Как да използвате децата си за користни цели и да преуспеете

| от Евелина Бонева |


„От деца файда нема“, е казал бащата на мой приятел и е бил гениален в правотата си. Зачеваш го, хайде добре. После – ако си жена, носиш го 9 месеца, даваш си тялото под наем, подуват се глезени, пукат се вени – кошмар. Ако си мъж – 9 месеца не можеш да пипнеш жена си – глезените й подути, вените й – разширени – кошмар. После се ражда. Ако си жена – адски контракции или рязане на матка и корем. Мъка, клизми, абокати, ужас. Ако си мъж – трепериш, че жена ти ражда, тревожност, потене, разстройство – ужас.

После се започва: как да го изкъпем, без да го убием. Как да го приспим, без да го убием. Как да го нахраним, без да го убием.

Точно свикнеш с нещата, то порасне и ситуацията се променя. Започват нови чудения. И докато родителите се лутат в главоблъсканицата по отглеждането му, то става абитуриент и започва да крещи: „1,2,3…“ от покрива на някоя кола.

Все пак, трябва да се признае, че от децата може да се изцеди някаква файда, поне докато са малки.

Ето няколко предложения как:

Предредете всички на опашката

Чакането на опашката при личния лекар за рецепти е за тъпаци. Ако имате малко дете, понесете го със себе си и го дръжте напред, така че всички да го виждат. Бъдете нагли и ако чакащата тълпа сама не се отдръпне като морето пред Мойсей, директно помолете да влезете първи, „защото сте с малко дете“ (детето може да е и на 11, няма проблем). Ако някой се опълчи, ползвайте отрочето като щит и просто си пробийте път през тълпата. През това време вдигнете скандал, че тези безчувствени ходещи некролози си нямат друга работа и само висят пред кабинета на доктора. След това влезте гордо, като носител на бъдещето.

PS: Разбира се, изключваме случаите, в които детето наистина е зле или вие сте наистина зле. Тогава е нормално и човешко да влезете при лекаря с предимство.

Никакви скучни събития повече

Раждането на дете си струва дори и само, за да го ползвате като универсално оправдание. За всичко. Повтарям, за всичко. Рожден ден на братовчедката? „Съжаляваме, но Ани е болна. Няма как да дойдем“. Бизнес среща, за която не сте подготвени? „Много моля за извинение, но децата ми се сбиха и вече час и половина не мога да ги разтърва, ще отсъствам.“ Импровизирайте смело и ползвайте плода на възпроизводството си като оправдание за абсолютно всичко. Никой нищо не може да ви каже, вие сте родители.

Манипулиране на роднините

Не харесвате свекърва си, а сте й родили най-красивия внук. Ако тя има наглостта да се бърка в живота ви, използвайте красавеца, за да го подучите на това онова за живота и семейните отношения. Ако малкият й сервира например, че „Семейство сме аз, мама и тати. Ти си просто от фамилията“ има шанс дълго време жената да не се вясне у вас. Може да се прилага и в случаи на тъщи и други прилежащи.

No more drama in my life

Ако приятелите ви имат наглостта да говорят за себе си, когато сте заедно, може да ги парирате с това, че нямате нужда от техните драми, тъй като ИМАТЕ ДЕЦА. Ако някой упорства и продължава да говори за здравословните или любовните си проблеми, прекъсвайки ви, когато обяснявате как Вальо пак не е на детска, защото ония идиоти Петрови ОТНОВО са пуснали дъщеря си със сополи да заразява другите деца, вдигнете скандал. Кажете на висок глас „Аз съм майка/баща“, без значение дали този факт е релевантен към разговора.

Пълна житейска реализация

Да кажем, че сте жена и сте в майчинство вече пет години. Качили сте 50кг след раждането, защото хапвате бял хляб през нощта и не може да решите едно судоку, тъй като не сте имали друга мисъл освен за детето през последните пет години. Ако някой ви попита кога ще тръгнете на работа или, да речем, на спорт, възприемете въпроса като агресия и кажете, че имате дете. Демек свършили сте си работата вече, няма нужда да се храните здравословно, да сваляте излишните килограми или да спортувате за здраве.

Превърнете го в следващата Крисия или Кристиян

Инвестирайте в развитието на детето и превръщането му в звезда отрано. Когато то се озове на сцената и славата го сполети, може да живеете на негов гръб. Не слушайте какво ви говорят зложелателите: че детето трябва да си е дете, да играе, да има свободно време пр. Те просто не искат вашето чедо да преуспее.