Биреното коремче е мит. Мъжете, които имат деца, са по-здрави

| от MamaMia |


Мъжете изпитват по-голямо усещане за цел и за смисъл в живота, когато станат бащи. А сега науката доказва, че с бащинството действително идва и по-голямата грижа за себе си, съответно и подобреното здраве.

Мнението, че новите татковци напълняват, спят зле и си отглеждат коремчета, е широко разпространено. Говори се, че след като им се родят деца и потънат в семейния живот, мъжете развиват склонност към емоционално преяждане, упражняват се по-малко и практически не правят секс. Как тогава това да си баща се отразява добре на здравето?

Ново изследване, публикувано в Psychology of Men & Masculinities, доказва, че мъжете, които са бащи, чувстват по-голям смисъл в живота си, което ги кара да живеят по-малко рисково и да правят по-добри избори, поне що се отнася до здравето.

Традиционно, мъжете имат проблем с това да обръщат внимание на физическите и психическите си проблеми, коментира Джулиан Мок от сайта Fatehrly, който разговаря с основния автор на изследването, свръзващо бащинството с по-доброто здраве – д-р Джеймс Махалик. Той е консултант психолог и професор в Бостън Колидж, посветил кариерата си на изследвания върху здравето и пола.

„В някои от моите ранни разработки сме акцентирали върху това как мъжете, които следват традиционните мъжки роля в обществото, неизменно се оказват по-депресирани и тревожни, с по-лоши връзки и с по-малко социална подкрепа. Те и пият повече и като цяло живеят по-нездравословно“, казва Махалик. „Ние също така забелязахме, че те имат по-малко желание да получат помощ за своите проблеми“.

Какъв е начинът да се помогне на такива мъже? Д-р Махалик установява, че бащите – и особено промяната, която идва с мъжете по време на родителството – може да е част от отговора. Това е защото след всяка жизнена трансформация пред нас се разкриват по-големи възможности за смяна на навиците. А да станеш родител е една от трансформациите, които отварят възможност за най-големи промени. Родителството дава шанс да подредим живота си и да започнем да правим нещата по различен начин.

Мъжете, участвали в направеното изследване, са на възраст между 21 и 40 години, като половината от тях са имали деца между 0 и 5 години, а другата половина са били без деца. До един бащите са заявили, че усещат по-силен смисъл в живота си след раждането на детето. А мъжете с повече смисъл в живота са по-склонни да изграждат здравословни навици и получават по-силна социална подкрепа, което е свързано с по-добри здравни възможности.

Изследването е проведено онлайн сред 211 мъже, които са посочили своя брачен статус и друга основна лична информация. Участниците са отговорили на въпроси, свързани с това какви активности имат, как се хранят, ходят ли на профилактични прегледи и т.н. Те също така са попълнили и въпросници за социалната помощ която получават, а тя е свързана с по-добрите здравни навици. Имало е въпроси и за броя на близки приятели и роднини, за участие в различни групи и други социални контакти. Участниците в анкетата също така са отговорили на серия въпроси, свързани със смисъла на живота.

След анализът резултатите категорично показват, че дали си баща или не има значение единствено що се отнася до усещането за смисъл, а това усещане за смисъл предсказва дали мъжът ще възприеме здравословни навици и ще получи по-голяма социална поддръжка. С други думи – това че си баща не е пряко свързано със здравословния начин на живот, а по-скоро с него е свързано усещането за смисъл в живота.

Сред най-силните влияния, поне що се отнася до социалните норми, е и това какво правят останалите членове на семейството. Ако родителите ходят на доктор, ядат здравословно и правят упражнения, е много вероятно и децата да се стремят към подобен начин на живот.

Според Махалик в съвременното общество се излъчват редица послания към мъжете как да бъдат добри бащи.

Едно от посланията е да носят повече пари в къщи и да обезпечават семейството. Това, разбира се, е важно, но също така е важно бащите да се чувстват в по-голяма свързани със семейството. Ако те виждат себе си като ролеви модели за своите деца, ще получат чувство за смисъл, което е много вероятно и да ги наведе на мисълта за по-здравословен начин на живот.


Повече информация Виж всички