Сърбежът: адският дерматологичен дискомфорт

| от MamaMia |


Суха кожа, която сърби всеки път, когато обуете дънки?
Сърбеж, след като сте носили пръстен, колие или гривна?
Зряла кожа, която е суха и сърби?
Остра фаза на екзема?

Познати ли са ви тези неща? Много е вероятно.

Сърбежът е често срещан кожен проблем в ежедневието и причина за консултация с дерматолог. Той може да бъде симптом на много кожни състояния. Резултатът е рефлекс за чесане.

Независимо дали сърбежът е локален или се проявява по голяма част от тялото, дали е епизодичен или хроничен, свързан със заболяване или остаряване, той може да има различни причинители и характеристики в зависимост от конкретния случай.

Най-честите дерматологични състояния, свързани със сърбеж са няколко:

Атопичен дерматит

При тази хронична възпалителна дерматоза, острите фази се редуват с периоди на ремисия. Епидермалната бариера, страдаща от недостиг на филагрин, създава условия за остра кожна сухота, свързана с прекомерна имунна реакция.

Контактна екзема

Това е реакция, която се проявява когато алерген влезе в контакт с кожата. Бижута, дрехи, козметика и лекарства могат да предизвикат чувствителност на кожата и да я предразположат към сърбеж.

Уртикария

Тя се характеризира със силно сърбящи червени петна, предизвикани от директен контакт между кожата и алерген, като имунен отговор към храна или ухапване от насекомо.

Псориазис

Това хронично възпаление, което често е генетично, засяга 3% от населението. Характеризира се с нарастване броя на епидермалните клетки и формиране на сквамозни лезии.

Сенилна сухота

При хора над 65 г. липсата на липиди може да доведе до дискомфорт и усещане за сърбеж. Това състояние, познато като сенилен сърбеж, е свързано с кожно състояние, наречено сенилна ксероза. Тя засяга 60% от възрастните хора.

Сърбежът се влошава от външни фактори като горещина, замърсяване, температурни колебания и неподходящи хигиенни продукти.

Водата, следователно ваните и душовете, също могат да бъдат фактор, влошаващ сърбежа. Това се нарича аквагенен сърбеж.

Изменението на кожната бариера, поради дефицит на липиди и вода, я прави пропусклива и води до проникване на дразнители или алергени. Те стимулират освобождаване на сърбежни медиатори от кожните клетки кератиноцити и от имунните кожни клетки мастоцити. По този начин се активират нервните влакна и се подава сигнал към мозъка. Това поражда желание за чесане, което влошава раздразнението и възпалението. Така се създава порочен кръг: сърбеж – разчесване – сърбеж.

За да отговори на нуждата от моментално облекчение на сърбежа, BIODERMA създаде Atoderm SOS Спрей, противосърбежна грижа за моментално облекчение.

Той действа както върху кожната бариера, за да възстанови нейната защитна функция, така и върху биологичните медиатори на сърбежа.

Atoderm1

Atoderm SOS Спрей се базира на технологията Skin ReliefTM, комплекс от екстракти от мадагаскарското дърво Амбора и полифеноли на зелен чай. Неговото действие успокоява сърбежа, като третира неговите причинители. Той е съчетан с Еноксолон, екстракт от сладък корен (женско биле), успокояваща дерматологична съставка.

Технологията Skin ReliefTM въздейства върху два нови сърбежни медиатора, идентифицирани от Лаборатории BIODERMA като свързани със сърбежа при атопичен дерматит и псориазис.

Atoderm Spray SOS 50 ml ouvert

Тази технология също така действа и при случаи на уртикария и контактна екзема, особено при синтеза на хистамин.

В комбинация с Еноксолон, молекула с успокояващи свойства (поддържа нивото на активен кортизол и намалява производството на възпалителни цитокини), извлечена от растението женско биле, технология Skin ReliefTM позволява на Atoderm SOS Спрей да осигури моментално и дълготрайно облекчение на сърбежа, като третира неговите причинители.

Atoderm SOS Спрей може да бъде прилаган по всяко време на деня или нощта, в случай на лек или тежък сърбеж. Може да бъде нанасян върху лицето и тялото, колкото често е необходимо. Подходящ е за бебета, деца и възрастни.