За здравето, щастието и нездравословните навици

| от MamaMia |


Творец по призвание и телевизионер по занимание, Ралица Стефанова е типичният пример за една работеща майка. С филми и телевизия започва да се занимава през 2001 г., през сърцето й минават множество продукции, но голямата й любов и „нейно първо дете“ (както обича да казва) е предаването „Преди обед“. То се утвърди в ефира на бТВ и се радва на вярна аудитория вече 10-и пореден сезон. Отдадена на работата си, тя става майка за първи път едва на 34 години, но после бързо наваксва с още две поредни бременности. Днес Ралица е майка на две момчета (Адриян на 8 г. и Боян на 1,8 г.) и на бебето Белослава.

Ако се чудите може ли една влюбена в работата си жена да се отдаде по същия начин и на децата си, ще разберете, като надникнете директно в живота й.

Още от и за Ралица Стефанова можете да прочетете и гледате в предишните текстове от поредицата ни „Супермама“.

Сигурно сте забелязали, че най-честото пожелание за тази година е „здраве”!

Винаги сме чували, че „то е най-важното, без него не можем; ако нямаш здраве, нямаш нищо“ и пр., но вече знаем какво означава това от първо лице. 2020-а коренно промени представите ни за здраве и щастие. Странно е, но виждам, че има здрави хора, които не се чувстват щастливи.

Явно здравето не винаги включва в себе си щастие, докато щастието е съвкупност от всичко. Обичам да пожелавам „щастие”, защото всички щастливи хора, които познавам, са и здрави.

Бъдете щастливи през 2021!

Повече за това как пазя и поддържам здравето в семейството си ще споделя във видеото. Този път обръщам внимание и на друг голям проблем в българските семейства.

Проблемът с алкохола.

Обикновено започваме Новата година с намерения за по-добър живот: да се грижим по-добре за себе си, да сменим работата или партньора… Ако не е нещо чак толкова генерално, тогава просто искаме да спрем алкохола (защото повечето хора традиционно препиват по време на празниците) и да намалим храната (защото всички преяждаме).

Не знам дали трябва да се гордея или да се срамувам, но ще призная, че съм на 42 години и никога не съм се напивала. Това ме кара да мисля, че нямам проблеми с алкохола, но ми даде и трезв поглед към алкохолизма като проблем на личността и обществото като цяло. За радост, не страдах за чашката по време и на трите ми бременности и кърмения, но знам, че има майки, за които да не пият по време на бременност е истинско изпитание… до там, че някои не искат да забременеят, а други поемат гигантски рискове да употребяват алкохол по време на бременност.

Работата ми позволява да черпя опит от най-добрите специалисти по всякакви теми.

Така разбрах, че алкохолът влияе пагубно на неразвитите бебешки мозъчета. Някои лекари разрешават да се пие по малко, но „малко“ е относително понятие. Аз лично си позволявах броени глътки, само в специални случаи, но има хора, за които и бутилка вино не е много.

Моля, ако сте бременна – не пийте. Няма как да се изчисли рискът върху плода. Със сигурност каквото и да изпиете, чрез кръвта отива директно в плацентата. Алкохолът пречи бебето да получи достатъчно количество кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка му и в други органи на тялото. А последиците от Феталния алкохолен синдром на бебетата на майките алкохолички са ужасяващи… Дори не искам да пиша за тях.

От всичко, което научих за алкохола при работата ми по поредицата „Не/зависимите“ (в предаването „Преди обед“ по бТВ), знам, че алкохолизмът е една от най-страшните прояви на зависимостта. Основната причина за това е, че той е лесно достъпен, социално приет и е неделима част от бита и ежедневието на българина.

Ако вие или ваш близък употребявате прекомерно количество алкохол, моля, изгледайте видеото, в което ще разкажа повече за проблема. Как да разпознаем, че наш близък има проблем с алкохола и как можем да го решим?