Мила кукло Барби, честит платинен юбилей!

| от MamaMia |


Тази година една от най-обсъжданите жени по света предстои да отпразнува своя платинен юбилей. Колкото и да е осъждана през годините за нереалистичния образ, който налага на малките момичета, тя остава любимка на малки и големи. Барби вдъхновява момичетата по цял свят да използват безграничния си потенциал вече цели 60 години.

Историята й започва през 1958 г., когато Рут Хендлър забелязва, че игрите на дъщеря й Барбара са силно ограничени до това да храни и преоблича своята кукла-бебе или да изрязва кукли от хартия. От друга страна, синът й всеки ден играел на нещо различно – веднъж бил пожарникар, друг път лекар, след това полицай, летец или учен. Рут решава, че е важно да покаже на дъщеря си, а и на всички момичета, че могат да бъдат каквото пожелаят. Така тя създава първата кукла Барби.

На 09.03.1959 г. Барби прави премиерата си на Панаира на играчките в Ню Йорк. Тя е облечена с цял бански на черно-бяло райе, а косата й е вдигната на конска опашка. В началото никой не вярва, че тази толкова различна кукла може да има успех, но съвсем скоро Барби доказва обратното и превзема света.

Проучвания показват, че момиченцата се съмняват в собствените си способности и потенциал още от ранната възраст 5 години. Един от начините да им се помогне да мечтаят и да повярват, че могат да бъдат каквото пожелаят, е чрез добри модели за подражание. От създаването си досега, Барби е сменила над 200 професии, като вкл. е била в космоса преди човешки крак да стъпи на Луната и така непрекъснато разширява хоризонтите на момичетата.

Сред куклите Барби от колекционерската серия Модел за подражание са авиаторът Амелия Еърхарт, художничката Фрида Кало и математичката от НАСА Катрин Джонсън.

През 2016 г. Барби се появява на корицата на сп. Time с цитата „Може ли вече да спрем да обсъждаме тялото ми?“. Причината е три нови вида тела на куклите Барби – пълничко, по-ниско и по-високо от стандартизираните досега мерки.

Лицето на Барби еволюира през годините и в момента асортиментът от кукли е най-разнообразният, предлаган на пазара. Разнообразието от цветове на кожата, видове тела, прически и тоалети е огромно. Куклите са различни, точно като нас в реалния живот.

1200x628

В чест на 60-годишнината на Барби, компанията производител Mattel си партнира с верига магазини за детски играчки „Комсед“ и организира поредица от игри и забавления по повод празника. Всеки, желаещ да стане част от рождения ден, може да се присъедини се към Барби в Сердика Център, ниво -1 (пред магазин Комсед) на 31.05., 01.06. и 02.06.2019 г. (петък-неделя).