Да спреш цигарите, да повиеш плюшена играчка и още 4 безценни съвета за млади бащи

| от Дани Игнатов |


Дори и в днешно време има бащи, които смятат, че отглеждането на децата им е някаква женска работа. За моя радост сред приятелите ми родители не се срещат от тези изчезващи, надявам се, видове. И в парка, и при педиатъра, и на разговор с госпожата от детската градина, все по-често се среща по някой и друг загрижен колега татко. И това само може да ме радва. Не че иначе ще се срамувам аз да се афиширам като такъв или пък няма да намеря общ език с „мамите“ – просто ми се струва положителна тенденция, която е добра и за децата ни, и за жените ни, а и за нас, самите бащи. Когато жена ми е на бира с приятелки, а аз съм у дома с децата, това ме прави щастлив. Помага за баланса в семейството, за връзката между нас, за отношенията ни с децата.

Активното и ангажирано бащинство все пак е относително нова територия. А и даже да получиш най-добрия възможен съвет, който е проработил за друг баща, няма гаранция, че същото ще работи и за теб. Да станеш татко е едно от най-вълнуващите приключения в живота, и, освен ако не си от онези, чиято роля се изчерпва с поливането на щастливия повод, ще имаш нужда от солидна подготовка за пътя, който те очаква. Времето ти у дома вече ще бъде наситено с нови емоции и преживявания, нооооо никога повече няма да е изцяло време за отдих и игри на Playstation-a.

Ако си татко, може и да не се намери кой да те подготви за всичко, което те очаква. Има риск да се наложи да учиш всичко в движение, сам, докато през това време ти се налага да помагаш и на жена си да се справи с физическите и умствени измерения на своите нови отговорности.

Вижте още: Следродилната депресия на… татко

Няма да ти е лесно. Но всяка стъпка от този път ще си заслужава. И няма да сбъркаш, ако започнеш да свикваш с родителството поетапно и по-отрано, още преди твоето бебе да се е родило. Бременността дава на жените цели девет месеца, през които да се настроят за новия етап от живота си. Затова първият ми съвет е да се опиташ също да си ги дадеш.

Спри алкохола и цигарите по време на бременността

Ако ти стиска. Жената до теб носи твоето бебе и ѝ се налага да направи това в името на неговото здраве и развитие. Най-добре ще е, ако е ограничила вредните навици, още докато правите опити за забременяване. Вероятно ти самият си я посъветвал така или направо си го изискал от нея, нали? Можеш да опиташ да си по-подкрепящ, като се откажеш от дежурната цигара преди лягане или чашката коняк в петък вечер. Или поне избягвай да правиш у дома. Така ще се пренастроиш на родителски честоти по-лесно и със сигурност ще направиш прехода по-лесен за жена си. Докато да се роди детето ви, твоят оргаинзъм също ще се рестартира, за да посрещне с нови сили предизвикателството, което ви очаква.

Вижте още: Тревожност + алкохол + жени (може и в обратен ред)

Научи се как се сменя памперс

С ревящо бебе в ръцете ще ти бъде по-трудно тепърва да опитваш за пръв път. Пробвай демо версия с голяма кукла или плюшена играчка. Провери също и как се къпе бебе, как се потупва, за да се уригне след хранене, помисли за песнички и начини на люлеене за по-бързо приспиване. Ще се изненадаш колко много обучителни видеа могат да се намерят в YouTube за всяка от тези ежедневни дейности. И ако не го направиш предварително, отново ще се научиш. Но ще си махнеш малко стрес от главата, ако си вече подготвен.

Имай предвид, че след раждането няма да е купон

Ако жена ти се възтановява след тежко раждане, ще е още по-трудно за теб. Потвърждавам, случи ми се след второто дете. Тя се нуждае от почивка повече от всякога и без значение колко уморен се чувстваш, ще трябва да се накарате да станеш и да поемеш грижата за децата, доколкото това ти е възможно. Каквото и да си виждал по филми, периодът няма да е романтичен и безоблачен и за връзката ви. Отпускът по бащинство, макар и да е значително по-кратък от майчинството, си прилича с него по това, че е тотален стрес до степен чак да обидно да се нарича отпуск.

Вижте още: Отпускът по бащинство променя мъжете, ето как…

Ще се учудиш колко много неподозирани теми за караница могат да възникнат между тебе и човека, с когото до онзи ден сте били едновременно любовници и най-добри приятели. Детето сближава, но и разделя. Не забравяй да изпускаш парата и да споделяш със семейство и приятели какво става покрай теб.

Това може да ти прозвучи смешно, но си постави цели за бащинството

Помисли защо изобщо реши да станеш татко. Какво очакваш с нетърпение – не само в бебешките дни, но и по-нататък през живота на детето си.  Как си представяш да го възпиташ, какъв човек би искал да си ти самият за него. Връщай се към тези си идеи, когато ти е най-трудно. Не можеш дори и да предположиш колко ще ти помогне това с мотивацията, когато си изцедил и последната си капка жизнена енергия.

Направете си подробен план с жена ти

Какви са нейните или нейните очаквания към теб? Как смятате да разделите „нощните смени“? Колко и за колко време ще се оттегли от работа? Планира ли да кърми, или ще изцежда, за да храниш от шише? Ще приемате ли гости през първите няколко седмици на детето? Ами помощ от роднини? Спойлер: каквото и да сте решили, колкото и да сте планирали, много малко от графика ви ще се сбъдне на практика, а и ще се объркат неща, за които никой не би могъл да заподозре, че подлежат на объркване. Но поне ще си имате базова идея какво се случва наоколо, така че не оставяйте комуникацията помежду си на ниво караница на кого да е кръстено бебето.

Вижте още: Светльо, на дядо си Ламби

Всичко ще бъде наред!

Ще ти е нужно да си го повтаряш и преповтаряш. Първо обаче всичко ще се обърка. Ще сте мислели, че ще запазите социалния си живот и романтиката във връзката непроменени – няма. Ще вярваш, че си подготвен за коликите, за първия път, когато бебето си удари главата в ръба на леглото, докато още е с фонтанела, за първата температура и първите сополи – няма. Ще се надяваш да си се наспал, да си адекватен на всяка възможна ситуация, да не повишиш тон никога – няма. Но всичко ще бъде наред. Само не забравяй да си го повтаряш!

Вижте още: 

„Мъжът ми много помага вкъщи…“