8 идеи как да се маскираме на Хелоуин, така че и хейтърите да са доволни

| от Слави Искренов |


Децата обичат Хелоуин. Маскират се, те решават как, правят се на страшни (няма само мама и тате да са плашещи, като се ядосат) или на котенца и русалки, има голяма веселба, лакомства от познати и непознати съседи, идват приятелчета на гости, пекат се домашни сладки във формата на пръсти и очи, гледа се филм „на ужасите“, което иначе не е позволено (например последните два „Хари Потър“ или „Таласъми ООД“), и не на последно място – това не е училищно мероприятие. Е да, как да не се вълнуват, когато датата наближи!

По-големите също се включват: маскиране, веселба, алкохол, пък и както гласи популярната западна шега – на този ден дамите могат да се облекат като уличница и, като никога, никой да не им каже копче. Дали? Тук да не сме в Западния свят?! Никак не са малко българите, които не харесват, не отбелязват никак празника. А има и такива, които направо не го понасят, активизират се срещу него, упрекват маскираните деца и възрастни в липса на национални ценности. Чичовци и лелички се мръщат и карат на децата, които почукват за „Лакомство или пакост“, затапват ги с „А утре ще празнувате ли Деня на народните будители, а?“ (ако знаете как се празнува този ден без стихотворения и изпитване, пишете ни). Патриоти подскачат в социалните мрежи, че този празник не е български. А някои дори много сърдито се кълнат: „Когато американците започнат да носят нашите мартеници, тогава и аз ще празнувам техния празник!“.

Ами ето няколко идеи как да маскирате себе си или детето, така че и най-крайните българи да са по-доволни:

Компютърът на Джон Атанасов

За всеки случай да уточним: маскирането е не като бай Джон, а като неговия компютър. Много съседи биха приели това и като един вид помирение – все пак не сте се маскирали като машината на Тюринг, а като българското изобретение! Ако кажете и с роботски глас „Ла-ком-ство ии-ли паа-коо-ст, чоор-баа-джии?“, дори и да не са подготвени с бонбони и вафли за тази вечер, съседът набързо ще отскочи до денонощния да купи няколко сникерса, гаранция!

Кукер

Нещо като пресечната точка на двата свята. Нека не спорим за произхода на кукерските игри сега. Важното е да се сближаваме.

Боза за 6 стотинки

Непременно да си поставите етикет с цената и да я изпишете ясно!

Добри Чинтулов или Васил Априлов, съответно Райна Попгеоргиева

Ботев и Раковски всеки ще ги познае. Но я се маскирайте на някой от тези будители – това дразнещите се на празника истински ще го оценят! Веднага ще ги разпознаят, може и сълза да пуснат, а лакомствата са гарантирани!

Шевица
Или отпечатък от хоро. Не казвайте – „Ама как?!“. От нас идеята. От вас – желанието и българската изобретателност.

Буркан с лютеница

Ако имате приятелче, с което ще джиткате цяла вечер – нека той пък се маскира на чушкопек. Представете си възторга на по-киселите ни сънародници, които, като ви отворят вратата да си поискате лакомство, също ще могат да получат нещо в замяна – да топнат парче лебец в лютеничката по вас. Един вид: пито – платено!

Бяла роза

С бодилите. Ще се сетят, ще се сетят. Ще разберат и оценят красивия ви опит за помирение.

Американец, носещ мартеница

Е, сега вече и най-заклетите противници на празника ще са една стъпка по-близо до празнуването. Ако пък към вас се присъедини и истински американец, на когото просто вържете мартеничка, сърцето на посрещача ви ще омекне и като нищо догодина и той ще се замисли как да се премени за празника.

Вижте още:

Годишен наръчник по патриотизъм за деца