Спри с преяждането! (Как?)

| от MamaMia |


През зимните месеци, покрай студеното време навън и празничните трапези, човек лесно се отпуска и не следи кой знае колко с какво се храни – и като количество, и като качество. Защото, нали знаеш, лятото и плажовете са на цели месеци от теб. И ето те – свикнал да си щипваш от всичко по малко. Ето го в крайна сметка и преяждането.

Естествено не само вкусните ястия са причина да ядеш повече. Стресът, предизвикан от забързаното ежедневие и много ангажименти покрай празниците, може да убие апетита. Но пък е напълно вероятно да направи и точно обратното – да го засили.

Така се стига до моменти, в които се чувстваш постоянно гладен и ядеш доста повече, отколкото реално имаш нужда. Неизбежно това води до покачване на тегло, от което ще ти е необходимо доста време да се отървеш.

Но като в много неща в този живот, преяждането може да бъде избегнато или контролирано – с желание и дисциплина, естествено.

Фокусирай се върху храната

Тук дори не визираме точно с какво се храниш и колко здравословно е то. Не, когато се храниш, трябва да правиш единствено това, и то с цялото си внимание. Много хора правят грешката да скролват безсмислено в социалните мрежи с едната ръка, докато с другата се хранят. Това е грешка, защото те разсейва и може да изядеш повече, отколкото имаш нужда. Гледането на телевизия също е препъникамък.

Ето защо трябва да елиминираш (или поне ограничиш) всичко, което може да те разсее, докато се храниш.

Бавно, но славно

Да, знаем, че времето може да те притиска, но да се храниш със скоростта на светлината няма да реши проблема. Може и да спечелиш някоя друга минута, но в същото време си вредиш.

Учените все още не са напълно убедени, но твърдят, че бавното хранене дава повече време на мозъка да разбере кога си сит. Това означава, че може да изядеш по-малко храна и няма да се чувстваш като натъпкан.

Може и да звучи лесно, но бавното хранене въобще не е, особено когато човек е свикнал да изсипва храната в устата си за отрицателно време. Няколко дълбоки вдишвания между хапките обаче може да създадат един добър и равномерен ритъм на хранене.

Внимавай какво ядеш

Ако постоянно се чувстваш гладен, може просто да не се храниш както трябва. А и нещата невинаги опират до изразходвана енергия. Включването на храни, богати на фибри, е доста разумен ход, защото ще те държат сит за по-дълго време.

Всичко, което е богато на протеин, също трябва да е добре дошло в менюто ти. Риба, ядки, абе, знаеш за какво говорим.

Вижте още: Има ли вредни протеини и кои са те

Хидратацията е много ключова и тук, защото хората са склонни да ядат, когато всъщност са дехидратирани и имат нужда от вода, а не от храна. Така че грабвай бутилка Devin Минерална и помогни на тялото си с уникалните качества на дълбочинната термална вода, извлякла минерали от 9 вида скали.

Не и днес…

Кой ли не обича сладолед. Или пък шоколад. А да не говорим за пица… Да, малко хора могат да кажат, че не са им сред любимите храни. По принцип няма нищо лошо в тях, но ако са ти слабост, е напълно възможно да те подтикнат към преяждане.

Всеки има храни, на които трудно устоява, но които не са чак толкова полезни. Ето защо трябва да разбереш кои са твоите и да не им се даваш лесно.

Друг подводен камък се оказва опаковката. Всеки е ял чипс от пакета, всеки знае и колко лесно се злоупотребява с количеството. Много по-добре е, когато си сипеш в подходяща чиния.

Добрият стар стрес

Каквото и да правиш, когато си подложен на празничен стрес, битката с преяждането е доста по-трудна. Просто защото напрежението повишава нивата на кортизол в организма, а той – апетита.

Да се отървеш от стреса не е лесна работа, но се налага, за да не страда тялото. Слушането на музика, играенето на офлайн игри или пък разходките са добър способ за намаляването на стреса.

Вижте още:

Не, чаша бира не е ОК по време на бременност