Мъжката работа вкъщи – и досада, и кеф за майстора

| от Владимир Вълков |


Преди няколко години, когато вече бяхме възложили на дъщерята определени домашни задължения и особено след като към тях включихме не само чистата миялна, а и това да реди мръсната, тя, изчопляйки мазнината от чиниите, преди да ги нареди в машината, ми каза: „Бляаак, не мога да повярвам, че ти, тате, обичаш да го правиш това!“. Мооля? Детето, още неопитно в битовите задължения, „понеже ме е виждало да го правя“ и въпреки че някак явно не ме е чувало да въздишам в такива моменти, е решило, че аз обичам да дълбая в мръстотиите от вчерашното ядене? Не, миличко, просто това трябва да се свърши от някого и доскоро бях аз.

И все пак обаче (след класацията за най-досадните грижи за децата) ще се опитам да подредя в класации най-неприятните и най-приятните битови задължения за мъжете и особено тези, които не са ергени (хубава, ала вече неизползвана дума, но не защото е обидна, както е съответната за другия пол – „моми“). И понеже мъже – всякакви, особено в днешно време, не бих се ангажирал да направя такива класации за пола ни като цяло. Така че ето личните ми такива:

Най-досадните:

5) Пазаруване на продукти

И по-специално при по-голямо пазаруване. Самото обикаляне ми е неприятно. Ако не съм сам, става още по-бавно. А ако го правя сам – се оказва, че някои неща не били точно по списъка!

4) Готвене

Обичам да готвя, но само едни определени, по-семпли неща – даже в някои от тях никой не може да ме надмине, както е при пържените ми филийки с яйца. Но манджи с повече етапи, като например мусака, ме натоварва. Плюс това, нямам нерви да режа моркови и други такива на ситно.

3) Смяна на чаршафите

Досадно е – особено пъхането на завивката в калъфката ѝ и боричкането с тях. Имам система, правя го успешно и сравнително бързо, но както споменах – досадно е.

2) Боядисване на тавана

То, за щастие, се налага, само когато се прави ремонт, което не е толкова често, но психическата травма трае по-дълго. Не е като закачването на пердетата (виж по-долу). Тук работата продължава по-дълго и не само ръцете се изморяват, а и вратът – еми, висок съм, в ежедневието не съм свикнал да гледам нагоре.

1) Чистене на домашния любимец

Това задължение би трябвало да е на децата, но майка им винаги им вярва, когато обещават, че те ще го правят, взима им нов любимец (моето мнение, че „Ще стане като предния път!“, кучета го яли) и после някак си това задължение по някаква женско-детска логика се прехвърля на мен…

Вижте още: Големите малки плюсове детето да израсне с куче

И най-приятните:

5) Отпушването на сифони

Първо – ако не е ясно, да уточня – само на сифони в мивки и бани, изключвам тоалетната! Дори и когато трябва да вадя боклуците аз, защото химията не е разтворила успешно всичко. Самото действие не е приятно, но ефектът от дейността след това е муци! Водата тече чудесно, леко и естествено преминава през сифона, има някакво успокояващо въздействие на психиката това, а и от гледна точка на фън шуй сигурно да са отпушени такива места в жилището е много добре! Пък и ми е леко приключенско такова, любопитно – каква мръсотия е създала запушването. Сега май ще излезе, че дъщерята е била права…

4) Закачване на пердета

Като най-висок в домакинството ми се пада да го правя аз. Не знам дали ми допада това задължение, понеже е признание, че съм най-висок (това все още е хубаво в днешно време – мъжът да е висок, нали). Или понеже за някакви си десетина минути (без да ми е тегаво, като например боядисването) съм изпълнил желанието на чорбаджийката в домакинството и тя е доволна, а аз имам шанс да получа малко оставяне на мира преди следващите домашни ангажименти. Не знам.

3) Носенето на торбите с покупките

В ръце. Накуп. Харесва ми да ги нося. Понеже го мога. Аз съм олдскуул и явно смятам, че (освен да са високи) е добре мъжете да могат да носят тежко. Пък и децата се респектират. Пък и аз се чувствам на място, в правилната роля в домакинството.

2) Изхвърлянето на боклука

За изпълнението на това задължение е необходимо човек да излезе навън, което си е разходка (бонус!), което пък в по-напрегнати моменти е полезно – няколко минути релакс. Защото, ако ти просто решиш да излезеш за малко с откровена цел релакс, докато партньорката ти е сърдита… И малките деца знаят, че това няма да завърши добре за теб…

1) Дребни ремонти из жилището

Е да, не съм от мъжете, които могат и теракота да сложат, и перваз на паркет да монтират, и разни други такива, които се извършват по-често от майстори, които това си работят. Но ми е голямо удоволствие да извадя кутията си с инструменти (дори и само дотук, пак ми е вече готино) и примерно да стегна дръжката на тигана, да коригирам пантите на някоя вратичка на шкаф, да забия пирон, да оправя кабелите на лампата или да сложа контакт. След това се чувствам горд, като да съм най-великият майстор в квартала!

Вижте още:

Наръчник за свръхпретоварени майки


Повече информация Виж всички