Купуването и продаването на употребявани стоки помага в борбата със замърсяването

| от Mamamia |


В последно време се забелязва тенденция за все по-масово купуване на употребявани стоки – от дрехи и аксесоари, до мебели, автомобили и различна техника. Освен модерно и ниско бюджетно, пазаруването на употребявани вещи помага да се спестят огромно количество въглеродни емисии, отделяни по време на жизнения цикъл на всеки продукт.

Въглероден отпечатък е количеството на въглероден диоксид, отделян в атмосферата като резултат от дейността на всеки човек, корпорация, или общност. По повод Международния ден на околната среда, OLX България обяви, че през изминалата година платформата е реализирала сделки, които са спестили на околната среда над 100 хиляди тона вредни емисии.

Една от най-популярните категории в OLX е „електроника“ и по-конкретно лаптопи и компютри. Количеството техника, закупена чрез платформата, е спестило отделянето на над 4440 тона въглеродни емисии през изминалата година. Автомобилите са другият основен замърсител, а покупко-продажбата им чрез OLX е спестило над 85200 тона въглеродни емисии. Това включва производство, транпорт и отделени газове за всяка кола.
Други интересни категории в платформата са:

– Мебели: 698 тона въглеродни емисии
– Мобилни устройства (телефони и таблети): 1700 тона въглеродни емисии
– Телевизори: 3930 тона въглеродни емисии годишно
– Фото техника: 99 тона въглеродни емисии

„Основната мисия на OLX е да помагаме за опазването на околната среда, давайки възможност на потребителите да сключват взаимно изгодни сделки. Катоглобална компания, част от OLX Group, тази година и България се присъединява към отбелязването на Международния ден на околната среда. Радвам се, че все повече хора ползват платформата за обяви, за да купуват и продават различни вещи. По този начин дават своя принос за по-чиста планета и са пример за разумно и устойчиво потребление“, споделя Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX България.

По данни на платформата, България се нарежда сред страните с най-много спестени въглеродни емисии, в сравнение с OLX в други държави. Начело в класациията е Индия, където традиционно се отделят огромно количество вредни емисии. За изминалата година там са спестени над 6,6 милиона тона. В Украйна тази цифра е 3,19 милиона тона вредни емисии, а в съседна Румъния – 1,2 милиона тона.