10 тревожни признака на следродилната депресия

| от MamaMia |


След като са носили в корема си човешки живот в продължение на месеци, майките би трябвало да се чувстват страхотно в момента, в който най-после прегърнат новороденото. Но според изследвания около 15% от наскоро родилите жени трудно изпитват радост от факта, че детето им се е появило на бял свят. А основната причина за това е следродилната (постродилна) депресия. Тя се появява в следствие на внезапната хормонална промяна, настъпваща след раждането. Бързият спад в нивата на женските хормони естроген и прогестерон причиняват химични промени в мозъка, което може да отключи притеснителни депресивни настроения. При някои жени положението се утежнява и от факта, че те не успяват да се възстановят напълно от умората след раждането. Когато към това се прибави безсъние, симптомите на следродилната депресия е възможно да се задълбочат.

Препоръчително е следродилната депресия да не се оставя без лечение. Но за целта е важно и хората около родилката да разбират какво се случва и да разчитат правилно сигналите, че тя страда от депресия.

В случай на следродилна депресия е препоръчително майката да бъде насочена към специалист по психично здраве и да й бъде оказана специална емоционална и физическа подкрепа в ежедневните занимания с бебето. Ако не се лекува адекватно, следродилната депресия може да продължи месеци и дори години. Това може сериозно да разклати здравето на майката, а и да попречи на родителските й задължения. Нелекуваната следродилна депресия може да доведе проблеми при съня и храненето на детето в първоначалните му години.

Ето 10 признака на следродилна депресия, на които трябва да обърнем внимание ако ги забележим в поведението на новородилата жена:

1. Тя постоянно се съмнява, че е добра майка, че може да стане добър родител и че може да се справя със задълженията си.

Въпреки че всички майки понякога изпитват съмнения дали се справят достатъчно добре и дали правят всичко възможно за своите деца, при страдащите от следродилна депресия тези съмнения са много по-силни. Ако майката възприема себе си като провал като родител и ако споделя, че вече не е нужна на този свят, това трябва да алармира близките, че тя вероятно има следродилна депресия.

2. Тя страни от семейство, близки и приятели

Ако майката е мълчалива, тъжна и не разговаря дори с най-близките си, ако не иска да комуникира с роднини и приятели – това може да е сигнал за тревога. Някои жени със следродилна депресия изпитват притеснение, че останалите ще ги обвиняват, че не са добри майки и дори, че ще им отнемат детето, ако разберат, че те не се грижат за него. Те не могат да разберат своя проблем, но се опасяват и че никой друг не го разбира. Именно затова и спират да комуникират. В такива случаи партньорът може да изиграе много полезна роля, като насърчава и помага на майката да общува, да излиза и да не се усамотява излишно.

3. Не изпитва интерес към неща, които преди това са й харесвали

Ако жената преди раждането е обичала да чете, да гледа филми, да се разхожда, да рисува или да готви, а сега не изпитва никакъв интерес към своите любими занимания, това също може да е симптом на следродилна депресия. Много е важно да се насърчат току-що родилите жени да се върнат към любимите си занимания чрез подкрепа, разбиране и общуване.

4. Няма апетит или преяжда

Ако новата майка няма никакъв апетит в продължение на дни, а преди е обичала да си похапва, или пък внезапно започне да се тъпче с какво ли не, докато преди това винаги е внимавала какво слага в устата си – това може да е тревожен симптом. Както отслабването, така и напълняването след раждането се отразяват зле не само на теглото, но и на настроението, като само задълбочават проблема със следродилната депресия.

5. Изразява желание за самонараняване или нараняване на другите

Най-явният признак, че майката страда от следродилна депресия е, ако изразява, намеква, посочва или дори се шегува за смъртта си, обмисля самоубийство или посочва нараняването на себе си или на някой друг като решение за тежкото състояние, в което е изпаднала. Думите на току-що родилите жени трябва да бъдат вземани насериозно. Препоръчително е в такъв случай майката и бебето да не бъдат оставяни без надзор.

6. Плаче прекалено често

Истина е, че да дариш нов живот обикновено е много емоционално преживяване, но ако жената плаче прекомерно след раждането, вероятно има и нещо повече. Още по-очевиден е проблемът, ако тя не може да обясни защо плаче, защото сама няма представа. Колко тежка е следродилната й депресия може да бъде определено само от специалист.

7. Липса на сън или прекомерно спане

Разбира се, че с раждането на бебето цикълът на съня на майката се променя и много жени страдат от недоспиване. Но ако тя е изтощена и въпреки това не може да заспи по никакъв начин, докато бебето спи, или пък спи прекалено много, без да обръща внимание на детето – това е знак, че има нужда от помощ.

8. Не може да се концентрира и да взема решения

За някои жени, изпаднали в това тревожно състояние, дори вземането на душ може да се превърне в предизвикателство. Разбира се, когато бебето е обзело цялото внимание на майката, е нормално тя да поставя себе си на второ място, но ако тя не може да се концентрира по никакъв начин в елементарни дейности и не си спомня дори простички факти, ако трудно взема решения и изобщо няма желание да прави каквото и да е – следродилната депресия явно е налице.

9. Много е раздразнителна и агресивна

Ясно е, че да си родител е стресиращо, но това означава ли, че майката трябва постоянно да си го изкарва на другите? Ако тя е раздразнителна, тревожна, ядосана или притеснена без никакви видими причини, трябва да се вземат мерки.

10. Ако страда от необясними физически болки и оплаквания

Някои жени описват екстремни следродилни състояния, като например невъзможност да станат от леглото, заради умора в кръста, отпадналост в рамената и гърдите. Извън нормалните болки, останали от раждането обаче понякога не е точно тялото, което алармира за проблем, а е психиката. При следродилната депресия може да се наблюдава усещане за екстремни болки, които нямат съответното физическо обяснение. В такъв случай тези симптоми трябва да бъдат разглеждани като вик за помощ.


Повече информация Виж всички