Нито едно препятствие не бива да бъде по-силно от мечтите

| от Ана Динкова |


Петя Колева притежава грация и талант, които не само пленяват, но и вдъхновяват. Тя е балерина и танцува в „Арабеск“, но не само – участва и в множество независими и разнородни проекти, като фокусира силите си върху работата по премиерата на „Опера Дива“ с хореограф Мариана Крънчева, която ще бъде на 10 май тази година в Държавния музикален и балетен център в София.

Петя не помни момент в живота си, в който да не е танцувала.

На тригодишна възраст майка й я води първоначално в залата за спортна гимнастика, но заради ръста й, пренасочват Петя към танците, на които тя веднага се отдава.

Ако повечето момичета, и аз включително, минават през детската фаза „искам да бъда балерина“, за Петя Колева класическият балет е съвсем съзнателен избор, направен, когато е в пети клас – тогава е приета и в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ).

„Наистина много момичета в детските си години мечтаят за това да танцуват и дори да бъдат балерини, споделя Петя, но малцина успяват да свикнат с лишенията, неуморния труд и всичко, което се налага да бъде жертвано в името на тази мечта“, разказва Петя.

Споделя и за случка със свой колега в университета, който реагира с неособено деликатния въпрос „Е това не е ли само глупава момичешка мечта?“, когато разбира, че тя е балерина.

1170x780 (2)
Снимка: Мира Дерменджиева

„Всичко в балета ми е полезно“, продължава Петя, „като се започне от класическата музика и приключим със знанията около всички композитори и хореографи свързани с дадена балетна творба. От балета всеки може да почерпи вдъхновение, да вземе назаем мярка за стил, вкус и преценка за красивото, както и усещането за безкрайността на изкуството.“

Когато говори за работата си, Петя не говори за талант, а поставя на първо място усилията. „Иска се много, много труд, упоритост и любов към това, което правиш. Талантът също е важен, но без труд не можеш да успееш в това изкуство. Всъщност упоритият труд е сред основните фактори за успех – както във всяка друга сфера!“, казва тя.

И за да разберете за колко точно упорит труд става дума: в неделя – единствения почивен ден на Петя, тя танцува само 4-5 часа, а през всеки друг ден прекарва между 7 и 9 часа залата.

1170x780 (1)
Снимка: Мира Дерменджиева

„Когато човек силно желае нещо, никога не би следвало да вижда спънките по-ясно от мечтата си!“, казва Петя и с това може да ни мотивира да следваме по-целенасочено мечтите си, независимо дали са свързани с танц или с друга форма на изява.

Тези, които обаче прекарваме по между 7 и 9 часа дневно на бюрото в офиса, можем само да си мечтаем за перфектната фигура на балерините.

Но можем и да приложим няколко трика, за да подобрим както здравето си, така и вида на тялото си – като започнем от пиене на минимум литър и половина вода на ден, наблегнем на ходенето пеша и качване на стълби вместо използване на асансьор, да отделяме поне по 15-20 минути за физически упражнения вкъщи и да полагаме по-внимателна и целенасочена грижа към кожата не само на лицето си, но и тази на цялото тяло.

1170x1755

Снимка: Мира Дерменджиева

Освен активните тренировки за запазване на млада кожа, можем да се доверим и на лифтинг терапията за незабавно стягане и възстановяване на плътността на отпуснатите зони Body-Lift Expert от Lierac, който да ни помогне с преоформяне на извивките, стягане и преструктуриране на тялото ни и цялостно разкрасяване, изглаждане и коригиране на несъвършенствата на кожата, за да можем да се наслаждаваме на топлите месеци с пълна сила.