UNNUR: да отгледаш дете сред дивата природа

| от MamaMia |


Можем ли да отгледаме дете, без да се отказваме от екстремните си хобита?Егоцентрично ли е да караме децата да ни следват сред природата и да ги излагаме на риск? Как да балансираме интересните преживявания и сигурността, когато повече не сме сами на света?

Тези въпроси задава UNNUR: красивият филм на световноизвестния фотограф и режисьор Крис Буркерд (Chris Burkard).

20-минутният документален филм, който може да се гледа и онлайн във високо качество в YouTube, разказва историята на исландеца Ели Тор, който е фотограф, сърфист и каякар. Преди повече от десетилетие Ели почти се удавя, когато случайно попада под мощен водопад, но успява да изплува и е спасен от приятелите си.

Той е отгледан от родителите си сред природата, като дете прекарва летата си в Непал, а по-късно пътува навсякъде по света. В един момент, когато има своя дъщеря, Ели се опитва да я гледа по същия начин. Постепенно неговото момиченце придобива същите навици, но русокосият екстремен сърфист не спира да си задава въпроса дали е на прав път с възпитанието й.

UNNUR е изключително зрелищно заснет, като кадрите от Исландия буквално спират дъха. Филмът е на ясен английски, като все още не разполага с български субтитри.

Крис Буркерд е сред световноизвестните фотографи на екстремни филми, но този е първият, в който има човешка история.

Пред сайта Fatherly, режисьорът казва, че с UNNUR  е искал да освети проблема, с който той самият се е сблъсквал, а именно как да намериш баланса, когато водиш детето със себе си на приключенията, които предприемаш. Според него да живееш живот, който е нетрадиционен по много начини, помага на децата да пораснат с усещането за приключение и риск.

„Мисля, че въпросът в този филм – и е ултимативен въпрос, защото не целя да дам на хората всички отговори – е колко риск е прекалено много? Животът на Ели е отражение на потенциално твърде много риск, но в същото време именно това го прави човека, който е.“


Повече информация Виж всички