Методът Монтесори и всичко, което трябва да знаете за него

| от MamaMia |


Вероятно за всеки родител ще бъде интересно да научи колкото се може повече важни неща за възпитанието на своите деца. Заедно с Ozone.bg ви представяме книгата на Тим Селдин „Как да отгледате удивително дете. Методът „Монтесори“, която е не само увлекателно, но и впечатляващо полезно четиво.

В своята книга Тим Селдин описва по един съвсем достъпен начин метода на Монтесори, за да покаже правилния път на детското възпитание и да помогне на всички родители, които искат да поемат по него.

За автора

Тим Селдин е председател на Фондация Монтесори и Международния съвет на Монтесори. Като дете той самият е ученик в едно от училищата по метода Монтесори, по-късно работи като учител и директор на същото училище. Има зад гърба си 40 години опит преподаване и е автор на няколко книги за родителството, включително на бестселъра, който представяме на вашето внимание. Баща е на три вече пораснали деца.

Какво представлява методът Монтесори?

Същността на метода Монтесори се крие в някои важни психологически принципи:

 • Не правете за детето това, което то може да направи самò;
 • Не оценявайте работата на детето – то трябва да се научи да оценява самò собствената си дейност;
 • Не сравнявайте детето с други деца, а само със самото него – какво е било вчера и какво е станало днес.

Тим Селдин е убеден, че децата притежават вграден „двигател за правене на открития“. Той препоръчва на родителите да ги насърчават да наблюдават света около тях и да се впечатляват от всичко. Самата Мария Монтесори е вярвала, че всички деца се държат като „малки учени“ – стремят се да наблюдават, учат и правят открития за света около тях.

За да опознаят света, малките зорко наблюдават какво се случва около тях – например, ако пуснат играчка от стола си или играят с водата във ваната. Този „двигател за правене на открития“ продължава да се развива, докато децата растат и работи все по-добре – кара ги да използват кал за приготвяне на „храна“ в двора и други подобни щури неща, които въображението не спира да им диктува. Да, децата се раждат с огромно въображение и силно желание да опознаят света. Ето това трябва да насърчават родителите в малчуганите и да им помогнат да открият красотата и вдъхновението във всичко около тях.

В книгата на Тим Селдин няма да намерите строги препоръки или правила. Но ще откриете свобода, лекота и вдъхновение, които са жизнено необходими за отглеждането на щастливи деца. Книгата е пропита с философията на метода и уважението към личността на бебето още от първите дни на живота му. Тя вдъхва увереност – едно усещане, което, за съжаление, липсва у много съвременни родители.

Мама и татко не бива да забравят, че светът на тяхното дете се простира под краката му. Наблюдението на живота от тази гледна точка може да им помогне да преоткрият силата на изненадата при малките деца. Също така, родителите трябва да са винаги в готовност и да проучат внимателно всичко, което е привлякло интереса на детето им, било дори нещо съвсем обикновено – например някоя калинка или нежно цвете.

По същия начин родителите не следва да се притесняват, ако техните деца вършат нещата бавно, а точно обратно – необходимо е те самите да се приспособят към детското темпо.

Защото най-добрият начин децата да изучават различни процеси и явления е чрез прякото им участие в тях, а не само да слушат обяснения и препоръки. Това се отнася с най-голяма сила за малките деца, но е абсолютно валидно и за поотрасналите, а също и за тийнейджърите. Когато децата са малки, те не само учат предмети и явления, но и следва да се научат на самия метод на учене.

Никоя книга, използваща думи и илюстрации, не е в състояние да опише света точно такъв, какъвто той съществува реално около детето. Нито едно четиво не може да замени физическото запознаване с определени предмети или явления. Книгите могат да помогнат на децата да консолидират и разширят своя опит, но основата трябва да бъде положена единствено и само чрез пряко наблюдение и практически опит.

Книгата изобилства от реални примери и това й придава особено висока стойност.

След като я прочетете, вече ще бъдете напълно наясно с:

 • Какво пространство следва да заобикаля всяко новородено бебе и в коя стая вече порасналото, тригодишно дете, ще може да расте спокойно;
 • Как да научим детето да се облича самостоятелно с помощта на правилната организация на средата;
 • Как малките изследват света и как е най-естествено те да развиват природните си способности;
 • По какъв начин да внушите на бебето си любов към чистотата и реда, без да се натрапвате;
 • През какви етапи на развитие преминава детето по пътя към придобиване на знания – четене, броене и други, далеч по-сложни умения;
 • Как да общуваме с дете, така че комуникацията да е максимално полезна, както за бебето, така и за неговите родители;
 • Как да се настроите правилно, за да станете „родители на Монтесори“;
 • Какви са начините за придобиване на добри обноски у децата.