Българските деца са податливи на конспиративни теории

| от НМД* |


На 29 септември в клуб „Перото“ обединението от различни организации Национална мрежа за децата (НМД) проведе неформална среща-разговор с журналисти, експерти и всички заинтересовани на тема „Конспиративните теории и дезинформацията и тяхното влияние върху живота на децата и детските политики“.

На срещата бяха обсъдени все по-широкото разпространение на конспиративните теории и техният директен негативен ефект върху здравето, образованието, сигурността и правата на българските деца, както и върху обществените нагласи и детските политики.

Публикуваме текст, разпространен от НМД, който синтезира по интересен начин информацията по темата:

***

Конспиративните теории, които доскоро бяха в периферията на медийния поток и се приемаха несериозно от голяма част от хората, днес влияят на политиките и определят обществените нагласи по цял свят.

Българското общество е особено податливо на конспиративни теории, дезинформация и пропаганда.

Причините за това са комплексни: липса на ясна и достоверна информация от страна на управляващите и институциите; несъвършенства в образователната система – липса на гражданско образование, на критично мислене, на медийна грамотност и на практически познания; намаляващ брой независими медии и журналисти, които да налагат високи журналистически стандарти при разследване, проверка на факти и съобщаване на информация.

На практика у нас, както и в цяла Европа, е налице хибридна война с постоянно разширяваща се мрежа от дезинформиращи сайтове и медии, някои свързани с руската пропаганда. Това влияе негативно върху формирането на общественото мнение по важни за децата и семействата политики и върху законотворчеството, свързано с регулацията във всички сфери на детския живот – здраве, образование, детско правосъдие, социални услуги.

Какво е QAnon?

През 2019 най-популярният хаштаг със социално-политическо съдържание в най-използваната в САЩ социална мрежа Twitter е #QAnon и неговите производни #Q, #Qpatriot и #TheGreatAwakening. Този факт ясно показва тенденцията за разширяване на обсега на конспиративните теории и по-точно на една определена – QАnon.

Какво означават тези кодови наименования, съдържащи латинската буква Q? Това са разклонения на конспиративната теория, която набира скорост и според която неолибералният и глобалисткият елит, управлявал Америка и света близо четири десетилетия, участва в таен заговор и педофилска мрежа, която президентът Тръмп е призван да разобличи.

Без съмнение, QAnon е лишена от реални доказателства и граничи с абсурда, но определени медии, политически сили и потребители на социалните мрежи я разпространяват лавинообразно, като тя се е превърнала в миш-маш от различни твърдения – от крайнолеви, до крайнодесни.

Това е сложна и многопластова конспирация, според която светът се управлява от елитна клика педофили, почитащи Сатаната.

Този таен световен елит контролира всичко, включително медиите, Холивуд и най-вече политици като Хилари Клинтън, а Доналд Тръмп и специалният съветник на Министерството на правосъдието Робърт Мюлер водят тайна война с тях.

Това сюжетно ядро обаче се разраства неконтролируемо и мимикрира под различни форми в различни сфери и дори съдържа противоречиви твърдения. Често използва най-силните инстинктивни страхове на хората, свързани с децата им, базира се на измислени новини, фалшиви факти и неверни заключения и, най-вече, на лековерното и наивно четене от масата хора в интернет.

Кога започва всичко?

През 2016 започва масирано настъпление на конспиративните теории с така наречената Pizzagate, която става вирусна по време на президентските избори в САЩ. Личният имейл на Джон Подеста, мениджър на кампанията на Хилари Клинтън, е хакнат и WikiLeaks публикува имейлите му, в които привържениците на конспирацията виждат кодирани съобщения, свързващи високопоставени служители на Демократическата партия и американски ресторанти с предполагаем трафик на деца и педофилия. Едно от заведенията, за които се твърди, че е участвало, е пицария „Комет Пинг Понг“ във Вашингтон, окръг Колумбия. Теорията се разпространява в социалните медии като 4chan, 8chan и Twitter.

Pizzagate може да се счита за предшественик на подобната, но още по-вирусна теория QАnon, която се възражда през 2020 г. През октомври 2017 анонимен потребител публикува серия от постове в платформата 4chan, а по-късно в 8chan и 8kun – свободни от цензура виртуални „дъски“ за съобщения, снимки и мемета, в които потребителите са анонимни. Той се именува като „Q“ и твърди, че има достъп до секретна информация.

За самоличността на Q има много догадки. Най-широко споделяната версия сред последователите му е, че това е човек или група, които имат достъп до кухнята на американското военно разузнаване и Белия дом.

Употребата на буквата Q се свързва с аналогичното означение на най-високото ниво на достъп до секретна информация в американското министерство на енергетиката и във военното разузнаване.

Потребителят Q рядко отправя директни послания, а използва Сократовия метод – задава насочващи въпроси и оставя всеки сам да търси и анализира информация и да стига до определени изводи. Така дори дадена теория да бъде разобличена, това не дискредитира потребителя Q, който само е задал въпроси.

„Where we go one we go all“ с абревиатурата „WWG1WGA!“ е най-популярният слоган на движението. Около него обаче се формират множество инициативи, които на пръв поглед трудно могат да се свържат с QAnon, като например във Великобритания конспиративната теория се разпространява с хаштаг SaveTheChildren.

Защо точно сега?

Истината е, че QAnon е цяла субкултура с милиони последователи не само в Америка, а и по цял свят, които с религиозна отдаденост се борят с „дълбоката държава“. QАnon е начин на мислене, който се активизира най-вече във време на криза, на усещане за разпад на системите, на неконтролируем поток информация.

Според разследване на BBC, интересът към тази конспиративна теория значително е нараснал от началото на пандемията и нейни последователи вече далеч не са само почитатели на Тръмп. Разпространението на конспиративните теории се е увеличило многократно – през март тази година броят на постовете, свързани с QАnon, рязко скача. Членовете в най-големите групи, които подкрепят конспиративната теория, са се увеличили със 700%. В тях те откриват прости отговори на сложни въпроси във време, в което има много неизвестни.

“Това увеличение идва във време на обществена нестабилност, на сътресение за много хора. Обществото търсеше отговор на въпроса: „Защо се случва всичко това?“ Също така хората бяха затворени в домовете си, залепени за компютрите и телефоните си по цял ден. Затова бяха изложени на всичко това онлайн“, обяснява Ауфи Галахар от американския Институт за стратегически диалог пред Би Би Си. Организацията й се занимава с изследване на екстремизма, но започва да анализира и QAnon.

Защо е толкова опасно?

Явлението QAnon е класифицирано като „национална терористична заплаха“ от ФБР миналата година. Конспирацията се появи в платформи, които се свързват с белите супремасисти и крайно десните екстремисти. „И въпреки че не можеш да наречеш последователите на QAnon екстремисти, конспирацията се намира в периферията именно на този екстремизъм“, казва Ауфи Галахар.

В Reddit пък се появява страница, в която членове на различни семейства споделят тревогата си, че техни роднини са били погълнати от QAnon теорията.

Сред популярните митове са, че Бил Гейтс е създал пандемията на коронавирус и бъдещата ваксина, която съдържа микрочипове, с които да ни следи, че COVID-19 е биологично оръжие, което засяга само педофили, че белината е лекарство, че демократите и известните личности се хранят с бебета, че Кенеди е убит от ЦРУ, че 11 септември е „вътрешна работа“ на правителството на Америка. Както обикновено, в посланията има антисемитски мотиви и обвинения срещу Сорос и семейство Ротшилд.

Последователите на QAnon са насърчавани да привлекат свои приятели и близки. Поддръжниците на конспирацията наричат това „да им дадеш червеното хапче“ – препратка към „Матрицата“.

Кривото огледало на конспирациите в България

Характеристиките на конспиративните теории ги правят изключително опасни и те бързо заразяват. И тъй като тези теории са аморфни, без реални аргументи и доказателства, базирани на митове, твърдения и слухове, на полуистини и лъжи, лесно се трансформират и към тях се прикрепват нови и нови твърдения. Нещо повече – конспирацията се превръща в начин на мислене и дори влияе върху законотворчеството.

За съжаление, у нас съвсем наскоро имахме примери на манипулации – спомнете си как през октомври 2019 родители в Карнобат и Сливен спешно изтеглиха децата си от няколко училища заради слух, че ще бъдат взети от социалните.

Няколко граждански формирования пък тиражираха твърденията, че в новия Закон за социални услуги се залага възможността децата да бъдат отнемани от родителите само по анонимен сигнал.

Бяха блокирани важни законопроекти, които са превенция срещу насилието срещу деца, с мотива, че социалните ще се месят в семейните работи и ще извеждат деца без основание. Беше нападната единствената дългогодишно работеща линия за сигнали за деца в риск с мотива, че събира данни за децата, за да бъдат отвличани от семействата им.

Българските деца бяха лишени и от един изключително важен визионерски документ – Стратегия за детето, която е концепция за цялостното развитие на детските политики. Медийното пространство беше залято от дезинформация, според която Стратегията ще разруши традиционното българско семейство и цели отнемане правата на родителите, заговори се за „затвор за шамар“.

По същата линия бяха нападнати различни институции и практики в подкрепа на децата – приемните родители, организации, които се занимават със сексуално образование на младежи, фондации, които предоставят подкрепа на деца в риск и на деца с увреждания в ранна детска възраст и други.

Гражданските организации са основна мишена на групите, сформирани около конспирациите.

Мотивите на последователите на тези групи често граничат с фантазиите: че НПО-тата работята „за да продават деца на норвежци и на гей двойки“, че целят въвеждане на мастурбация от детската градина, че действат срещу хетеросексуалните бракове, че изземват държавната социална дейност, за да прокарват соросоидни политики, че черпят финансиране от държавата и го използват за свои комерсиални цели.

Истината обаче е точно обратната – гражданските организации се появяват там, където има дефицит на държавна грижа – недостиг на експерти, на персонал и на финансиране – НПО секторът привлича финансов ресурс, където не достига, създава услуги и обучава професионалисти там, където такива остро липсват. Нещо повече – именно гражданските организации са тези, които се борят с негативните явления и практики, в които ги обвиняват.

Така например Национална мрежа за децата е член на ECPAT – глобална мрежа на граждански организации, работещи срещу всички форми на сексуална експлоатация на деца, и която, парадоксално, също беше обвинявана в престъпления срещу децата от активисти на групи, разпространяващи конспиративни теории.

Негативният ефект върху обществото и децата ни

Всички тези нагласи, базирани на лъжи и полуистини, имат директен негативен ефект върху здравето, образованието, сигурността, правата и политиките за деца:

  • Създава се недоверие към цялото държавно управление и институциите, включително социалните служители и медиаторите, които са в помощ на най-рисковите групи. Под натиск на улицата се отхвърлят прогресивни закони и наредби, като Закона за социалните услуги, който беше отложен и дори се искаше неговото пълно отменяне, и Стратегията за детето, която беше замразена.
  • Насажда се недоверие към гражданските организации, които работят в полза на децата. Затруднява се и дори се спира работата на тези организации, с което деца в риск и деца с увреждания губят единствената си възможност за подкрепа.
  • Конспиративните теории са риск и за здравето на децата със съпротивата срещу ваксините, лекарствата и дори медицинското лечение. А отхвърлянето на сексуалното образование поставя в риск младежите, които започват ранен полов живот, което пък води до увеличаване на полово предавани болести, ранна бременност и ранни бракове.
  • Отхвърляне на културата на толерантност и приемане на различието. Заклеймяване на различните и всяване на омраза.
  • Призиви за връщане към традиционното семейство в неговия негативен смисъл на подчинение и физически наказания. Възприемане на детето единствено като собственост на родителите и обект на въздействие без права. Неприемане на други форми на съжителство.
  • Очерняне на граждански активисти, социални работници, политици.
  • Разпространяване на паника

Наша отговорност е да сме информирани

Ще позволим ли лъжите и дезинформацията да унищожат и малкото постигнато в областта на политиките за деца? Ще позволим ли законотворчеството да се влияе от конспирации? Наша отговорност е като родители, граждани и професионалисти да сме информирани и от нас зависи това да не се случи.

В материала са използвани анализи и проучвания на чужди и български медии

***

*Национална мрежа за децата (НМД) е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които обединяват НМД. Конвенцията на ООН за правата на детето еводещият документ, върху който се основаватдействията, философията, ценностите и начина на работа на Мрежата за децата.