7 лъжи, които всички родители казваме на децата си

| от Гергана Лазарова |


Щем, не щем, всички лъжем децата си понякога. Някои лъжи са наистина безобидни и спадат към графата „залъгвания“, други също изглеждат съвсем безопасни, но всъщност не са.

Вижте 7 от лъжите, които почти всеки родител казва редовно на своето дете и преценете кои са ОК и кои могат да бъдат спестени и заместени с истината:

Нарисувал си го много хубаво!

Всички деца рисуват. Това е техният начин да развиват въображението си, да научават нови и полезни неща, да се изразяват и изобщо – да творят! Не всяко дете обаче има реален талант в рисуването. Повечето хора завинаги си оставаме на ниво втори клас в това отношение, а ако дарба наистина съществува – тя си личи отрано. Всички обаче сме склонни да поощряваме детето си и да му казваме колко невероятни рисунки създава. Това е прекрасно, стига да не порасне в самоцелно и празно хвалене за щяло и нещяло, което да изгради у детето фалшиви представи за самото себе си.

Тръгвам без теб!

Когато детето се е заплеснало в игра, мързи го, мрънка и се тръшка или не знае какво иска, а трябва да се махате от въпросното място, обикновено става сложно. Първо е убеждаването, после залъгването, после малко заплахи…. Накрая се разиграват и сцените, една от които е „Тръгвам без теб!“
Това може да е ефективно, обаче е и рисковано за крехката психика на детето, защото ако то наистина повярва, че може да бъде изоставено от родителя си, това може да породи по-траен страх от самота и изоставяне у него.

Не работи молът сега

Ясно е, че едно дете не може да получава винаги това, което иска и то на мига. Често ни се налага да прибягваме към малки измами и оправдание от типа на това, че магазина с играчките не работи… И няма да работи седмица. Молът с детския кът е затворен или пък не продават и сладолед, и шоколад, а само едното. Тази лъжа спада по-скоро към безобидните, стига да не се използва непрекъснато и за всичко….

Никога няма да позволя нещо лошо да ти се случи

Колкото и да ни се ще това да е вярно, знаем много добре, че не е. Родителите мечтаем да предпазим своите деца от всяко нещо, но дали това е възможно и по-важното – дали е правилно? Всеки има своя житейски път и всеки неминуемо се сблъсква с болка в живота си. Може би е по-важно да научим своето вълшебство как да приема и да се справя с трудностите, вместо а се опитваме да направим невъзможното като го предпазим от всяха заплаха.

Няма да боли, обещавам

Всеки път, когато е време за зъболекар, е време и за тази лъжа. Лошото е, че след като го излъжете 2-3 пъти и после боли, макар и малко, поставянето на пломба се превръща от трудна в невъзможна задача. Примерът обаче е нещо важно и ако просто обясним, че може да има малко болка, но това не е чак толкова страшно, ефектът би бил навярно по-траен. Всъщност… Кой обича зъболекари?

Чичко полицай каза…

В пристъп на безпомощност често заплашваме децата с измислени авторитети като мним полицай, който дебне зад ъгъла, торбалан или някой друг, който „ще се намеси, ако не си доядеш обяда“. Същото е с дядо Коледа, който споменаваме по-често, когато искаме да съобщим защо няма да дойде…. А причините са хиляди… Защото не си си измил зъбите, защото не си си легнал на време… Ех този дядо Коледа, не трябваше ли да е от добрите?

Мама разбира всичко

Може би на нас самите ни се иска да знаем всичко, но истината е, че не е точно така. Децата обаче ни смятат за богове. Те си мислят, че ние имаме отговор на всеки един въпрос и затова ни засипват с такива, каквито дори не сме си представяли, че могат да бъдат формулирани. Те искат непрекъснато да се учат от нас, а ние често не знаем с какво сме заслужили тази чест и това щастие да живеем с тях. Истината е, че много често те разбират и знаят повече от нас, стига да имаме куража и сърцето да им даден шанс да го споделят…


Повече информация Виж всички