Вдъхновяващата история на самотен баща на едномесечно бебе

| от MamaMia |


Историята на баща, чиято жена го изоставя месец след раждането и му се налага да отглежда сам дъщеря си, вдъхновява в социалните мрежи много мъже, които изпитват проблеми с бащинството. Преживяното от него е пример за това как мъжете могат да се справят – и при това да се справят доста добре – със самотното родителство.

През 2015-а Ричард Джонсън от Лас Вегас посреща на бял свят своето малко момиче Персефона. Но радостта му се превръща в тъга само месец по-късно след като майката ги изоставя завинаги.

Ричард остава сам с едномесечното момиченце и няма избор, освен да се научи да се справя с всичките задължения по отглеждането на детето. Нещо повече – опитва се да запълни и емоционалната липса от майката в сърцето на момиченцето.

Той започва да прекарва часове наред в самообучение в интернет, гледайки видеа за отглеждане на деца и намирайки ресурси за възпитание, хигиена и справяне с всякакви родителски проблеми. Така попада и на Фейсбук групата Life of Dad, където се свързва и с други бащи в подобна на неговата ситуация.

Четейки техните истории, той разбира как мъжете преодоляват различни семейни предизвикателства в отглеждането на децата и това го амбицира и му помага.

Когато успява да си стъпи на краката като самотен родител няколко месеца по-късно, Джонсън споделя в трогателен пост в групата как се е справил и колко е благодарен на онлайн общността, че го е подкрепила.

Постът за неговите преживявания като самотен баща е публикуван през ноември 2015-та. Тогава Ричард е едва на 21 години и обяснява, че вероятно причината за бягството на майката е подозирана следродилна депресия.

Той пише:

„Life of Dad,

Името ми е Ричард Джонсът и съм самотен баща на красиво малко момиченце на име Персефона. Нейната майка ни напусна един месец след като тя се роди. Продължаваме да не знаем точно защо, но подозираме, че роля изигра следродилната й депресия. През първите седмици, докато бяхме само тя и аз, попаднах по случайност на вашата страница. Бях толкова нервен и уплашен от това да съм баща по начало, а се оказах самотен баща и трябваше да изпълнявам две роли. Не бях сигурен, че ще се справя.

Четях всяка книга за нови родители, която можех да намеря, и изгледах видеа в YouTube за около 1000 часа – за всичко – от сплитане на коса и лакиране на нокти, до теории как да се справим с обичайните проблеми на родителите. Тогава започнах да преглеждам вашата страница по-подробно и забелязах че има и други бащи, които имат сходни на моите затруднения. Страницата започна да ми дава огромна подкрепа и наистина ми помогна да премина през всичко това.

Винаги очаквам с нетърпение снимките и историите на някои от най-забележителните бащи в тази общност. Те наистина помогнаха на дъщеря ми и на мен през този много труден период.

И двамата сме много щастливи сега и продължаваме да растем заедно всеки ден.Тя вече е на 10 месеца и мои приятели започнаха да ме молят за бащински съвети постоянно. Изминахме дълъг път с дъщеря ми и определено дължим част от това на тази страница и хората зад нея. Така че и двамата ви благодарим.

С уважение,

Персефона и Ричард Джонсън“

Членовете на групата реагират много емоционално на написаното от Ричард и го окуражават, че е страхотен баща и го уважават за самоотвержеността му на самотен родител.

През следващите години, той споделя снимки на Персефона в различните й фази на растеж и на връзката им като семейство, както и за нейното здраве.

През 2017 година Ричард съобщава, че е намерил нова майка за своята дъщеря, която обича момиченцето толкова силно, колкото и той самия.

Година по-късно бащата обявява, че със семейството си вземат почивка от социалните медии и няма повече да съобщават подробности за живота си.

Той благодари на всички, които са го подкрепяли през годините и насърчава мъжете да споделят своите истории, трудности и битки като родители – независимо самотни или не.

Вижте още:

Давид Кюранов: „Ролята на бащата е в процес на трансформация“