Наръчник по бащинство за начинаещи – част I

| от Дани Игнатов |


Да си баща може да бъде чудесно преживяване, след като преминеш през всички изпитания, през всички стресиращи събития, загубата на личен живот и плашещо големия брой начини, по които можеш да прецакаш всичко. Извън тези няколко „дреболии“, бащинството е прекрасно.

Всеки мъж, който наистина иска да бъде баща, се страхува, че няма да бъде страхотен в това, че ще обърка нещата, че ще се провали. Това си върви с „длъжностната характеристика“ за позицията. За съжаление, това, което не идва с нея, е простият набор от необходими инструкции. Като „истински момчета“ много от нас бихме пропуснали упътването, вярвайки че ще се нагодим сами и ще измислим своя начин. Обаче имаме нужда от упътване. За да се връщаме към него в трудни моменти. Не пиша сегашното си „ръководство“, защото мисля, че като баща от години съм открил топлата вода и знам повече от всички други бащи – продължавам да уча в движение, както всеки друг отдаден родител. Въпреки това с времето съм научил много за това какво работи и какво не, на какво да наблегнем и какво можем да пренебрегнем.

Това, което следва, са съветите за бащинство, които бих искал да ми бяха дали още при раждането на първото ми дете. Щеше да помогне много. Надявам се, че те ще ви помогнат да станете още по-страхотни бащи, отколкото вече сте – не се колебайте да се обръщате към тези думи при нужда от помощ.

Цени времето си с децата

Едно нещо, което ще ви удиви, е колко бързо отлитат годините. Най-голямата ми дъщеря е вече на 12, което означава, че имам още само шест години с нея, преди да напусне гнездото. Това не е достатъчно време! Времето, което имате с децата около себе си, е кратко и ценно – възползвайте се максимално от него. Прекарвайте колкото можете повече време с тях и го направете качествено, изпълнено с любов време. Опитайте се да присъствате колкото е възможно повече, докато сте с тях – не позволявайте на ума си да витае другаде, тъй като те могат да усетят това.

Ще стане по-лесно

Други може да имат различен опит, но аз винаги съм намирал първите няколко месеца за най-трудни, когато бебето е съвсем малко и иска да се храни по всяко време през нощта, тоест често имате безсънни нощи и се разхождате по цял ден като таласъми. Става по-лесно, тъй като децата изграждат рутина на сън. Първите две години също са много по-предизвикателни от по-късните години и когато стигнат до гимназия, децата стават почти функциониращи, независими възрастни. Става по-лесно, повярвайте ми.

Не делете задълженията на мъжки и женски

Въпреки че има много хубави неща от времето на нашите баби и дядовци, които си струва да съхраним, традиционното разделение на родителските задължения между баща и майка не е едно от тях. Някои мъже все още гледат на определени задължения като на женски задължения, но не бъдете един от тези бащи. Включете се във всичко и споделете товара с жената до вас. Смяна на памперси, къпане, обличане, дори хранене (може да им давате кърма от шише).

Вижте още: „Мъжът ми много помага вкъщи…“

Любовта побеждава всичко

Това звучи изтъркано, но трябва да е в центъра на оперативната философия на един баща: преди всичко показвайте любов на децата си. Когато сте разстроени, вместо да крещите, покажете им любов. Когато те са разстроени, покажете им любов. Когато най-малко очакват, покажете им любов. Всичко останало са само подробности.

Децата обичат да взимат решения

Въпреки че е по-лесно да си авторитарен родител, това, на което учиш детето си с такъв стил на възпитание, е да се подчинява на заповеди, независимо от всичко. Вместо това, научете детето си да взема решения и то ще израсне много по-способно – и по-щастливо. Децата харесват свободата и решенията, както всички други човешки същества. Вашата задача е да им позволите да вземат решения, но в рамките на зададените от вас параметри. Дайте им избор между две здравословни закуски, например, вместо да им позволите да изядат цяла чиния сладкишиа, ако решат.

Вижте още: Нещо не е наред с децата: Монтесори ли е отговорът?

Не си позволявайте да губите търпение и да изпускате нервите си

Като родител знам, както всеки друг, колко лесно е да изгубиш търпение и да дадете воля на негативните си емоции и преживявания. Въпреки това, да си позволите да реагирате с гняв или разочарование не е най-доброто нещо за вашето дете и трябва да го запомните. Това означава, че трябва да поемете дълбоко въздух или да се разходите, когато започнете да губите търпението си. Практикувайте търпение с детето си и тогава и то, и връзката ви ще се заздравят в дългосрочен план.

Понякога само чувството за хумор ще ви спасява

Ще има моменти, в които детето ви прави нещо, което може да ви накара да се раздразните – писането с пастели по стените е добър претендент, както и изливането на каквато и да е течност върху дивана ви или измъкването да излезе и да вземе колата ви или пари от портмонето ви, за да се срещне с приятели. Въпреки че трябва да научите детето си да не прави тези неща, по-добре е най-напред да приемете ситуацията от забавната ѝ страна. Научих се да правя това по-често и това ми помага да запазя здравия си разум.

Четете им при всяка възможност

Независимо дали вие самият сте читател или не, четенето на децата ви (и то още от бебешката люлка) е от решаващо значение. Създава им навик да четат и ги подготвя за учене през целия живот. Това ви дава специално време заедно и се превръща в традиция, която вашето дете ще цени. Чета с децата си и обожавам всяка дума, през която преминаваме заедно.

Не бъдете вечно отсъстващият татко

Най-голямата и може би единствената непростима грешка, която бащите допускат, е да не са до децата си. Винаги, винаги отделяйте време всеки ден за вашите деца. Не позволявайте на нищо да наруши това свещено време. И в някои важни моменти от живота на вашето дете – футболен мач, музикален рецитал, научен панаир – правете всичко възможно да бъдете там. За вас може да е дреболия, но означава всичко за тях.

Ако не съм ви отегчил и не съм ви прозвучал нравоучителен, очаквайте скоро остатъка от бащинския наръчник.

Вижте още:

10+1 звездни татковци разкриват тайните на бащинството


Повече информация Виж всички