10 навика на родителите, които са ни повлияли, без да разберем

| от MamaMia |


В началото бяха… родителите. Независимо дали сме имали (или все още имаме) чудесни, приятелски връзки с тях или отношенията ни са обтегнати – в голяма степен тяхното поведение към нас в детството е повлияло изключително много върху това кои сме днес.

Психологическите изследвания, още от времето на Фройд, обръщат специално внимание на връзката родител-дете, като някои направления, изучаващи развитието на личността, поставят основния акцент именно върху тези отношения.

Разбира се, няма формула да се отгледат успешни деца. Но някои родители успяват да я налучкат, независимо от всичко. Противно на масовото мнение, има и доста самотни майки, които успяват да отгледат страхотни деца и само могат да се гордеят с постиженията им – като например Мей Мъск – майката на Илон Мъск. Отново припомняме нейния съвет: децата да бъдат научени да работят усилено и да следват своите лични интереси от най-ранна възраст.

Всъщност, според различни психологически изследвания, събрани и цитирани от Business Insider, връзката между поведението на родителите в най-ранното детство и нашите личностни черти е много по-силна, отколкото си мислим. Например ако вашата майка постоянно е била заета и е работела – е много вероятно днес, вече като възрастни, и вие да изпитвате силен стрес. Ако вашите родители са имали големи очаквания към вас – вероятно сте се справяли добре в училище, а това също ви е оформило по определен начин.

Ето и още 10 родителски навика, които са формирали нашите личности и са повлияли на живота ни повече, отколкото изобщо си даваме сметка:

1. Ако родителите товарят децата с домашни задължения, те ще решават независимо проблемите си като пораснат

Какви бяха вашите родители: караха ли ви да си оправяте леглото, стаята, да миете общите чинии, да чистите прах и да пускате прахосмукачка? Оказва се, че ако е така – са ви направили услуга. Децата, които са били товарени с някои домашни задължения, поемат повече отговорности като възрастни. Вместо да очакват някой друг да решава вместо тях, те сами намират какво да правят и са по-инициативни. Изследването е на Джули Литкот-Хаймс, бивш декан в Станфордския университет. Тя твърди това в своята книга „Как да отгледаш възрастен“ (How to Raise an Adult). В лекция за TED тя споделя и още начини за успешно родителство.

Според нея тези деца също така по-добре си сътрудничат със своите връстници и по-добре разбират нуждите на другите.

„Когато ги караме да вършат домакинска работа – да изхвърлят боклука, да пускат пералня и да простират, най-малкото собствените си дрехи – те осъзднават, че трябва да работят, за да бъдат част от живота“, казва Литкот-Хаймс в интервю за Business Insider. Така децата осъзнават, че са част от семейство, а по-късно и част от работна среда.

Вършенето на домашни задължения може да създаде по-добри възрастни, твърди и едно от най-мащабните изследвания в света, проведено от Харвардския унивеситет. То проследява живота на хората в период от цели 75 години.

2. Децата на социалните и емпатични родители е по-вероятно да завършат висше образование и да имат добре платена работа

Изследване, което проследява повече от 700 американски деца в период от 20 години, установява, че когато родителите са предали социални умения на децата си, те се справят по-добре в отношенията си с връстниците си, по-вероятно е да завършат висше образование и да започнат работа още на 25 години. А тези, които не са имали пример как се градят социални отношения, е по-вероятно да станат алкохолици или да имат проблеми със закона.

3. Родителите, които предпазват децата от истината, създават недоверчиви възрастни

Родителите, които са използвали макар и безобидни лъжи пред децата си с цел да ги предпазят или да избегнат неудобни разговори, са навредили повече, отколкото са помогнали. Възможно е те, смятайки че с лъжите си ще ги препазят от реалността или от неща, които намират за страшни, да са саботирали неволно отношенията си с децата. Според интервю на д-р Карол Либерман за Insider когато децата установят истината, те ще почувстват, че не могат да разчитат на родителите си.

4. Ако родителите са се отнасяли негативно към собственото си тяло и не са се харесвали физически, децата им е много вероятно да имат ниско самочувствие като възрастни

Дори родителите да поощряват децата си да се отнасят позитивно с телата си, ако самите те правят негативни коментари относно собствения си външен вид, това един ден ще доведе до лошо самочувствие у наследниците.

А онези деца, които постоянно са слушали родителите си да наричат някого дебел или да правят коментари относно външния вид на хората, от рано са започнали да преценяват кои тела са хубави и кои са лоши, което в един момент неминуемо ще ги доведе до ниска самооценка. Така поне твърди психотерапевтът Кристин Скот Хъдсън в интервю за Insider.

5. Ако родителите имат високи очаквания, децата им вероятно са се справяли добре в училище

Изследване от 2015 година установява, че очакванията на родителите към децата са пряко свързани с техния успех. Това важи както за заможни деца, така и за по-бедни. Ако очакванията са ниски, е много вероятно детето да не се справи добре в училище.

6. Ако майката е завършила висше образование, е много вероятно и детето да го направи

Децата, родени от много млади майки, които не са завършили средно образовние е по-вероятно също да не успеят да завършат. Това твърди изследване на Сандра Танг от Университета в Мичиган, проведено през 2014 година. Съответно е вярно и обратното.

7. Ако майката е постоянно в стрес, детето ще покаже по-лоши резултати по математика

Количеството време, което родителите прекарват с децата си между 3 и 11 годишната им възраст има по-малко значение върху техните академични и емоционални успехи като възрастни, отколкото психическото състояние на родителите – специално майките.

Според изследване от 2015-а, публикувано в Journal of Marriage and Family, майките които са стресирани, недоспали или тревожни, създават множество поведенчески и емоционални проблеми на децата си. А това влияе включително върху по-ниските оценки по математика.

Според автора Мелиса Милки, тези заключения показват, че родителите не трябва да се тревожат толкова от липсата на време за децата, колкото от качеството си на общуване с тях.

8. Майките на момичета, които работят извън къщи, създават дъщери, които имат по-голям шанс да печелят повече пари

Изследването е на бизнес училището на Харвард. Според него дъщерите на американските майки, които са имали работа на пълен работен ден, като пораснат печелят 23% повече от момичетата, чиито майки са домакини. Те също така следват по-дълго време висше образование и се ангажират повече на мениджърски позиции, отколкото другите момичета.

9. Ако майката е грижовна с бебето, е по-вероятно то да се справи добре в училище

Когато родителите осигуряват сигурна и подкрепяща среда на децата до тригодишната възраст, по-късно те се справят по-добре на изпити. Това твърдидоклад на US National Library of Medicine от 2017-а.

10. Ако родителите научат детето да изразява добре чувствата си, е по-малко вероятно то да се разведе като порасне

Според Ребека Берген, лицензиран клиничен психолог, ако родителите толерират децата да говорят и да обясняват своите чувства (например с изрази като „опиши как се чувстваш“), то те по-добре ще комуникират по време на романтичните си отношения като възрастни. „Начинът на комуникация често се формира от наблюдения или от директния опит, предаден ни от нашите първи ролеви модели в детството – родителите“, казва тя.