От най-добрия извор до най-добрата бутилка

| от Ивелина Тодорова |


Човешкото тяло е съставено от около 60% вода, което означава, че почти 2/3 от теглото ни всъщност е „водно“. В това число влиза не само кръвта, която обичайно е над 80% вода, но и мускулите, мозъкът, кожата и дори костите.

Вода, която обаче има нужда непрекъснато да се „възобновява“, защото за да функционира пълноценно организмът ни и за да изглеждаме добре, трябва да пием достатъчно вода всеки ден. За да сме здрави, не само количеството консумирана вода е от съществено значение, а и нейното качество.
И ако някога нашите баби и дядовци не са се притеснявали да пият вода от чешмата, защото са били сигурни, че тя е достатъчно чиста, понеже идва от планината, то днес нещата стоят по малко по-различен начин.

Чешмяната вода съдържа цяла Менделеева таблица от пречистващи вещества, да не говорим за високата концентрация на флуор. А това сериозно вреди на организма. Минералната вода от друга страна често има прекалено високи стойности на натрий, което я прави неподходяща за всекидневна употреба.

И така неизбежно стигаме до изворната вода.

Също като натуралната минерална вода, тя е изцяло природен продукт, естествено филтриран от слоевете камъни, чакъл и пясък. Това, което отличава изворната вода от минералната обаче, е ниската температура при добиването й, и по-важното – съдържанието на соли.
Ако минералната вода е с температура по-висока от 20 градуса и със съдържание на соли над 100 милиграма на литър, то при изворната те са под тези стойности.

hand-1576418_1920

Затова при избора на извор най-важно е да следим за ниското съдържание на флуор и натрий и да се доверим на екологично чист източник на вода.

А „Роса“ е една от природните изворни води с най-ниски нива на минерализация в България – 50 милиграма на литър, и с много ниско съдържание на натрий – 2.7 милиграма на литър. Точно това я прави идеална за консумация от цялото семейство, в това число – от бременни и бебета, които задължително трябва да избягват минералната вода.

Вероятно ще се намери някой, който да подчертае, че освен от кърма, бебетата не се нуждаят от други допълнителни течности през първите шест месеца. Да, това наистина е така. И тук идва голямото „но“… А то е свързано с един факт –

Кърмата съдържа почти 90% вода.

Това означава само едно – каквато вода пием ние, майките, такава ще приема и нашето бебе чрез кърмата. А дори да даваме адаптирано мляко, задължително е водата, която ползваме, да е или преварена, или изворна.

Някога майките ни са се занимавали да преваряват по цели литри вода всеки ден, но днес можем да си спестим усилията и да ползваме новата компактна бутилка на изворна вода „Роса“ от 330 милилитра, която ни е под ръка, където и да се намираме.

За всички, които ще погледнат с недоверие пластмасовата бутилка, идва моментът, в който трябва да споменем технологията, по която е направена.
PlantBottle е първата по рода си бутилка за напитки от PET пластмаса, направена с до 30% растителни материали.

Тайната на производствения процес е в използването на етанол от захарна тръстика от Бразилия, признат в цял свят заради екологичните си и социални характеристики.

Същевременно благодарение на новото, много по-удобно, отваряне на бутилка „Роса“, можем да пием вода в движение, без да се притесняваме, че ще изпуснем капачката.

И естествено, новата бутилка на „Роса“ се рециклира изцяло. Полученият материал се използва повторно за направата на друг продукт, с което всеки дава своя принос в опазването на планетата.