Има ли вредни протеини и кои са те

| от MamaMia |


Протеини, протеини, протеини… непрекъснато четем за начини да си набавим достатъчно. Или колко да ядем с цел отслабване. Или с цел изграждане на мускули. Вариантите могат да бъдат от хуманни растителни източници като боб, соя и леща до животински източници като пиле, риба и говеждо месо. Но като всички храни, има по-здравословни варианти и не толкова здравословни варианти въз основа на набора от хранителни вещества, които протеиновата храна съдържа.

Когато става въпрос за нездравословен протеин, нека е ясно, че все пак ще получите от него някои полезни за вас хранителни вещества като аминокиселини и цинк. Въпреки това, мината с нездравословни опции обикновено е с високо съдържание на наситени мазнини и натрий, които при редовна консумация могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои форми на рак. Но не всички нездравословни протеинови опции са нездравословни поради тази причина.

По-долу ще намерите 10 протеинови храни, които не трябва да бъдат редовна част от плана ви за здравословно хранене. Това не означава, че трябва да ги избягвате на всяка цена, а просто да не наблягате на тях. Но това означава, че можете да изберете по-здравословни версии на храната или да самата храна само поняккога. Разгледайте списъка по-долу, за да разберете как да се насладите на любимите си „нездравословни“ протеини по здравословен начин.

Деликатесен салам

Сандвич с него би бил лесен вариант за обяд или вечеря, но може не се вписва в идеята за здравословно хранене. Едно резенче (около 33 грама) осигурява 92,7 калории, 2,44 г наситени мазнини и 455 милиграма натрий. Но когато приготвяте сандвича си с такъв колбас използвате четири, пет или дори шест (или повече!) резена от това прекалено обработено месо. Ако избирате деликатеса, нарязаната шунка и пуешкото месо са по-добри варианти с по-ниско съдържание на наситени мазнини. Ако се спирате на етичен вариант за хранене, може да опитате луканка от цвекло.

Братвурст

Това е обичан немски колбас, но любителите му трябва да внимават! Едно стандартно парче (85 грама) свински братвурст осигурява 283 калории, 8,5 грама наситени мазнини и 719 милиграма натрий. Отново се сблъсквате с прекалено преработено месо, което води до продукти с твърде високо съдържание на запушващи артериите наситени мазнини и увреждащ сърцето натрий. Ако жадувате за братвурст, хапвайте го не повече от веднъж в месец.

Шкембе

Не е желателно човек да си забранява напълно консумация на храни, но избягвайте максимално шкембето. Високият прием на наситени мазнини е свързан със сърдечно-съдови заболявания и честата му консумация крие точно този риск. Ако харесвате шкембе, е препоръчително да ядете по-малка порция заедно с други богати на хранителни вещества храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци и боб.

Хотдог

Толкова силно преработени меса крият опасност от развитие на сърдечносъдови проблеми. Наред с това, хот-догът съдържа нитрити и нитрати, които са свързани с определени форми на рак. Неслучайно много хора го избягват. Ако жадувате за хотдог, по-добре изберете веган алтернатива и я консумирайте не повече от веднъж месечно, тъй като тя също е преработен продукт, макар и да е вреден в далеч по-ниска степен.

Шпек

За него ще кажем само, че една порция от няколко парченца (колкото за нормален сандвич) съдържа около 60% от дневния препоръчителен максимум наситени мазнини и 111% от дневния препоръчителен максимум натрий! Изводите оставяме на вас.

Вижте още: Идеалното съотношение между въглехидрати и протеини

Риба меч

Популярен съвет е да се консумират морски дарове поне два пъти седмично, заради предимствата на омега-3 мастните киселини. Обаче не всички морски храни са еднакви. Например рибата меч е един от морските дарове с най-високо съдържание на живак. На бременните и кърмещите се препоръчва да я избягват. Консумирането на високи нива на живак може да има неблагоприятни последици за здравето и да засегне мозъка. Това повдигна загриженост относно приема на живак и болестни състояния като паркинсон, алцхаймер и тревожност. Вместо да пренебрегвате изцяло морските дарове, ако по принцип ги консумирате, изберете варианти с по-ниско съдържание на живак като сьомга или скариди.

Силно преработени заместители на месото

Независимо дали става въпрос за колбаси, бургери или други заместители на „месо“ на растителна основа, желанието да се премине на тях е благородно. Ако погледнете някои от панелите им с хранителни факти, ще установите, че именно най-популярните брандове често са далеч от здравословното. Някои от опциите на растителна основа са с много високо съдържание на натрий и не трябва да бъдат ежедневен избор във вашия план за здравословно хранене. Ако харесвате заместители, по-добре опитайте пресни бургери от цвекло, грах, картофи, киноа, елда и т.н., вместо пакетирани и силно преработени продукти. Ако имате желание цялостно да преминете към вегетарианско или веган хранене, това е чудесно. По-добре се ориентирайте към естествени растителни протеини (като нахут и други бобови култури) като основен компонент на храненето си, а заместителите на месо ползвайте само за разнообразие понякога.

Пеперони

Лоши новини: любимият колбас за пица също съдържа нитрити и нитрати. Те се използват за удължаване на срока на годност и минимизиране на микробния растеж. Въпреки това, както бе споменато по-горе, редовната консумация на храни, съдържащи нитрити и нитрати, може да бъде свързана с определени форми на рак. Ако сте любител на пеперони, сигурно е заради приятния пикантен и леко лют вкус. Можете да опитате замяна с други приятно люти вкусове за компенсация.

Вижте още: Протеиновите трюфели, които не сте опитвали

Наденички

Още веднъж, и това силно преработено месо е нездравословен протеин, който е с по-високо съдържание на калории, наситени мазнини и натрий, отколкото наистина искате да приемате редовно. Ако обичате колбасите като част от плана си за хранене, има варианти с по-ниско съдържание, но те са от по-висок ценови клас.

Бекон

Класиката яйца с бекон за закуска е и класика в примерите за нездравословно предложение. Редовната консумация на храни с високо съдържание на наситени мазнини и натрий може да увеличи риска от хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт. Потърсете опция с по-малко мазнини, натрий и калории и все пак я хапвайте рядко.

Вижте още:

13 храни, които ни помагат да отслабнем


Повече информация Виж всички