Татковски подигравки с детето или майчини драматизации?

| от Владимир Вълков |


Таткото и майката не са еднакви същества, затова и грижите им за децата и игрите с тях са по-различни. Отгоре на всичко бащите имат и една по-специфична особеност, която може зловещо да изнерви майките. Татковците използват дребосъците или се забавляват с тях по начини, които рядко някоя мама би одобрила. Напротив – на майките тези действия обичайно им изглеждат като подигравка, дори като липса на загриженост и на обич към малкото ангелче. Тъй като двете позиции едва ли има как да се сближат, нека се позабавляваме и посочим няколко примера какво прави таткото:

Използва детето като асистент

„Донеси на татко бирата“, „Потърси на татко другия такъв чорап“, „Изхвърли в кофата тия кърпички със сополите на татко“. В момента, в който бебето е проходило, то разбира достатъчно, за да може да изпълнява подобни задачи. Мъничето жадува да опознае света, пълно е с енергия, която трябва да изразходи. Татко му пък може да предостави възможности на задоволяването на тези нужди (а и е изморен). Звучи като сделка, от която печелят и двамата!

Подхвърля детето (че и бебето!!!) във въздуха

Майката гледа отстрани и сърцето ѝ ще изхвръкне, докато гледа как изхвръква нависоко съкровището ѝ. И как при всяко следващо падане може татко му да не го улови. Таткото и бебето обаче се веселят, смеят се и двамата. Мъничето може и да приплаква от високото подхвърляне, но когато баща му спре, започва да пищи, че иска пак! Пааак! Може би просто майката да ги остави да се забавляват.

Експериментира с прически и стил

Дали му рисува мустаци с молива за вежди на съпругата си, постригва го с машинката смело и провокативно, облича го с каквото му е попаднало под ръка и пак си го харесва как изглежда. Добре де, таткото понякога може да се подхили или да го снима, за да го покаже на приятелите си, но какво лошо има от малко усмивки.

Ограничава или разглезва детето за свое удобство

Работи хоум офис, а дребосъчето джитка навсякъде, пипа и яде всичко… И таткото измисля решения: загражда го с мебели (или в кошарката, ако е по-малко) и му хвърля три играчки в „клетката“; отваря му плейър в малък прозорец на екрана на лаптопа си – детето гледа там детско без звук, той си работи в останалото поле; поставя бебето по корем на бедрата си и докато то се учи да си държи главата вдигната и да заздравява мускулите на вратлето и гръбчето (всяка майка знае колко е важно това за правилното му развитие), таткото си държи тефтера и телефона на гърба му и си работи, хем го е и гушнал! Вместо да критикува, че така не се прави (т.е. тя така не се сеща да направи), жената може да похвали мъжа си за проявената креативност и да си помисли не може ли да се възползва от това му качество в други области.

Дава лош пример и го учи на лоши навици

От игра с храната през буден смях при пърдене до учене да щипе майка си по прасците, докато се гримира. Майката се дразни много, но може би леко завижда, че тия двамата са си екипче, а тя не е част от него.

Така че майки – може би опитайте да разпуснете малко. И без това, колкото и да цъкате с език, да се мръщите и да дуднете, ще си останем такива и занапред. Ето – черпим ви с творчеството на този идол за всички нас, татковците.

Вижте още: 

Хранителна пирамида, битка с палци и още 7 офлайн татковски игри с най-малките


Повече информация Виж всички