Изразът, който може да промени живота на децата ви завинаги

| от Mamamia |


Няма съмнение, че като родител обичате детето си безусловно и безкористно, но съвсем не е сигурно дали то вижда нещата по този начин. Дали децата ни усещат, че ги обичаме? А когато са сбъркали? А когато са направили беля, глупост или нещо забранено? А когато са се изложили?

Като всички нас и децата се нуждаят от повече от усещане за любов – нуждаят се от ясно потвърждение, че ги обичаме. Особено, когато правят грешка, когато чувстват срам или очакват да им се скарате или да ги накажете.

Майка на пет деца, автор, предприемач и инфлуенсър, Анджули Пашъл е известна в Инстаграм с ник нейм @lovealways.anjuli. Във едно от своите последни видеа, посветени на родителството, тя споделя историята около един израз, научен от нейната майка в детството, който според нея може „напълно да промени вашия живот и животите на децата ви“.

Изразът е: „Обичам те повече от…“, а примерът й ясно показва какво тя има предвид, колко голяма сила всъщност има този израз и в какви ситуации се използва:

Андужли Пашъл разказва история от своето детство.

Един ден миела специалните чинии от фин китайски порцелан, които семейството й използвало само един път годишно по Коледа. „Докато ги миех и подреждах, пет от 12-те чинии се разбиха на пода. Беше съсипващо. А майка ми веднага, без да се колебае, изкрещя от другата стая: „Обичам те повече от тези чинии!“.

„Виждате ли, тя ми го повтаряше през целия ми живот“, продължава историята си Анджули. „Когато бях на 5, 10, 15, 16, 25, 35, 40 години, тя казваше: „Обичам те повече от…“. Когато имах лоши оценки, казваше: „Обичам те повече от лошите ти оценки“…

Потвърждаването на майчината любов обаче не се е отнасяло само за „лошите неща“ и „провиненията“.

„Дори когато съм направила нещо наистина добро, казваше: „Обичам те повече от това колко добре си се представила…“ Това, което тя правеше в този момент, е да дава безусловна любов“.

Във видеото си инфлуенсърката с 45 хиляди последователи обяснява колко важно е за децата да чуват тази простичка фраза, особено когато са направили грешка.

„Очаквахме да изпитаме срам, очаквахме да ни се скарат на висок глас, но вместо това тя се намесваше с нежност и любов и оттогава всичко е различно… И мисля, че наистина, наистина, онова, което искаме повече от всичко, е да знаем, че сме безусловно обичани“.

Според нея тези думи определено могат да засилят връзката между родители и деца.

„Практикувайте този израз с вашите деца“, съветва тя. „И ви обещавам, че ще ви промени като майки и ще се отрази на живота на децата ви“.

В коментарите някои хора отбелязват колко щастливи биха се чувствали, ако техните собствени родители са се отнасяли с тях така като деца.

„Израснах с обратното на описаното и ми става мъчно, че е възможно, но нямах късмета да получа такъв тип любов“, пише един от последователите. „Това е толкова красива алтернатива – благодаря ви за споделянето“.

Вижте още:

Баба и дядо и безусловната им любов