Маги Пашова и формулата на здравия дух в здравото тяло

| от Мануела Геренова |


За Маги Пашова няма тайни в грижата за духа и тялото, дори и в деликатни за жената моменти като бременността, раждането и грижата за малкия човек в живота ни.

Дипломиран нутриционист, възпитаничка на Канадския институт по хоистично хранене, автор на кулинарни книги, Маги дори има собствена марка здравословна разтворима супа. Вярва, че няма такова нещо като „твърде много дини под една мишница“ и го показва ежедневно на читателите и последователите си.

Поддържа собствен блог, изпълнен с полезни съвети за хранене, упражнения и грижа за себе си, като темите, на които обръща внимание, са насочени предимно към младите майки.

Има и подкаст – отново на тема майчинство. Насоките, които дава обаче, биха били от полза за всяка жена.

Не очаквайте от Маги да ви каже как да отслабнете с 10 килограма за 10 дни или коя магическа процедура ще ви преобрази за няколко минути. Тя държи на здравословния начин на живот и е убедена, че женската красота идва отвътре, а се отразява във външния вид.

Разговаряме с нея във връзка с една много важна тема за всички жени – косопада след раждане. Повод е експертната серия против косопад на Phytonovathrix.

маги пашова

Как се вдъхнови да се захванеш с всички тези проекти – блог, подкаст, съвети към младите майки?

Всъщност това са проекти, с които се занимавам отпреди раждането. Последният от тях е подкастът „Мама Говори“, който започнахме да правим в началото на лятото. Този формат на аудио интервюта много ми допада, защото е подходящ за заети майки – може да слушаш подкаст, докато разхождаш бебето, докато домакинстваш и дори докато кърмиш. В подкаста каним различни интересни гости, предимно майки, но с професионален опит от различни сфери, за да може съветите, които дават да бъдат полезни на други майки. Предизвикателство беше да намеря формула, по която да продължа да правя всичко и след идването на бебето, но с добро планиране всичко е възможно. Записахме предварително епизоди за подкаста за два месеца напред, подготвих предварително текстове за блога и дори съм на финала на работата по нова кулинарна книга, която се надявам да завърша в близките месеци.

От повече от 8 години се занимаваш със здравословно хранене. Как се насочи към тази тема и обучението по нея?

Донякъде случайно, донякъде съвсем закономерно. Имам бакалавърска степен по МИО и магистратура Финанси, бях на път да завърша и английска специализация по счетоводство (имам положени 13 от общо 14 изпита). Но през цялото това време едно упорито гласче в мен ми нашепваше, че това не е пътят, по който искам да вървя, не е начинът, по който искам да премине животът ми. Дълго време се опитвах да игнорирам това гласче и да си повтарям разумните аргументи, че имам добро образование, сигурна и добре платена работа, възможности за кариерно развитие. Но гласчето беше по-силно от аргументите. Тогава реших да се вслушам в него и да потърся нещото, което наистина бих искала да правя, дори за да го практикувам само като хоби.

Първоначално се насочих към психология и учих една година, за да установя, че и това не е моето нещо. След това изкарах един кратък курс по коучинг в Холандия. И някъде тогава ми попадна информация за професията нутриционист. Като типичен представител на зодия Телец, ценя хубавата храна и обичам да готвя. Веднага ми стана интересно с какво се занимават нутриционистите. Започнах да проучвам и колкото повече четях, толкова по-убедена бях, че това е моето нещо. Потърсих възможности за обучение и така се насочих към Канадския институт по холистично хранене.

Доколко са познати в България нутриционистите и ползите от правилното хранене за добрия външен вид извън килограмите?

Към тази тема и към професията въобще има все по-голям интерес и това е част от световна тенденция, която се случва не само у нас. Например според статистика на „Бюро по труда“ на САЩ, търсенето на професията нутриционист е едно от най-бързо нарастващите. Предвижда се ръст от 11% до 2028 г., срещу 5% за останалите професии.

У нас нещата стоят малко по-различно, тъй като към момента упражняването на професията не е законно регламентирано. Текущата ситуация е в разрез с утвърдените Европейски и световни практики и противоречи на европейката класификация на професиите. Затова вярвам, че е въпрос на време държавата да хармонизира законодателството с това в останалите страни членки.

Докато това се случи, аз лично се въздържам да упражнявам директно професията, не правя консултации и не давам индивидуални препоръки, а се стремя да вдъхновя повече хора да се хранят разнообразно и пълноценно чрез личния ми пример и рецептите, които споделям в социалните мрежи и книгите ми.

Като говорим за добър външен вид, едно от най-важните неща за една жена е косата, дори и по време на майчинство. Как според теб се отразява на една майка косопада след раждането?

За нас жените косата наистина е много важна. Тя е като естествен аксесоар, като предпоставка за добро самочувствие. По време на майчинството може би повече от всякога жената има нужда да запази доброто си самочувствие! Раждането и появата на бебе са нещо, което коренно и завинаги преобръща живота на една жена. В нашето съвременно общество отговорността, свързана с грижата за бебето през първата година, много често не е споделена или е частично споделена, но в повечето случаи основната част се поема от майката. Това може да доведе до преумора, изтощение, чувство на изолация (само си представете дългите часове, които майката прекарва сама с бебето, кърми, преоблича и успокоява бебешки плач!). Тук се коренят и причините за разпространената в Западния свят следродилна депресия – нещо, което на Изток, където отглеждането на бебе е споделена семейна отговорност, липсва. Сега, ако към цялото това изтощение и изолация, добавим един засилен косопад, отразяващ се на добрия външен вид и самочувствие, това може да бъде капката, която прелива чашата и разклаща емоционалния баланс на жената.

1170x1753 (1маги пашова

Защо много жени страдат от косопад след раждане и по време на кърмене?

На практика косопадът е нещо много често след раждането и е хормонално обусловен. Официалното му наименование е постпартум алопециа и приблизително 90% от жените са засегнати в някаква степен от него. Причината е изключително завишените нива на естроген и прогестерон по време на бременността, които задържат косата във фаза на растеж и я правят по-гъста, плътна и лъскава. След раждането нивата на тези хормони спадат, косата се задържа за около 3 месеца и след това започва да пада интензивно като до към 6-ия месец след раждането би следвало всичко да се нормализира. Ако след 6-тия месец след раждането обаче засиленият косопад продължи, е добре да се обърнем към лекар, който да назначи необходимите изследвания за установяване на евентуална медицинска причина.

Какви мерки може да вземе една жена, ако забележи засилен косопад след раждането?

До 6-ия месец след раждането е нормално да има по-засилен косопад. През този етап можем да заложим само на превенция с цел да го ограничим и да осигурим растежа на нова здрава и лъскава коса. Това може да постигнем с пълноценно хранене, сън, почивка и качествена козметика за коса.

Кои храни подсилват косата по време на кърмене и след раждане?

Сред най-важните нутриенти, които подпомагат растежа на гъста и здрава коса са протеини, биотин, цинк, желязо, омега 3, антиоксиднати и витамините А, C и Е.

Много важно е в храненето на кърмещата майка да има достатъчно протеини. Моите наблюдения са, че много жени се завъртат в цикъла от кърмене, грижа за бебето и домакинстване, и не намират достатъчно време за собственото си хранене. Хапват набързо, на крак и най-често въглехидрати. Протеините са ключови за растежа на косата, защото косъмният фоликул се състои предимно от протеини. Липсата на протеини в менюто се свързва освен с всичко останало и със засилен косопад.

Една от храните, богата едновременно на протеини и на биотин (необходим за синтеза на кератин) са яйцата – продукт, който има във всяка кухня, бърз и лесен за приготвяне. Неслучайно и много от домашните маски за коса се правят с яйца.

Добър източник на омега-3, необходима за лъскава и здрава коса, са мазните риби, лененото семе, семената чия и орехите. Важно е представители на тази група да присъстват редовно в менюто ни.

Плодовете, особено горските плодове, както и зеленолистните зеленчуци са отличен източник на витамин С и антиоксиданти. Авокадото е чудесен източник на витамин Е, а също така различните семена, които съдържат още цинк и селен.

Най-важно от всичко според мен обаче е да не се фокусираме върху една определена храна или няколко храни, а да се стараем цялостното ни хранене да бъде разнообразно и балансирано т.е. ежедневно да включва протеини, комплексни въглехидрати, полезни мазнини и поне 400 г зеленчуци и плодове. Много малко хора успяват да покрият този минимум от 400 г, а той според Световната здравна организация е задължителен за едно здравословно хранене.

Какви са твоите ежедневни грижи за здрава и красива коса – хранителен режим, сън, процедури, домашни маски?

Обичам и държа на косата си. Може би защото като малка винаги са ме подстригвали много късо и често на улицата ме бъркаха с момче. След като тръгнах на училище, настоях за дълга коса, пуснах я и повече не я отразях. Разбира се, поддържането на дълга коса с години изисква грижа и поддръжка.

За мен тази грижа винаги започва отвътре навън. В моя личен протокол за грижа за косата, здравословното хранене е задължителен и неотменим елемент. За разлика от времето след първото ми раждане, сега подхождам много по-отговорно и към съня и използвам всяка възможност за допълнителен сън и почивка, защото вече знам от личен опит до какво води хроничното недоспиване. На трето, но не и по важност място, залагам на превантивна външна грижа за косата! Още през бременността смених боята за коса с растителна кана, която е по-щадяща и има подхранващ ефект. Започнах да използвам енергизиращият шампоан наPhytonavathrix, който има укрепващ ефект и съдържа екстракт от гуарана, червено водорасло и хвощ. Сега към всичко това добавям и серума срещу косопад наPhytonavathrixкато превантивна мярка срещу следродилния косопад и гаранция, че косата ми няма да загуби от обема и блясъка си. Насочих се към тази френска козметика, защото продуктите съдържат 99% растителни съставки и са клинично тествани in vivo и in vitro.

Как се съчетават грижите за малко бебе с грижите за добрия външен вид?

Както и по отношение на работата, и тук всичко е въпрос на желание и добро планиране! Най-важно е една майка да си даде сметка за значението на добрия и здрав външен вид. Често ставам свидетел на майки, които дотолкова се фиксират в грижата за бебето, че изцяло пренебрегват себе си. Този механизъм не е здравословен, защото рано или късно води до усещане за непълноценност, до ниско самочувствие и депресивни настроения. Важно е да знаем, че според ежегодния доклад на ООН за световното щастие най-важният фактор за отглеждане на щастливи и здрави деца с амбиции и шансове за развитие, е психическото здраве на майката! А за да го запазим, е важно да умеем да се грижим за себе си, да слагаме кислородната маска първо на себе си.

За мен лично грижата за добрия външен вид е израз на уважение и любов към себе си на нещо, което дължим първо на себе си, а после и на децата си. Ако искаме да ги научим да се хранят здравословно, да спортуват редовно, да имат отговорно отношение към здравето си, трябва да им дадем личен пример. По същия начин, ако искаме те да полагат грижи за своя добър и здрав външен вид, трябва да им покажем как да го правят. Децата не научават онова, което им казваме, а онова, което ни виждат да правим.

Материалът е реализиран със съдействието наPhyto.

Фотограф: Мира Дерменджиева

Грим: Росина Георгиева