5 златни правила, които ще улеснят възпитанието на тийнейджър

| от MamaMia |


Въпреки въртенето на очи и словесния протест, които неминунемо ще получите, все пак си струва да пробвате тези правила у дома. Създаването на ред при възпитаването на тийнейджъри представлява предизвикателство както за родителите, така и за самите деца, но е необходима стъпка към преподаването на вашия син или дъщеря на жизненоважно умение –  поемане на отговорност за собствените им действия. Освен това, вие също така ще ги държите в реалността, като установявате граници и предавате посланието, че всяко място и всяка ситуация има основни правила.

И така, ние ви предлагаме някои идеи, които ще направят процеса на тийнейджърството по-малко болезнен. Освен това, ако включите вашия тийнейджър в определянето на правилата и свързаните с тях последици, тогава най-вероятно ще ги ангажирате повече и в изпълнението им.

Трикът за установяване на известна дисциплина сред тийнейджъри включва нуждата да им се даде достатъчно място да се учат от грешките и да празнуват триумфите си, но и достатъчно насоки, за да се пазят и да правят правилни избори. Понякога ситуацията е деликатна, но ето пет правила, с които да започнете:

Вечерен час

Установяването на разумен час за прибиране (ако е възможно, до полунощ) не само предпазва вашия тийнейджър от доста потенциални проблеми в идеалния случай, но също така му помага да поддържа здравословни модели на сън и самодисциплина. В крайна сметка родителското клише, че повечето неприятности се случват нощем, не се е родило без причина. Освен това вашето дете ще има работа някой ден, възможно е да работи дори и през уикендите, и ще е добре за него вече да си е изградило навици за пълноценна почивка.

Лимитирано екранно време

Държането на телефона, конзолата или таблета изключени за някакъв период от денонощието със сигурнност е задължително, когато се опитвате да научите тийнейджърите си на здравословни навици. Два-три часа на ден пред екрана звучи разумно и логиката зад това е свързана с многото физически и психически проблеми, произтичащи от продължителното време, прекарано на електронно устройство. Остатъкът от времето може да се използва, за да насърчите вашия тийнейджър да търси личен контакт с приятели и семейство.

Домашни задължения

Единственият правилен начин човек да поддържа домакинство е всеки в него да си има свои задачи и отговорности. Вие и вашият партньор може да споделяте домашните задължения, което е добър пример. Въпреки това, включването на домакинската работа в домашните правила за тийнейджъри им показва как да се грижат за собственото си жизнено пространство и ги учи как да поемат отговорност и да помагат. Така те самите ще се чувстват пълноценен член на семейството.

Зачитане на техните и чуждите граници

На теория вашият тийнейджър вероятно знае, че уважението към другите е ключът към установяването и поддържането на здрави взаимоотношения. Въпреки това, тъй като всички сме просто хора и грешим, можете да използвате разногласията като моменти за обучение за моделиране на конструктивно разрешаване на конфликти и здравословна комуникация. Също така, това е възможност да ги научите да зачитат и зачитат границите на другите хора. Не забравяйте, че за целта е необходимо и вие да давате личен пример, като зачитате границите на тийнейджъра си.

Говоренето на истината

Въпреки че концепцията за доверие може да изглежда като нещо, което не попада в категорията на домашните правила, тя все още се отнася до отговорност, честност и поемане на последиците от личните действия. Например, ако вашият тийнейджър излъже къде отива в събота и вие разберете, може да ви е трудно да му повярвате отново, поне за известно време. Освен това, ако имате доверие на детето си да използва социалните медии безопасно и разумно, но разберете, че тормози някого онлайн, няма как да се постигне доверие. Но не забравяйте, че доверието има две страни – ако вие самите не реагирате спокойно и разбиращо, когато ви сподели нещо, което на вас не ви харесва, ще е трудно за тийнейджъра да ви приема като човек, с когото може да говори за всичко.

Има и още нещо: правилата се менят с възрастта.

По-младите тийнейджъри, на около 13-14, може да изискват малко по-различни правила от по-възрастните тийнейджъри на 17 или 18 години. Така че правилата, споменати по-горе, определено важат, но може да се наложи да ги коригирате и адаптирате с възрастта. Например, вечерният час за излизане може дасе скъсява и удължава, да насърчавате по-малкия тийнейджър да кани приятели у дома, за да можете и вие да ги опознаете и да сте спокойни с кого излиза.

На 14-годишна възраст, а дори и от още по-рано, може да започнете да установявате по-отворена комуникация с детето си по трудни теми, като взаимоотношения, наркотици и алкохол. Искате или не, ще се сблъска с всичко това, и всъщност така е нормално да бъде. Освен да го поучавате за безопасния секс, можете да помогнете на вашия тийнейджър да научи признаците на здравословна или токсична връзка, особено как да избягва последното. Що се отнася до наркотиците и алкохола, можете да обсъдите потенциалните здравословни проблеми, които може да възникнат от употребата им, както и за законовите санкции, които може да претърпи, но и да се постараете да не се държите все едно ще настъпи краят на света, ако пробва нещо нередно, защото ще го отдалечите от себе си и ще го направите по-трудно за него да ви сподели, ако има проблем от такова или друго естество. В крайна сметка, ключовата идея, която трябва да запомните за ранните тийнейджърски години, е да дадете достатъчно свобода за учене, но не толкова, че детето ви да няма представа за очакванията или последствията.

„С голямата сила идва и голямата отговорност“

И ако е фен на Спайдърмен, вашият тийнейджър вече го знае. Когато децата растат, те се надяват да получат повече свобода, но със свободата идва и отговорността, като да помагат вкъщи и да се справят добре с важните за тях предмети в училище. За щастие има един начин да се справите с тази ситуация, без да усложнявате твърде много въпроса за нито една от страните, и това е да отделите малко време с вашия тийнейджър, за да обсъдите домашните правила и да се спрете на тях заедно. Когато вашето дете участва активно в процесите и решенията, отнасящи се до него тогава ще получите повече сътрудничество и най-доброто от всичко – комуникация. Разбира се, ще трябва да установите някои правила, неподлежащи на договаряне, като вечерния час, домакинските задължения (въпреки че вашият тийнейджър може да даде някои предпочитания) и липсата на мобилен телефон на масата за вечеря.

Измислянето на домашни правила за тийнейджъри може да е простата част, докато прилагането им може да представлява предизвикателство. Независимо от това, когато ясно очертаете тези очаквания и поставите границите, вашият тийнейджър не само ще ви разбере, но и ще си сътрудничи с вас и дори ще оцени границите и житейските уроци.

Вижте още: 

Ваканция с тийнейджър (без да те обяви за задръстеняк!)