Филмите, които да гледате с децата си

| от MamaMia |


Едни от хубавите спомени от детството ми са свързани с плоската черна кутия, видеокасетите и щастието да не се налага да викаш възрастните да превъртят касетата, когато искаш отново да гледаш „Цар Лъв“.

А най-хубавите са, когато сядахме пред телевизора в нечия къща (там, където имаха видео) и заедно с майките гледахме „Мулан“, „101 далматинци“, „Пепеляшка“, „Спасителен отряд“. След това майките отиваха незнайно къде, а ние бързахме да излезем на двора, където разпределяхме ролите и правихме наша възстановка на филмите.

В онова време все още нямаше „Дора Изследователката“, нито дори Jetix, камо ли днешните YouTube уроци по грим, прически или как да полираш количката си на HotWheels. Използвахме старите лакове за нокти на майките си, за да тунинговаме минимоделите на Mitsubishi. И всичко идваше от филмите, които късметлиите сред нас получаваха всеки месец на видеокасета.

Споменът за тези филми е свързан преди всичко с ритуала да ги гледаме заедно с родителите си. Така магията до голяма степен се запази, за да можем днес да ги гледаме с половинките си. Не искаме да звучим като забила грамофонна плоча, но онези анимации имаха нещо, което днешните нямат. Като изключим „Замръзналото кралство“ и още една шепа заглавия, рисуваните анимации на „Дисни“ са незаменими.

Затова днес ви предлагаме нашата селекция от детски филми, които (заедно с родителите) ни направиха детството ни приказка.