Малък ангел на мира под купола на цирка

| от MamaMia |


Тя е Криси Иванова, трето поколение циркова артистка от известната фамилия Иванови, само на 9години, но с изключително богат сценичен репертоар зад гърба си. Както всяко дете на циркови артисти тя от съвсем малка мечтае за светлините на манежа и аплодисментите на публиката.

На тригодишна възраст започва да тренира хубижествена и спортна гимнастика, печели няколко медала и в двете дисциплини. Друга нейна голяма любов са балета и танците, тя е артистична и харизматична, а нейната упоритост и трудолюбие я отвеждат до постиженията ѝ днес.

За съжаление, в България няма професионална школа за циркови артисти и с течение на времето у нас те стават все по-малко. Всеки желаещ да поеме по пътя на цирковия артист заминава да учи в чужбина и търси реализация там. Малкото останали у нас циркови фамилии поддържат това изкуство за българските деца с неимоверни усилия. Цирк Иванов е един от малкото циркове, далисцена на дебютиращи млади артисти и помогнал в началото на тяхното кариерно развитие.

Първите изяви на артисти като Кетлин Куадрелли, Християн Паунов, Марио Тасев, Пауло Фабри, Ани Иванова са именно на манежа на цирк Иванов.

Днес трупата с гордост представя най-младото си попълнение сред артистите на високо професионално ниво – 9-годишната въздушна гимнастичка Криси Иванова.

Години физическа подготовка в залите за художествена, спортна гимнастика и балет бяха нужни на Криси, за да представи пред публика днес не просто един красив въздушен номер, а едно послание към света за мир и доброта. Хореографията е по идея на Криси и нейните родители и разказва за мрачната действителност, обзела настоящето и детския невинен порив за светлина и свобода, за смелостта, надеждата за красивото ни утре и вярата, че доброто винаги възтържествува.

За първи път под купола на цирк Иванов в една история ще влязат красив черен фризийски кон и въздушна гимнастичка, облечена в ангелски костюм с прекрасни бели криле.Сценичен партньор ще им бъде самият директор на цирка – Христо Иванов. Костюмите са дело на дизайнера Деси Иванова, облякла стотици звезди на манежа от цял свят.

Криси споделя, че е имала двама украински треньори по цирково изкуство – Натали Киценко и Олег Сисун, към които таи обич и благодарност, и смята, че никой на света не заслужава страната му да е във война.

Тя се надява посланието на нейното изкуство да стигне далеч и да предизвика у зрителите най-вече размисъл за съдбата на децата. Защото те децата са по-мъдри и по-добри от всеки, те се карат и сдобряват без да са злопаметни, за тях приятелството е най-висшата ценност, по-висша от всичко материално и преходно.

Цялата трупа на цирка винаги се се е старала да възпитава у малките зрители ценности, важни за тяхното изграждане като личности, не просто да ги забавлява, концепциите на спектаклите винаги са били изграждани върху мечтите, идеите и дори притесненията на най-малките членове на голямото семейство на цирк Иванов. Най-красивото нещо на този свят е детската усмивка, смятат от екипа на цирка и запретват ръкави за новият игрален сезон.

През март циркът тръгва на национално турне в страната със спектакъла „Нова Класика“, част от който е и изпълнението на малката смела Криси. В програмата тази година е и украинският виртуозен балансьор на копф трапец Олег Сисун, разбира се талисмана на цирка Лъвчето Гого и др. Турнето се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Вижте още: 

„Мислиш за войната като момиче!“