Стефан Пастис и „Тими Провала“ гостуват в България

| от MamaMia |


Остават по-малко от пет дни до пристигането на най-забавния американски писател, който сте срещали някога.

Стефан Пастис – авторът на култовата поредица за Тими Провала и неговия партньор Мечо Тотала – пристига в България, за да отпразнува на българска земя Международния ден на детето.

Поводът за гостуването са първите по рода си литературни дни за деца и младежи „Варна Лит“, които ще се проведат в град Варна от 31 до 3 юни, като преди това неподражаемият Пастис ще поспре и пред софийската публика.

Американският писател ще представи героите си на открита забава от, 17:00 ч. на 28 май в литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата, ще разкаже малко по-подробно какво предстои в морската ни столица и ще се опита да изпълни заканата си да организира най-голямата и спонтанна организирана екскурзия… към Варна!

Стефан-Пастис_снимка

На фона на морето и вълните Пастис ще посрещне с малки и големи изгрева на 1 юни. Негови верни помощници ще бъдат Тими и Мечо, а Пастис обещава да не прави много бели по време на представянето си, което ще се проведе на Деня на детето от 17:00 ч. в книжарница „Сиела” – Фестивален конгресен център Варна.

Ето какво знаем за героя до момента: той е на 11 и не си пада много по училището. И въпреки че фамилното му име е Провала, това не му пречи да бъде абсолютно успешен детектив със сериозни амбиции за величие. Във„Видя ли сега какво направи“например той тръгна по следите на откраднат глобус, защото наградата от $500 щеше да го уреди за цял живот. В третата книга,„Срещаме се отново“, детективската агенция беше на прага на световно господство, но на пътя ѝ към целта бе застанал един… доклад по биология! Изобщо оказа се, че „Светът е полудял!“и само Тими и детективската агенция „Тотал Провал“ може да го спаси!

Освен хитроумен и забавен за децата Тими е претендент да бъде любимец и на възрастните, освен с чувстовото му за хумор, той печели симпатии и с някои откровено отрицателни черти – измамна самоувереност, която го прави да изглежда непохватен и малко абсурден. Но това не пречи на неговата очарователност.

А автора? Стефан Пастис е художник на комикси, но големият му успех идва с Провала. На въпроса наTIME For Kidsзащо героят му Тими говори като възрастен той отговаря, че малкият детектив много иска да изглежда голям и важен като известните му „колеги“ Филип Марлоу и Сам Спейд от „Малтийският сокол“. Споделя също, че е направил илюстрациите с идеята да имитира детска рисунка и че най-голямото му желание е децата да се забавляват. „Тими Провала“ на Стефан Пастис е издадена в 30 страни, изданието на български е в превод на Цветана Генчева (изд. „Сиела“). Само преди месец Пастис обяви, че е подписал договор с „Дисни“ и предстои екранизация по хитовата поредица.