Атопичният дерматит: как да помогнем на детето

| от MamaMia |


Едва ли има нещо по-затормозяващо за един родител от това да гледа как детето му страда. А страданието при децата не се измерва по същите критерии, по които се „измерва“ страданието при възрастните. Едно малко дете може да приеме стоически ситуация, която ще хвърли в смут родителите му, но искрено да се разстрои, ако изгуби любимата си плюшена мишка.

В този ред на мисли кожните проблеми при децата не трябва да се подценяват, само защото не водят до дълбока кашлица и припадъци.

Атопичният дерматит (АД), който е сред най-разпространените дерматологични заболявания в бебешка и детска възраст, отива отвъд естетическия проблем и създава сериозен телесен, а при по-големите, и психичен, дискомфорт за децата. Ето защо е необходимо проблемът да бъде адресиран адекватно, с внимание и подходяща грижа.

Симптомите

При атопичен дерматит обикновено родителите забелязват зачервяване и залющване на кожата на детето. Основни зони, които се засягат, са бузите и брадичката, около устните и по скалпа. Могат да се появят и струпвания на ситни, групирани пъпчици, както и депигментация по тялото. Обривите често са съпроводени със сърбеж и тъй като (както всеки родител знае) е почти невъзможно да обясниш на детето си, че не трябва да се чеше, когато го сърби, обривите биват разчесвани и върху тях изникват корички от засъхнала кръв. При хронични лезии е налице и т.нар. лихенификация, което означава загрубяване на кожата, предимно в гънките.

Eucerin_PR_Moodbild_2_AtopiControl_ANTON_Aktion-Screen-Screen

Защо се появява?

Като при много други заболявания, и при атопичния дерматит етиологията е по-скоро неясна. Той се отключва в резултат на сложното взаимодействие между определен генетичен терен и фактори от околната среда. Иначе казано: всеки се ражда с определен риск от развитие на атопичен дерматит (и още какво ли не), а дали и в каква тежест ще се прояви заболяването, зависи от серия външни влияния. Някои от тях предпазват от АД, докато други го индуцират или обострят.

Атопичният дерматит се среща по-често в северните географски ширини и в индустриализираните общества. Смята се, че АД възниква по-често при деца, отглеждани в семейства с по-висок социален статус, основно в големите градове със силно замърсяване на въздуха.

Има и някои други фактори, които могат да „спомогнат“ за дебюта на заболяването или да го влошат, ако вече е съществуващо.

Това са студеният климат, затлъстяването, приемът на антибиотици в послеродовия период, вредните храни, консервантите др.
Генетичният компонент е съществен. Установено е, че в семейства, в които родителите страдат от атопичен дерматит, съществува между 20 и 40% вероятност и децата им да го наследят. АД се свързва с други атопични състояния като бронхиална астма, хранителни алергии, риноконюнктивит и др. В рамките на едно семейство, в поколенията може да се срещне т.нар, атопичен марш: например хранителна алергия при майката и АД при детето.

Eucerin_PR_Moodbild_6_AtopiControl_ANTON_Aktion-Screen-Screen

Какво можем да направим?

Никак не е приятно да гледаме как детето ни разчесва бузите си до кръв и пищи, докато се къпе. Добрата новина е, че има много стъпки, които можем да предприемем, за да му помогнем.

Лечението на атопичния дерматит зависи от тежестта на заболяването. При тежките форми дерматолозите обичайно изписват кортикостероиди и/или имуносупресанти. При умерена до тежка форма на заболяването водеща роля имат локалните кортикостероиди, които, разбира се, се прилагат само след посещение при дерматолог.

Като алтернатива на кортикостероиди, които много хора избягват заради страничните им ефекти, се прилагат локалните калций-невринови инхибитори, които могат да се прилагат безопасно за по-голям период от време. Заедно с това лечение, кожата се маже с емолиенти.

Леките форми на атопичния дерматит при децата се третират най-успешно с подходяща, качествена медицинска козметика. При избора на такава, е желателно да се доверите на марка, която познавате и която дерматолозите препоръчват.

EUC-INT_Atopi_Anton_05_Tips-Care_Slider_half-width_01_new1

Уверили сме се, че немският бранд Eucerin не подвежда клиентите си и предлага само най-високо качество козметични продукти. Марката е основана през далечната 1882 г., когато Пол К. Байерсдорф кандидатства за патент за нов вид анкерпласт с медицински субстанции. След като получава патента, той основава компанията Beiersdorf, която впоследствие продава на фармацевта Оскар Тропловиц. Сътрудничеството между Тропловиц и един от първите дерматолози, Пол Герсон Уна, поставя фундамента на съвсем ново поколение качествена и индивидуализирана грижа за кожата.

Тази линия на високо качество и внимание към всеки пациент, компанията следва и до днес. Можем без съмнение да кажем, че серията Eucerin AtopiControl е сред най-адекватните избори на медицинска козметика за деца с атопичен дерматит. Успокояващият крем и лосионът на марката съдържат уникален комплекс от активните съставки Ликохалкон А, който действа успокояващо, и серамиди, които на свой ред укрепват кожната бариера.

Серията съдържа лосиони, кремове, балсам, спрей при сърбеж и душ олио, които са съобразени с острите и спокойните фази на атопичния дерматит.

При ежедневна употреба продуктите за атопична кожа на Eucerin намаляват сухотата, зачервяването и сърбежа и съответно подобряват нощния сън и качеството на живот.

Това, разбира се, няма да ви гарантира, че детето няма да се тръшка, защото сте му спрели „Прасето Пепа“, но поне ще ви даде увереност, че сте положили максимално добра грижа за кожата му и че ако има рев – ще бъде от глезотия, а не от болка и дискомфорт. Това не е никак малко, нали?

*Информацията за кожните проблеми е предоставена от доц. Гриша Матеев и д-р Валерия Матеева, дерматолози от Кожна клиника към УМБАЛ „Александровска“.

Участвайте във Facebook играта на EUCERIN и Mamamia.bg и спечелете маймунката АНТОН. Последвайте страницата на Mamamia.bg, харесайте поста и коментирайте до 8 февруари, включително. Успех!


Повече информация Виж всички