Приказна рецепта: Вкусно пиле в тиква за празника

| от MamaMia |

Обичате ли приказки? А вкусна храна? Съчетаваме ги отлично в рецептите на Le Poulet – френското приказно пиле, отгледано в България.

Le Poulet се отглежда в чист български район – село Баня до язовир Жребчево, и расте по доказаните стандарти на френските производители, а френската кухня открай време държи особено много на качеството на всеки продукт в рецептите си, особено когато става дума за месо.

Предлагаме ви поредната приказна рецепта с Le Poulet. Насладете й се…

Приказните герои се събраха и трескаво започнаха да обсъждат какво да приготвят за празничната трапеза. Само Рике още го нямаше и започнаха да се чудят къде ли си вее перчема точно сега. В този момент вратата проскърца, Златокоска се втурна да я отвори и всички видяха стоящия на прага Рике. С огромна тиква в ръце.

Малечко-Палечко и Анри хукнаха да му помогнат, а Принцът плесна с ръце от радост. Сети се за една приказно вкусна гозба на баба и на висок глас я разказа на всички. Печено пиле в тиква. Джуджетата запретнаха ръкави и почистиха тиквата. Пепеляшка наряза зеленчуците, а Анри се зае с пилето.

Червената Шапчица приготви красиви кристални чаши, а Маркиз дьо Караба поднесе виното. Спящата красавица, по-будна от всякога, подреди масата, а Снежанка вдигна първия тост за празника. А какво хапнаха приказните герои?

Печено пиле в тиква, с плънка от хляб, праз и гъби.

А как се приготвя? Ето как:

Време за подготовка: 45 минути
Време за готвене: 3 часа
Порции: 4-6

Продукти:

  • 1 пиле Le Poulet, около 1.5 кг
  • 1 голяма тиква
  • 2 с.л. зехтин
  • 30 г масло
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За плънката:

  • 80 г стар хляб, нарязан на кубчета
  • 4-5 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 100 г гъби на филийки
  • 1 стрък праз 250 г
  • 100 мл сметана
  • 100 мл пилешки бульон
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 6-7 листа прясна салвия

Начин на приготвяне:

Изрежете капак от горната част на тиквата и я почистете от семената.

Извадете пилето от хладилника и оставете на стайна температура, докато приготвите останалите неща.

Сложете кубчетата хляб в тава и печете 8-10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.

Загрейте зехтина и маслото в голям тиган и гответе нарязания на едро праз 6-7 минути, като разбърквате периодично, докато омекне. Прибавете нарязаните на филийки гъби и гответе още 4-5 минути. Нарежете на тънко листата салвия и ги добавете към праза и гъбите. Посолете, подправете, разбъркайте добре и свалете съда от котлона.

Към охладените праз и гъби добавете кубчетата хляб и разбъркайте добре.

С получената смес напълнете пилето. Полейте и намажете вътрешността на тиквата със зехтин, посолете и подправете с черен пипер. Сложете пилето вътре. Покрийте с капака и печете 2 ½ часа на 200 градуса. Махнете капака, увеличете градусите до 220 и печете още 30 минути.

Сервирайте пилето с резени тиква.

Още приказни рецепти може да откриете на lepoulet.bg.