Как се справят децата с подбора на информацията, която достига до тях в онлайн пространството?

| от MamaMia |


Интернет и социалните мрежи са се наместили удобно в почти всяка една част от живота и ежедневието ни. Имайки предвид че децата вече израстват като част от така нареченото „дигитално поколение“, за всеки един от нас е ясно, че рано или късно детето или децата му ще бъдат запленени от магията на „сърфирането“ в интернет.

От една страна, това е един страхотен начин за младите да откриват и да се запознават с интересно за тях съдържание, благодарение на което да учат нови неща. Следвайки различни инфлуенсъри и лица, на които искат да приличат, те могат да черпят вдъхновение, мотивация и дори да намират някакъв вид подкрепа, особено ако инфлуенсърът споделя за проблеми, с които подрастващите се сблъскват.

Освен множеството си положителни страни интернет пространството може да бъде и опасно за децата особено ако те не са запознати с негативните му страни.

Кибертормозът и излагането на неподходящо съдържание са едни от най-сериозните и често срещани негативни страни на мрежата. Има обаче теми, които понякога сме склонни да пренебрегваме, защото не ни се струват толкова значими. Една от тях е темата за фалшивата и подвеждаща информация. Това може да провокира малките да вярват на информация, която не е вярна и още повече да провокира неподходящ тип поведение, на което да подражават. В днешно време повечето тийнейджъри се информират за нещата, които се случват в света и у нас именно чрез социалните мрежи.

Осъзнавайки важността от информираното използване на дигиталната среда, още през 2014 А1 стартира образователната си кампания за дигитална грамотност „Интернет за всички“.

В тазгодишното си издание кампанията се фокусира към децата на възраст между 5 и 15 години, като иска да ги запознае с основните опасности, които могат да срещнат в интернет. Именно в тази възраст малките все още се оформят като личности и е изключително важно както с какво съдържание се ангажират, така и какво съдържание и лична информация споделят.

„Интернет за всички“ включва седем интерактивни видеа, чийто сюжети са обвързани около едни от най-често срещаните заплахи в мрежата и разказват от какво и как можем да се пазим. Децата могат да насочват главния герой във видеоклиповете, докато той преминава през различни сценарии, както и да следят процеса си след всеки направен избор.

Разбира се, няма как ученолюбивите младежи да не бъдат наградени. Освен знанията, които ще натрупат след успешното преминаване на всички епизоди, те също така ще участват и в томбола за награди от А1. Един късметлия ще спечели iPhone 15, а останалите награди включват 6 броя слушалки Redragon T-Dagger Ural, 6 микрофона Genesis Radium 200 и 3 гейминг пада Redragon Pluto. Всеки участник, преминал през „Интернет за всички“ 2023, ще получи и сертификат за успешно преминато обучение по интернет безопасност.

Всеки, който иска да се включи, ще може да го направи до 31 декември 2023 година. Видеоуроците са напълно безплатни и могат да бъдат намерени тук.

Използването на интернет и социални мрежи вече се е превърнало в естествена част от живота на децата. Точно затова дигиталната грамотност става все по-важна и е хубаво, когато виждаме, че има пространство, от което младежите могат да научат малко повече за заплахите, които се крият онлайн и още по-важното – да знаят как да ги разпознават и как да се предпазват, да ги насочим да вземат участие.

Вижте още:

Бащите и интернет: непознатите онлайн – част 1


Повече информация Виж всички