Децата в мрежата: интернет ексхибиционизъм

| от Виктория Вескова |


За създаване на комичен момент в киното често се експлоатира следната ситуация: младеж запознава бъдещата снаха с майка си, двете сядат на диванчето в дневната и въпреки съпротивата на младежа, майката разгръща пред младата дама албум със снимки на отрочето – гол на плажа като малък, наконтен за първи клас по странна отминала мода, ревящ, четящ, пълзящ и в други занимателни пози.

„Оооо, колко сладко и миииило“, коментира младата дама, а младежът се черви до ушите и кърши ръце, което и ни забавлява, и създава въпросния комичен момент.

В миналото подобни снимки се виждат само от малцината, стигнали до диванчето. Много от днешните деца обаче са лишени от този лукс на лично пространство. Искат или не, техни снимки вече са част публичната дигиталната история на социалните мрежи. Родителите им гордо позират и се идентифицират с тях, показват ги във всякакви варианти, поддържат им и профили във Facebook. В друг случай полуграмотни известни и неизвестни кифли дори печелят от профилите на децата си, обличат ги за реклама в считани от тях за модни тоалети от съмнителни интернет бутичета, продаващи имитации на известни марки (интересно плащат ли данъци за това).

В миналото доста деца имаха и множество голи снимки от плажа, но заради педофилски скандали днес поне това е ограничено. Не знаем обаче каква може да е перверзията на бъдещето и как снимките на нашите деца днес в интернет могат да й послужат…

Не ми е присъща дозата ексхибиционизъм на социалните медии при ползването им за споделяне къде си бил на почивка, какво ядеш, купуваш, каква кола караш, с кого и т.н. Но уважавам свободата на всеки да изрази себе си, идеите си, убежденията си, да ползва тези медии, да споделя и да печели вниманието на околните, както намери за добре. Стига да е законно. И точно заради това уважение смятам, че децата ни трябва да имат избор, като поотраснат да градят сами дигиталния си образ в интернет и социалните медии.

Представете си как детето ви става министър-председател на България, следващия еврокомисар или шеф на Yahoo и опонентите му злоупотребят с някоя от детските снимки, които вие сте пуснали в интернет. Подобен сценарий е напълно реалистичен в бъдещето на днешните деца. Затова нека ги оставим да изберат самисвоята дигитална публичност и да имат правото на информиран избор как да я изграждат. Или най-малкото, да сме по-селективни в това какво постваме за тях.Следите остават…

*Авторът изразява лично мнение, не обвърза компания или организация с него и го споделя по време на отпуск по майчинство.


Повече информация Виж всички