8 начина да помогнем на детето да имитира

| от Валерия Милчева |


Имитацията започва още в ранното детско развитие и е основна за развитието на езика. Защо обаче е толкова важно да се обърне внимание на това умение? Това умение е много важно и основополагащо за Вашето дете. То ще помогне на детето Ви да се научи как да реагира по време на социално взаимодействие и ще го научи на нови неща. Малкото дете наблюдава лицевата експресия или звуците, които издава човека, който основно полага грижи за него и ще започне да прави опити да ги копира. Имитацията е вид научаване посредством проба-грешка, което помага на децата да учат през опита. За детето Ви е важно да има много и различни възможности да имитира – лицева експресия, звуци, думи, действия. Децата учат езиковите звуци през имитация. Например те започват с бърборене на различни звуци, които чуват по-често като „мамамама“ и тук мястото на родителя е да отговори „Мама“.

Децата експериментират, имитирайки по време на игра. Детето Ви ще имитира как раздрусвате дрънкалката, чукате с чукче или се правите, че готвите. По този начин освен имитация, вие започвате да развивате и умения за игра на ужким, която също е много важна за развитието.

Развитието на уменията за имитация помага на Вашето дете да развие важни когнитивни, езикови и социални умения. Това ще го подготви да учи от другите.

Имитацията е умение, което е трудно за деца с различни нарушения в развитието като аутизъм, но е важно да обърнете внимание на игри и дейности, които помагат за развитието й. Развитието на умения за имитация е от основно значение за детето Ви, тъй като благодарение на него то успява да овладее важни социални умения през наблюдение и имитиране на ново поведение.

От кога и как се развива имитацията? Всъщност децата са способни да имитират лицеви експресии още през първите дни, след като се родят. На възраст 4-5 месеца, бебета започват с вокалното взаимодействие като гукане и смеене, плачене за привличане на внимание. На около 8 месеца те започват да имитират действия като пляскане и махане с ръце. До 18 месечна възраст детето трябва да се е научило да имитира прости действия като удряне по барабан и посочване на части на тялото си или слагане на предмети по тях.

Ето няколко съвета как да учите вашето дете да имитира и учи от Вас и другите около него:

Бъдете лице в лице с детето Ви

Вашето дете има нужда да вижда очите, устата и цялата Ви лицева експресия. За него е важно да вижда как правите тези звуци с уста. Ако детето Ви не ви гледа в очите можете да държите интересен обект близо до лицето си, за да привлечете вниманието му.

Имитирайте звуците, действията и лицевата експресия на детето Ви

Когато детето Ви прави физиономии или се смее, имитирайте го. Когато Вие имитирате детето си, то ще бъде по-склонно да задържи вниманието си и да се ангажира в дейност с Вас. Може да започнете да го имитирате, след което Вие да направите нещо интересно за него. По този начин ще започнете да развивате и умението за спазване на ред.

Изчакайте Вашето дете да избърбори нещо или да каже нещо и тогава го имитирайте

Дори когато детето Ви е на 8-10 месеца можете да започнете да имитирате звуците, които издава.

Имитирайте играта на Вашето дете

Ако детето Ви например свири на барабан – имитирайте го.

Имитирайте действия

Помогнете на детето Ви да имитира различни действия като пляскане с ръце или жестове като махане, дори прегръщане или даване на целувка. Докато е по-малко е добре тези действия да произвеждат повече звуци, за да привличате вниманието му за повече време. В началото ще се наложи да му помагате физически, докато то се научи как само.

Играйте на криеница

Скривайте се зад ръцете си или зад одеалце или друг обект, ще видите, че децата обожават тази игра и я имитират. Освен това благодарение на нея децата се научават за постоянството на обектите или иначе казано, че те съществуват дори, когато не ги виждат.

Пейте песни

Повтаряйте едни и същи песнички често. Когато детето Ви чува една песен много пъти, то е по-вероятно да започне да имитира звуците, думите и движенията. Постепенно започнете да спирате преди думите, които знаете, че детето Ви е усвоило.

Имитирайте животинските звуци

Звуците на животните са чудесни за имитиране и децата ги обожават. Освен това са чудесен начин да окуражите имитирането. Гледайте книжки или използвайте животни-играчки казвайки „Мяу“; „Му-му“; „Бау“; „Па-па“ и др. и изчакайте детето Ви да повтори.

Статията на Валерия Милчева е взета от сайта www.psiholozi.com с изричното съгласие на автора.