Как (поне малко) да прикриеш, че вече си кисел чичак

| от Слави Искренов |


Животът си върви, годините си минават, а ти вече не си така млад, отворен и възприемчив. Превръщаш се постепенно в застаряващ киселяк, който мрънка и критикува всички и всичко. Недоволстващ чичка, който не може да търпи нищо и никого около себе си. Щом четеш тази статия обаче, може би има шанс поне малко да заблудиш останалите – пак ще си нетърпим, но причините ще изглеждат други. Ето ти няколко съвета и – успех!

Музиката, киното и всичко останало

Да, по твое време музиката беше по-стойностна, киното – по-смислено, модата – по-естетична, телевизионните риалитита – по-интелектуални и т.н. Не понасяш съвременните проявления на нито едно от горепосочените. Можеш с часове да критикуваш и да громиш днешната посредственост и комерсиализъм в изкуството и обществото изобщо. Няма страшно – може да продължиш да си плюеш на воля и за да не изглеждат кисел чичак, просто от време на време казвай, че си олдскуул – и толкова. „Олдскуул“ звучи някак гордо и ти придава ореол на по-разбиращ от хубави музика и кино.

Велосипедистите, които пресичат по пешеходната

Ти много добре знаеш, че правилото е да слязат от колелото и да преминат бавно, като пешеходец, бутайки го. А много от тях префучават, карайки велосипеда си по зебрата, използвайки предимството на пешеходците. Наглеци, малки неприятни гадове проклети, я да си…! Е, псувай си ги на воля, но се направи, че мотивацията ти за клетвите, е, че ти пука за живота им. Един вид – „опасно е за самите тях, разбирате ли, не бива така!“.

Собствените ти деца

Все повече ги критикуваш и все не са достатъчно добри за похвала (дори и да са само на 4 месеца). Или пък нямаш деца, но такова е отношението ти към чуждите. От време на време просто казвай, че искаш да станат хора, защото знаеш, че могат повече – и готово. През останалата част просто им прави тежки забележки на воля.

Новостите в технологиите

Благодарение на остарелите си разбирания можеш да оцениш само едновременшните технологии и джаджи (дори и да са просто от по-миналата година). Постоянните ъпдейти и промени на „фейсбука“ и на „уиндоуса“ ти лазят зловещо по нервите. За да прикриеш причината за гнева си (заровена в объркването и все по-трудната ти ориентация кое къде беше и как се ползва сега), упреквай съвременните технологии в алчност – че всяка нова промяна е за да оберат още малко от честно изхарчените ни пари! (Не е нужно да обясняваш как точно ги обират.)

Съседите

Купони, ремонти, силни разговори, тропане, шумно ходене – всичко, което правят съседите, пречи на сиестата ти или на нощния ти покой (нали с възрастта се уморяваш по-лесно, сънят ти става по-лек и лесно се будиш, а за да си отпочинеш истински е нужно много повече време). Не нещо друго – причината за скандалите ти с тях може да бъде посочена като желание за спазване на обществения ред и елементарно възпитание.

Неприятните кучета

Върви си някъв простак с кучето из града, минават покрай теб и ето че животното, също простак, се приближава до краката ти, обути в късите ти комбат панталони и докато те души с мокрия си нос, си го обърсва в подбедрицата ти. Усещаш влагата, оставена от животното по крака си и се вбесяваш. Ти навлизаш ли му в личното пространство?! Олигавяш ли го непоискано?! Не, нали! Тогава?! Излей си гнева върху собственика на песа, вмъквайки сред крясъците думите „алергия“, „анафилактичен шок“ и „обриви“. И така.

Лампите!

Дразнят те другите членове на семейството ти или съквартирантите ти задето никога (никога!) не гасят лампите в помещенията, в които не са, или че дълго тече водата, докато си мият зъбите. За да прикриеш чичкавото ти раздразнение от нехайството и непрактичността (а по-внимателно погледнато – просто от другите хора по принцип) – може да добавиш, че неспирните ти забележки и киселеене по темата е по чисто екологични причини и загриженост за планетата.

Младите

Пишлигарчетата (всеки, който е дори и с година по-млад от теб) много си повярваха напоследък, нали? Взеха да си мислят, че разбират повече от всички останали (и специално те дразни, че сякаш и повече от теб). Всеки вече е инфлуенсър, влогър, ютюбър, тиктокър и какво ли още не! И седнал да те учи как да живееш и да мислиш! Плюй ги, подигравай им се, но за да изглеждаш една идея по-малко в образа на киселия чичка, цитирай чат-пат някаква измислена статия (заглавие е достатъчно), че така брутен вътрешен продукт не се повишава.

Схващаш подхода, нали? По другите теми би трябвало да може да се оправиш сам. Дотогава – пиши ни с киселата си критика относно всичко в тази статия.Разбира се, защото искаш да имаме по-качествени и смислени медии.

Вижте още:

30 признака, че си дете + 30, че вече никак не си