Идва ли краят на болестите?

| от д-р Неделя Щонова |


Здравето.

Готови ли сме да се борим за него, за онова, което обичаме?

Корави ли сме?

Можем ли да се имунизираме срещу опустошението на времето?

И въпреки очевидната тленност на телата ни, във всяка възраст на тялото и ума да се разгръщаме в пълен потенциал?

Можем ли директно да фраснем един нападател в лицето? И – нокаут!

Нападатели като мързел, преяждане или обездвижване.

За да се наслаждаваме на духа и телата си в пълнота.

Възможно ли е това?

Вярно е, невземането на шофьорски изпит също може да удължи животa.

Обаче едно прекрасно четиво е далеч по-добър съучастник.

Това е книгата на др Дейвид Ейгъс „Краят на болестите“.

Прекрасен подарък за всеки, който иска да бъде енергичен и жизнен до последен дъх. Представлява идиосинкретична смес от научно мислене, практични съвети за постигане на здраве и е мощен инструмент за самопомощ и мотивация.

Корицата е жизнеутвърждаваща, преводът – чудесен.

Днес много хора остават недостатъчно информирани и не успяват да вземат жизненоважни и правилни решения, касаещи здравето. Когато сведем науката до единствена цел – открития за подобрение в лечението, вместо да се стремим към истински, революционен и профилактичен напредък, губим представа за глобалната картина и ни обхваща чувство на безпомощност. Точно за човешката необходимост от предпазливост и съзнателна деятелност пише др Ейгъс. Защото един живот на несъзнателно равнище, оставен на автопилот, изхабява и разболява. Заключението е ясно: презастраховането е нещо добро!

Американският лекар Дейвид Ейгъс е личност с удивителна култура. Той е клиничен онколог, научен изследовател, професор по медицина и инженерство в Университета на Южна Калифорния, молекулярен биолог, възпитаник на първокласното медицинско училище Принстън. Завършва с отличие елитния випуск на Факултета по медицина в Университета на Пенсилвания. Специализира в болницата Джонс Хопкинс. Потомък на заслужил професор по медицина и физиология.

Участва в разработка на нови лекарства, създава две компании за технологични иновации в здравните грижи. Доверява се на системния подход, високотехнологичното здраве и персонализираната медицина. Всяка вечер приема статини лекарства, за които се твърди, че намаляват холестерола и неговите съставки и „бебешка доза аспирин” – таблетка от 75 – 81 милиграма аспирин, което е 1/4 от нормалната доза.

Категорично вярва, че обездвижването е новата форма на тютюнопушене и категорично не вярва в индустрията с хранителни добавки, антиоксиданти и витамини.

Моментално се влюбих в интелекта му.

Пише ясно, истински, изтънчено и в целта. Идеите в книгата имат толкова силен потенциал, че човек не може да остане същия след прочитането й.

Онкологът комуникира научните си концепции ясно, а в края на всяка глава филтрира ключова точка или конкретно действие за подобряване на здравето. И всичко това се случва по неимоверно увлекателен и достоверен начин.

Др Ейгъс се застъпва за нов модел здравеопазване, който съчетава холистичната медицина с най-новите технологии и препоръки. Цялата му концепция е основана на схващането, че тялото е изключително сложна и комплексна система. Една мутация водеща до рак е динамичен процес, който се случва не само в пределите на изолирано и статично парче ДНК. Процесът включва цялата имунната система на организма, способността му да регулира растежа на клетките, обмяната на веществата, хормони, чувства, психика, емоция.

Както казва Уолтър Айзъксън, автор на единствената официална биография на Стив Джобс – „В тази брилянтна книга др Дейвид Ейгъс въвежда изцяло нов начин за възприемане на болестта и здравето“:

Какво представлява здравето? Въпросът звучи простичко и предполага простичък отговор. Дали се състои в някаква цифра, например телесното тегло или нивата на холестерол в кръвта? Или може би е въпрос на начин на живот – да сме физически активни и да се храним здравословно? Иска ми се да беше толкова недвусмислено.

В епоха, в която медицинската информация ни залива отвсякъде, а обемът й далеч надвишава способността ни да я анализираме, се нуждаем от нови, индивидуални начини да правим избор по отношение на здравето си. Ако потърсите от мен помощ за лечение на рак в напреднал стадий, диагностициран на късен етап от играта, то е доста вероятно играта ви да приключи доста скоро.

Не го казвам с лоши чувства или за да прозвуча коравосърдечно; казвам го, защото е самата истина. Реалист съм и фактите за рака, както и за много други животозастрашаващи заболявания, са плашещи. В ера, в която можем да общуваме с хората по цял свят в рамките на секунди, използвайки изкусни устройства, тикнати в джобовете ни, е срамота, че технологиите и нововъведенията в медицинските изследвания и в лечението са толкова архаични, остарели и, смея да твърдя, в някои случаи варварски.

Има вероятност разсъжденията ми върху това кое прави хората здрави или ги разболява да не следват установените норми на мислене. В това отношение книгата е манифест в истинския смисъл на думата – дръзко изявление, което рисува нетрадиционна картина на човешкия организъм и необятните му механизми за постигане на вечно здраве или за отдалечаване от него.“

Откъсът е от книгата на д-р Дейвид Ейгъс „Краят на болестите“, издание наLocus Publishing.