Децата копират родителите онлайн

| от MamaMia |


82% от възрастните и 70% от малчуганите прекарват ежедневно поне по три часа с електронни джаджи в ръка. Децата вероятно копират времето, което родителите им прекарват в използване на устройства. Това сочат резултатите от ново проучване на Kaspersky относно досега на децата с дигиталната среда.

Децата винаги наблюдават и копират това, което правят родителите им – това важи и за дигиталните им навици.

Ако подрастващите виждат, че родителите им постоянно използват устройствата си, те ще считат подобно поведение за норма и също ще прекарват много време онлайн. Въпреки че понякога може да е трудно да бъдеш модел за подражание, родителите трябва да осъзнават влиянието на своите действия върху поведението на децата си и да се опитват да дават пример, когато става въпрос за правила, свързани с времето, прекарано пред екрана.

От резултатите личи връзката между времето, прекарано пред екрана, от страна на родителите и децата. По-голямата част и от малките, и от големите – 48%, използват устройствата си по едно и също време през деня – в продължение на 3 до 5 часа. Освен това по-голямата част от родителите са убедени, че както те (62%), така и децата им (58%) прекарват доста време онлайн.

Изследването също показва, че децата активно адаптират начина, по който използват устройствата, въз основа на начина, по който ги използват техните родители. Например, когато 80% от родителите прекарват по-малко от 2 часа на ден пред устройства, техните деца правят същото. Ако възрастните използват своите устройства повече от 2 часа на ден, децата е също толкова вероятно да направят същото.

Едва в 19% от случаите децата, които имат такъв пример пред себе си, прекарват по-малко от 2 часа на ден пред дигиталните устройства.

В същото време, според резултатите от докладите, децата, чиито родители редовно използват устройства, прекарват повече време пред екрана в различни цифрови навици. Например децата, чиито родители често използват джаджи, прекарват допълнително 39 минути онлайн по време на хранене. Междувременно писането на текстови съобщения, докато водят разговори, добавя на децата средно 41 минути екранно време, а споделянето на снимки в социалните мрежи добавя още 31 минути на ден – време, което наистина се натрупва.

„Децата имат много по-голяма полза от осезаемото взаимодействие с реалния свят, отколкото от потреблението на цифрова информация. Децата на възраст под 12 години, например, все още трябва да извървят дълъг път, преди способността им за абстракция да бъде сравнима с тази на възрастните. Те първо трябва да се научат да усещат, чуват, виждат, миришат и вкусват света“, коментират терапевтите Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската практика Liebling + Schatz.

Региналният мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова Богдан Писмиченко допълва: „днес има налични инструменти, които могат да помогнат на родителите да подобрят цифровото благосъстояние на децата си и да гарантират, че времето, прекарано пред екрана, е безопасно и балансирано. Даването на пример от самите тях също е чудесен вариант.“ 

Вижте още: 

Изберете най-подходящата възраст за детски профил в социалните медии