Култовите детски игри, за които не трябва таблет

| от Владимир Вълков |


Забавлението при децата може се случи и без играчки, без джаджи, без ходене на специални места – ей така напълно ниско-технологично и без разходи.

Вероятно знаете повечето от описаните игри, но на бас, че не знаете всички:

Крал/кралица

Може да се играе и с двама, но с трима или четирима е по-забавно. Кралят (кралицата) стои в единия край на стаята/площадката. Поданиците – в другия, като се редуват да казват по една храна (може да е и манджа). Владетелят отговаря с: „великанска стъпка“, „човешка стъпка“, „кучешка стъпка“ или „миша стъпка“. Както и: „напред“ или „назад“. Според това дали конкретната храна му харесва или не. И според колко много (не) му харесва. Поданикът прави съответната крачка в съответната посока. Първият, приближил с тези крачки краля/кралицата, заема мястото му/й. И отначало. Колкото по-добре познавате вкуса на „кралската“ особа, толкова по-вероятно е да я замените на „трона“.

Само с ръчички

Игри на които могат да играят и по-малките хлапета. „Дай, Бабо, огънче“ не остарява, а Пържолки е обичана от всяко дете (някой знае ли дали има веган вариант?).

Малко по-назад в популярността е Битка с палци, която може би съществува и под друго име. При нея се захващат пръстите (без палците) на десните (или левите) ръце на двамата играчи. А свободните палци се гонят кой да хване и натисне отгоре другия.

Какво животно съм?

Чудна игра за мъничета. Играчите се редуват – един от тях, без да издава звуци, само с показване чрез тяло, движения, мимики, изиграва дадено животно. Другите трябва да познаят кое е това животно. Лесна и много весела игра.

Топло и студено

Може да се играе и навън, и у дома. Колкото е по-близо единият участващ в играта до скрития предмет, толкова другият (скрил предмета) променя от „ледено“, „студено“, „хладно“ към „топло“ и „горещо“. Може да се развие като търсене на „съкровище“ – например последователно във всяка стая детето търси и събира листчета с букви/думи. Когато ги сглоби и посочи правилно думата/изречението, детето печели „съкровището“. Внимавайте да няма и друг вариант от думите/сричките, за да не стане като при онзи набрал популярност баща, който искал от сричките да се сглоби, че всички ще ходят в Дисниленд, пък детето изписало с част от тях – „Всички ще умрем“.

Гатанки

Но по-добре не с онези от училище, които са по-скоро в посока „сега да научим наизуст тези рими“, като „Малък Сечко във реката сапун прави от водата. Баба Марта го събира, за един ден го изпира. Що е то?“.

Дори и съвсем малките деца са способни да опишат предмет или животно, без да го назоват директно. Е, да, може да се получи гатанка с повече варианти за отговор като „Малко е и лети, що е то?“, но не се отказвайте да познавате. Много е вероятно и да чуете почти гениално формулирано описание на нещо!

Хартия и химикалка

С помощта на няколко празни листа и пълни химикалки имате доста варианти за игри. Като започнем с популярния морски шах (познат и като Хикс и О), който едва ли има нужда да обясняваме, минем през Бесеница – за над 6-годишни обикновено, и Бикове и крави – за още по-големи (ако не я познавате, потърсете правилата, малко по-сложни са, но е доста интересна, игра с логика), за да стигнем до някои по-малко популярни. Например Подводници (позната и като Кораби), при която листът е сгънат на две, чертаете примерно по пет малки кръгчета в своето поле и чрез точки в своята половина, прегъване на листа при сгъвката и отбелязване от другата му страна на точката „стреляте“ по противниковите „подводници“. Танкове – подобно начало, но се „стреля“ с плъзгане с едно движение чрез пръст на химикалката, последователно.

Ръчичка – в очертаната ръчичка на детето на листа изписвате разбъркани числата до 50 или до 100, единият казва число и докато другият го търси, изписва чертички бързо, а накрая се брои общия колко са чертичките на всеки (малко досадно, докато броите, за да разберете резултата, но преди това е весело).

Въшки – числа до 50 (или до 100) са разбъркано изписани върху листа. С две различни на цвят химикалки и с редуване, числата се свързват последователно, започвайки от 1, като не бива да пресичате чуждия цвят, иначе правите „въшка“. Губи озни, който има повече „въшки“ от другия след последното свързано число.

Имена на животни

За деца над 6 г. вероятно тази игра ще е по-разбираема и забавна. Започва се с „А“ и изброяване на азбуката наум, до „Стоп!“. С тази буква се казва животно. Следващият – ново животно, което започва с последната буква на предното. Папагал – лемур – рис – сокол – лисица – алигатор и т.н. Нямате право да повтаряте животните. Играе се, докато някой не може да каже животно. И отново – за друга буква.

Познай храната

Децата сядат на масата. Родителят връзва очите на едното дете и му дава в устата хапчица от храна. Детето трябва да познае какво е това само по вкуса й. Хапките са от самостоятелни продукти (сирене, хляб, зеленчук, плод, дори подходяща подправка), а не някакви манджи, разбира се. Забавлението понякога идва и от неочаквани реакции – любима храна се плюе, мразена не може да се познае и е „ммм, мням-мням“.