Наръчник по бащинство за начинаещи – част II

| от Дани Игнатов |


Вече си говорихме колко е трудно да си млад татко. И как нас, мъжете, обществото ни подготвя за родителството много по-малко в сравнение с жените до нас. Обаче това не означава, че ние не искаме и не се стремим да бъдем отлични бащи. Нищо че нямаме наръчник. Ето я и втората част от моя опит да създам такъв в помощ на всички нас, татковците:

Оставете децата да играят

Децата наистина се развиват чрез игра – и макар да изглежда очевидно, трябва да им позволите колкото се може повече свободна игра. Отделно от телевизията и видео игрите, отделно от четенето, отделно от всичко структурирано или образователно. Просто ги оставете да играят, да измислят неща и да се забавляват.

Разпалвайте въображението им

Свободната игра, спомената по-горе, е най-добрият начин да развиете въображението на детето си, но понякога и вие можете да внесете допълнителна искра. Играйте с децата си, създавайте крепости, обличайте се като нинджи, измисляйте ролеви игри, представяйте си, че сте изследователи или герои във филм или книга… възможностите са безкрайни и вие ще се забавлявате толкова, колкото и те.

Ограничете времето пред електронни устройства

Не казвам, че трябва върнете времето век назад, но твърде много от този тип забавление пречи на децата да играят с повече въображение, да четат, да излизат навън, за да спортуват, и най-вече: пречи им да се свързват с други хора емоционално, включително и с вас. Препоръчвам по един час на ден „медийно време“, не повече, но можете да намерите количеството, което работи за вас и вашето семейство, разбира се.

Научете се да казвате твърдо „не“

Не „ще си помисля“, не „може би“. Да, знам – как това ще ви направи добър татко? Въпреки че съм изцяло за това да се даде на децата свободата да избират, за свободната игра и много други свободи, наложително е да има и ограничения. Родителите, които не поставят граници, ще имат деца с поведенчески проблеми, което ще им създаде трудности, когато пораснат. И както не е добре винаги да казвате „да“, също не е добре детето да ви казва „не“ в началото … и след това да се да изпада в истерии, пристъпи и молби със сълзи на очи. Научете децата, че вашето „не“ е твърдо и окончателно, но избягвайте да го употребявате твърде често.

Бъдете модел на поведение

„Дълъг е пътят на поучението, кратък е пътят на примера“ – знам го от своя баща. Едно е да кажеш на детето си какво трябва да направи, но да кажеш едно и да направиш друго просто съсипва посланието. Всъщност истинският урок, който вашето дете ще научи, идва от това, което ви вижда да вършите. То винаги ви наблюдава, за да се научи на подходящо поведение. Прекомерното пиене или пушене или употребата на наркотици от родителите, например, ще се вкоренят в главата на детето. Лоши маниери, невнимателно поведение, вредни навици, гняв и агресия, мързел и алчност – всички тези поведения ще се отразят върху вашето дете. Вместо това опитайте да бъдете човека, който си представяте детето ви да стане.

Абсолютно винаги се отнасяйте към майката с уважение

Дори когато сте разведени. Някои бащи могат да проявяват насилие към половинката си и това ще доведе до повтарящ се цикъл на насилие, когато детето порасне. Но отвъд физическото или словесното насилие, има по-лек грях срещу майката на детето: неуважително поведение. Ако се отнасяте с неуважение към майката на детето си, детето ви не само ще научи това поведение, но ще израсне с несигурност и други емоционални проблеми. Отнасяйте се с уважение към майката на вашето дете през цялото време. Дори и ако смятате, че тя не го заслужава.

Позволявайте им да бъдат себе си

Не им забранявайте хобита, които ви се струват неподходящи, не ги принуждавайте да тренират мечтания от вас спорт. Много родители се опитват да оформят детето си в човека, който искат да бъде… дори ако личността на детето не отговаря на този модел. Вместо това внушавайте добро поведение и ценности на детето си, но му дайте свобода да бъде себе си. Децата, като всички хора, имат странности и различни характери. Нека техните истински личности процъфтяват. Обичайте детето си такова, каквото е, а не такова, каквото искате да бъде.

Учете ги да бъдат независими

От ранна възраст учете децата си да правят нещата сами, като постепенно ги оставяте да бъдат по-самостоятелни, докато порастват. Въпреки че може да изглежда трудно и отнема много време да научите детето си да прави нещо, което вие сами бихте могли да направите много по-бързо, в дългосрочен план си струва за самочувствието му, а също и по отношение на това колко работа ще се налагате да вършите вместо него. Например децата ми знаят как сами да мият чиниите си, да помагат в почистването на къщата, да чистят стаите си, да сгъват и прибират прането, да се вземат душ, да се грижат и обличат сами и много повече – така спестяват много време и работа и на мен.

Бъдете единен фронт с майката

Не е добре единият родител да казва едно нещо, а другият да му противоречи. Вместо това вие и мама трябва да работите заедно като родителски екип и трябва да подкрепяте решенията на другия. Въпреки това е важно да обсъдите тези решения предварително, за да не се окаже, че трябва да подкрепите решение, с което категорично не сте съгласни.

Не твърдя, че някой от тези съвети, или дори всичките накуп, ще ви направят съвършен баща. Няма съвършен баща, но няма и пречка да опитвате винаги да подобрявате себе си и да се поставяте на мястото на децата си. Не заради чашата „най-добър татко“ – те нея най-вероятно така или иначе все някога ще ви я подарят, когато се изчерпят откъм други идеи.

Вижте още:

Наръчник по бащинство за начинаещи – част I