съвети, учебните дни за ученици и родители ще започнат да протичат неусетно, леко и хармонично. И този така важен период ще мине значително по-плавно.

Още от автора:

Красиви сме, но сме еднакви

Офроуд с бебе из софийските улици

Образователната ни система – разтърсена от пандемията