Страхът да излизаш със самотна майка

| от Mamamia |


За много самотни майки, впуснали се в дебрите на търсене на нов партньор, един от големите въпроси е кога и как да разкрият на мъжа факта, че всъщност имат дете или деца. Колебанията им са основателни: има доста представители на силния пол, които изпитват страх от връзки с жени, които вече имат дете.

Според австралийско изследване, жените са по-склонни да излизат със самотни бащи (61 % от жените гледат позитивно на връзката с мъж, който има деца). Докато при мъжете процентът на желаещите да „дейтват“ сингъл майки е едва 52 – тоест всеки втори няма против тя вече да има дете и всеки втори – не е ок с това.

63% от австралийските самотни родители вярват, че би било по-лесно, ако хората с деца се срещат с такива, които също имат деца от предишна връзка. А цели 70% от самотните родители се надяват и генерално биха желали новият им партньор да играе важна роля като положителен модел за техните деца.

Въпросът е защо само половината мъже предпочитат да излизат с жена, която има дете?

Оказва се, че при търсенето на потенциален партньор, децата могат да представляват трудност.

Тема във форум на Reddit разкрива страховете на мъжете, когато обсъждат някои от причините да не искат да излизат с жени, които имат дете или деца от предишна връзка.

Ето някои от аргументите им:

Страхове, които се коренят в детството

Често мъже, които са били отгледани от самотна майка, имат спомени от партньори, които уж са заемали мястото на техния баща. Като момченца може и да са се доверявали на някои мъж, който е до майка им, а в замяна той да е изчезвал, защото не е бил подходящ за нея.

Или както споделя потребител от форума:

„Привързвах се към някои мъже, с които майка ми излизаше, когато бях дете. След това те си отиваха. Не искам да причинявам това на никое дете“.

Страхове и опрасения от поведението на бившия мъж и баща на детето

Да излизаш с жена, която е във „вечна“ връзка с бившия си, заради общото им дете, звучи плашещо за някои мъже, особено ако отношенията с бащата на детето са драматични. Луди бивши мъже и бащи определено не действат позитивно върху връзката. Разбира се, някои разделени партньори се справят чудесно с поделянето на отговорността за детето или децата. Но не всеки случаи е такъв…

Страх да не наранят детето

Когато във връзката са включени деца, залогът става много голям. Така, ако отношенията не потръгнат, засегнати ще бъдат и децата. Много мъже предпочитат да избягнат тази ситуация. Трябва да признаем, че страхът им е основателен, особено ако вече имат опит или са се оказвали в подобно положение.

Жената с дете е вече в различен период от живота си

Ако излизаш с жена, която вече има дете, а ти нямаш, трябва да имаш предвид, че неизбежно сте в различни житейски етапи. Очевидно е, че тя рискува повече, ако всичко между вас е просто кратка забежка или връзка тип „гадже“. За много мъже, особено такива, които нямат родителски опит, положението е твърде сериозно, а отговорността – прекалено голяма. В крайна сметка, ако тя го запознае с детето си, вероятно ще очаква позитивен пример и държание от него…

Страх да не станеш твърде бързо „родител“, преди да си се утвърдил като партньор

За някои мъже усещането да станат „родители“ на непознато малко дете или деца е плашещо. Особено ако връзката все още не се е развила дотам или пък ако те не се чувстват подготвени за ролята на възрастни. Наистина не е много честно да влизаш в отношения като партньор и твърде бързо да стане ясно, че трябва да се държиш като родител през по-голямата част от времето. Ако един мъж не е готов за тази стъпка, по-добре да не се занимава с жена, която вече има дете.

Нежелание да бъдеш „баща по заместване“. Или изобщо баща

Самотните майки трябва да бъдат много внимателни с мъже, които нямат никакво намерение да имат деца. Много е вероятно те да нямат и никакво желание да играят ролята на „баща по заместване“ на детето или децата им.

Проблем е, ако тези мъже не желаят да уточнят своите намерения предварително. Подобна връзка много вероятно е обречена, защото рано или късно родителството ще постави двамата в различни житейски ситуации (виж точка 4).

Страх да не се озоват на второ място след детето/децата

Макар и незрял, емоционалният страх, че винаги ще бъдеш на второ място след детето или децата, съществува при някои мъже. Необходимостта да се борят за вниманието на жената, за нейното време и емоции, може да се стори твърде голям залък, особено за хора, които не са имали свое семейство досега, не са гледали деца, или пък не си представят, че изобщо могат да играят „втора цигулка“ в личните си отношения.

Съветът към мъже с подобни страхове, вероятно би бил, изобщо да не създават семейство. Защото, когато се появи дете, дори и тяхно, така или иначе егото им ще трябва да отиде на второ място.

Страх от неодобрението на децата

Разбира се, детето винаги ще предпочита истинския си баща, или поне идеала за него, пред този мъж, който се е появил в живота на майка им. Понеже някои деца все още си мечтаят родителите им да се съберат – когато се появи нов партньор, тази мечта започва да се разбива. В този случай те може да проявят неодобрение, негативизъм и дори изблици на омраза към новия мъж. И дори не споменаваме за ревността към майката, която детето или децата със сигурност ще изпитат…

Опасения, че няма да се разбират с детето/децата и това ще провали връзката

Разбира се, това са също основателни опасения. Представете си, че мъжът не може да изпита никаква емоция, чувство или симпатия към децата на жената, с която излиза? Че не може да комуникира с тях и антипатията е взаимна? Тогава цялата връзка ще се окаже под заплаха.

С жена, която има дете или деца, е сложно

А някои мъже бягат с триста от затрудненията. Децата определено са затруднение, ако искаш да планираш пътешествие за двама, да прекарваш вечери пред телевизора, да правиш секс навсякъде и винаги и да не събираш играчки из цялата къща. И ако обичаш спонтанността, мразиш планирането и скучното ежедневие… И, разбира се, отговорностите.

Лоши спомени от предишни подобни връзки

Някои мъже разказват във форума на Reddit как вече са се „опарили“ при отношенията си с жени, които имат деца от предишен брак или връзка. Те не желаят отново да се подлагат на същата драма, затова са по-склонни да търсят партньорка, която е свободна и без дете…

„За всеки влак си има пътници“ е най-добрият съвет, който могат да получат тези мъже. С пожелания да намерят своя…

Вижте още:

Избрах да бъда самотна майка – и никога не съм била по-щастлива