Как бъдещите майки да се подготвят за раждането?

| от |


Катя Павлова се дипломира като акушерка през 1997 година в Медицински университет – Пловдив. В началото на кариерата си работи в МБАЛ „Свети Мина“. От 2006 година става част от медицинския екип на УСБАЛАГ „Селена“. На 7 октомври акушер Павлова ще вземе участие във „Форум бременност и детско здраве“, който ще се проведе в Пловдив, в Гранд Хотел Пловдив. Събитието започва в 10.30 часа, като по време на него водещи специалисти в областта на майчиното и детското здравеопазване ще дадат ценни съвети на бъдещите и настоящите родители.

Форумът е подготвил и томбола с много награди за гостите. Голямата награда ще бъде безплатно раждане в болница в Пловдив. Бъдещата майка, която ще спечели, ще получи и безплатна консултация с анестезиолог, упойка, избор на лекарски екип и престой в болницата. За да участват в томболата, дамите трябва да се регистрират тук и присъстват на събитието, където ще могат да зададат и всичките си въпроси към утвърдени медицински специалисти.

 

KatyaPavlova

 

Как бъдещите майки могат да се подготвят за спокойно раждане?

Едно от най-важните неща, за да има една жена спокойно раждане, е да посещава редовно женската консултация, да изпълнява стриктно съветите на своя лекар и да вярва в неговата преценка и това, че той прави най-доброто за нея и нейното бебе. Добре е жената да посещава училище за родители, където ще има възможност да се среща с медицински специалисти, които ще й обяснят как протича раждането и какви видове упойки има. Там бъдещата майка ще получи информация за първите грижи за новороденото и ще й бъдат дадени насоки за едно безпроблемно кърмене.

Изключително полезно е бъдещата майка да посети мястото, където е избрала да ражда, защото така ще се запознае с обстановката и медицинския персонал, ще разгледа предродилна и родилна зала. Полезни са и йога упражненията, които ще помогнат на бременната да усвои различни дихателни техники и ще повдигнат тонуса и духа й.

Бъдещата майка може също да участва в беседи, дискусии, форуми, където ще има възможност да получи отговори на всички въпроси, които я интересуват. Моят съвет е бременните да избягват да слушат и четат негативни разкази. Жените не трябва да се сравняват с никого другиго, а трябва да вярват, че при тях всичко ще протече така, както трябва.

Какъв съвет бихте дали на бъдещите майки, особено на тези, на които им престои да станат родители за първи път?

Всички бъдещи майки трябва да знаят, че раждането е най-важното и неповторимо събитие в техния живот. Те не трябва да се страхуват, а напротив – трябва да бъдат позитивно настроени, да вярват, че всичко ще е наред, да се доверят на медицинските специалисти, които са избрали и да бъдат спокойни, че те могат да реагират адекватно и професионално във всеки един момент на раждането и да вземат правилното решение.

Естественото раждане ли е най-добрият избор, който могат да направя бъдещите майки, при условие че нямам медицински причини, които да налагат секцио? И защо според Вас все повече жени избират да родят секцио?

Ако няма медицински причини, най-добрият начин за раждане е естественото раждане. При вагиналното раждане възстановяването на жената е по-добро, по-бързо и майката има по-ранен контакт с бебето. Бебетата, родени вагинално, получават по-ранна доза полезни бактерии, докато преминават през родилния канал, което може да засили имунната им система и да предпази техния стомашно-чревен тракт. При естествено раждане болничният престой е и по-кратък, а избягването на операция намалява риска от инфекция, кръвозагуба и оперативен белег. Бебето по-рядко страда от дихателни проблеми и кърменето е по-резултатно.

За съжаление, все повече жени избират секцио по желание от страх и от това, че не са запознати с рисковете при едно цезарово сечение. Ролята на лекаря е да обясни всички предимства и недостатъци и на естественото, и на оперативното раждане и съответно да се вземе най-доброто решение за жената, съобразено с нея и с нейната бременност.

Как родилките могат да избегнат първоначалните проблеми с болките при кърменето?

Много важен момент е правилното позициониране на бебето. Основните стъпки са:

  • Бебето трябва да се постави така, че да е като под гърда и зърното да е между горна устна и носле.
  • Хванете гръбчето на бебето и разположете палец и показалец в основата на вратлето.
  • Обърнете и прегърнете бебето към гърдите си. То ще отметне глава назад и ще отвори долна челюст, сякаш загребва. Вие трябва да му помогнете като синхронизирате и подаване с ръка на гърда и ръка, държаща гръбче и вратле на бебе.
  • Запомнете, че бебето движи само долната си челюст. То изглежда като че ли загребва под гърдата. Почти цялата долна ареола е в устата на бебето, а част от горната се вижда. Следвайки тези инструкции и постигайки едно правилно засукване, майката ще избегне болките при кърмене.

Какво е важно за бързото възстановяване на родилката?

За бързото възстановяване на родилката са важни няколко неща:

  • Ранно раздвижване.
  • Маточните контракции след раждането могат да се усетят като силни спазми в първите дни, по-силни по време на кърмене, но можете да вземете обезболяващи.
  • Кървенето след раждане, наречено лохии, изисква спазване на стриктна хигиена, за да се предотврати внасяне на бактерии във вагиналния тракт.
  • Епизиотомията изисква добра хигиена, за да се предотврати инфекция.
  • Почивайте си повече и спете, когато и бебето спи.

 

ForumPlovdiv

 

Г-жо Павлова, Вие сте победител в класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие”. Колко важно е доверието на родилката към акушерката и как Вие успявате да го спечелите?

Колкото и подготвена да е една жена за раждане, постъпвайки в родилния дом, в нея бушува ураган от емоции – от една страна, радостта от дългоочакваната среща с нейното бебе, от друга страна, страхът – страхът от болката, страхът от неизвестното, от всичко, което предстои. Акушерката е тази, която ще бъде през цялото време с жената – от постъпването й в родилния дом до раждането и изписването й от болницата. Много важен е първият контакт с акушерката – как ще я посрещне, какво ще й каже, ще успее ли да я предразположи, да я успокои. Това е ключовият момент, в който се създава доверие. Акушерките сме тези, които трябва да накараме жената да ни повярва, защото ние сме тези, които ще я разберем, ще бъдем съпричастни с нейните емоции, ще правим нещата заедно. Когато има взаимно доверие помежду ни, всичко се получава както трябва.

В последните години доста се говори за следродилна депресия. Какво представлява тя и какво показват Вашите наблюдения – увеличават ли се тези случаи?

Следродилната депресия се появява, когато чувството на радост вече се е притъпило и умората вземе връх. Причината е огромната физическа промяна и всички хормонални изменения, настъпили в организма по време на бременността и раждането. Това поражда свръхчувствителност към всичко, което се случва във вас и около вас. Внезапно се леят сълзи без видима причина, а ако има такава, се стига и до истерии. Може да се чувствате изключително стресирани и раздразнени 2-3 дни до 3 седмици, а и повече.

Моите съвети са да не се изолирате, а да споделяте с близки и професионалист, да спите, колкото можете повече, да се разхождате навън и да общувате с приятели, да намерите време за физически упражнения, да не очаквате да бъдете идеален родител.