Генетиката определя кога ще се появи първото зъбче

| от MamaMia |


Поникването на първото зъбче е нещо, което родителите често очакват с нетърпение. Но кога точно се случва то?

Всъщност възрастта, на която се появява първия зъб, варира сериозно от дете на дете. Има случаи на бебета, които направо се раждат с едно-две зъбчета, но те са редки – приема се, че едва едно на 2000 бебета се ражда с поникнало зъбче. Има и други случаи, в които не се появява нито един зъб чак до 12-ия месец.

И все пак това са крайности, като най-обичайното е зъбчетата да започнат да се появяват между 4 и 10-ия месец. Първо зъбче през 6-ия месец е средното и типичното за повечето бебета.

Гените отговарят за това кога ще поникнат първите зъби, точно както ще отговарят и за здравината на постоянните зъби по-късно в живота.

И все пак точният момент на поникване на зъбите може да има сериозни отражения върху здравето на бебето.

Ако зъбчето дойде няколко месеца по-рано или няколко месеца по-късно, обикновено няма причини за притеснение. Повод за притеснение би било единствено екстремно закъснение или твърде голямо подраняване.

Ако бебето се роди със зъбче или две, това би могло да попречи на нормалното кърмене. А кърменето е много важно за оралното здраве на детето – то помага за развитието на лицевата мускулатура, но също така кърмата предотвратява появяването на кариеси по-късно.

Много ранната поява на зъби може също така да се свърже с по-голям брой млечни зъби от нормалното. Обичайно млечните зъби са около 20 на брой, но има деца които имат от едно до цели 10 млечни зъба повече. Проблемът с прекомерно многото млечни зъби е, че когато няма място за тяхното порастване, при смяната с постоянния зъб, може да се получи нараняване на венците или да няма място той да поникне. Това не е проблем, ако се види рано от дентален специалист – възможно е да се извадят млечните зъби, които са „в повече“ и има опасност за затиснат постоянния зъб по-късно.

Сериозното забавяне при порастването на зъбките се свързва с различни фактори. Понякога може да се окаже, че новото зъбче се е скрило зад корена на друго зъбче. В други случаи може да се свърже с по-късна липса и на постоянен зъб на същото място. Във всички случаи е необходим преглед от специалист, а понякога и рентгенова снимка, за да се прецени необходимата намеса. Известно е също така, че при недоносените бебета зъбите се появяват по-късно.

И все пак специалистите призовават към спокойствие, ако не видите първите зъбки навреме. При някои семейства има генетична предразположеност към по-късно поникване на млечните зъби, затова е добре да разпитате членовете на семейството дали си спомнят подобно забавяне и в своето детство. Възможно е биологичният часовник на някои деца да се движи по-бавно, затова и зъбите да закъсняват.

Във всички случаи проблемите с млечните зъби при децата се решават сравнително лесно, стига, разбира се, да се хванат навреме.


Повече информация Виж всички