Играчка на седмицата: БийтБо – роботчето, което пее и танцува

| от Мила Янева |


Доктор Дудъл или симпатичният дървен паток, който се движи на колелца и може да си отваря човката, е предметът, който завинаги променя представата за детската играчка. Когато през 1931 година едва едногодишната по онова време компания Fisher Price я пуска на пазара, никой не си и представя, че се слага началото на една истинска революция в разбирането за възпитанието на хлапетата и че точно тази марка ще се превърна в най-проспериращия производител и генератор на детски играчки в света.

Дървеният паток и неговото внуче робот

Днес патокът Дудъл е на почтената възраст от осемдесет и шест години, а за това време той е станал баща, дядо и прадядо на стотици фантастични играчки, с които са израсли няколко поколения деца. Тук ще ви представим обаче най-новото попълнение във фантастичната многолюдна фамилия на Fisher Price – симпатичното пеещо и танцуващо роботче BeatBo Boogie. Избрахме да ви запознаем точно с него по няколко причини, първата от които е, че то е идеален коледен подарък за което и да е детенце от девет месеца до три години. В типичната предпразнична истерия за подаръци BeatBo е чудесно решение, защото не само изглежда красиво, но и носи със себе си цяла обучителна бебешка програма. Казано на езика на майките, тази играчка спокойно може да отвоюва на родителите минути спокойствие, като при това се погрижи и за емоционалното, физическото и познавателно развитие на детето. Ако пък обичате да откривате света, заедно с вашето хлапе, музикалното роботче предлага истинско семейно забавление. Просто трябва да натиснете коремчето или крачето на БийтБо Буги и купонът започва!

Като за начало трябва да изберете какво ще правите заедно. Ако ви се танцува, БийтБо разполага с цяла плейлиста от мелодии за раздвижване. Той може да бъде и хореограф на вашия общ семейн танц, защото знае много движения и дава указания как да ги изпълнявате. От вас и детето се иска просто да го следвате с удоволствие.

След урока по танц, можете да заложите на по-сериозно образователно съдържание, отново чрез игра. Усмихнатото роботче знае буквите и цифрите и може да брои, като неусетно увлича детето да повтаря след него и така да усвоява знанието. Ако все още не сте отделили време да научите малкото човече да разпознава цветовете, отстъпете задачата на тази умна играчка и ще останете изненадани колко бързо детето ви вече ще е наясно с целия цветови диапазон.

Диджей BeatBo Boogie

Типично за играчките на Fisher Price и БийтБо Буги е всестранно развита играчка и може да прави много неща. В случая горещо ви препоръчваме обаче една специална функция. Трябва само да написнете крачето с нарисуваното микрофонче и след това да му предложите някоя своя любима дума, фраза или част от песничка.

Разбира се, най-забавно е, когато детето ви запише собствения си глас, защото само секунди след това диджей БийтБо ще ви предложи свой специален музикален микс с него. Така оригиналният аранжимент на вашата песничка може да се превърне в запазена само за вас семейна или детска мелодия, която да си припявате и танцувате, когато ви е хубаво, че сте заедно. Роботчето, разбира се, активно участва в това забавление, защото една от най-хубавите му страни е, че абсолютно винаги е в добро настроение и готово за игра. Всеотдайните майки знаят какво облекчение е да имаш заместител в игрите понякога. Е, БийтБо е най-добрият ви помощник в това отношение. Благодарение на него пък двугодишният син на моя приятелка престана да се страхува от тъмното и обичайната семейна трагедия по вечерното му приспиване беше прекратена. Роботчето беше превърнало в песен гласа на майка му и тази мелодия детето си припяваше заедно с него, докато сънят го победи. Нощните събуждания в тъмното пък престанаха непременно да предизвикват отчаян рев, защото със светещото си коремче БийтБо служеше и като малка нощна лампа.

Спомен за едно зайче или защо е важно играчката да казва истината

Когато бях дете, приятелка на майка ми ми донесе за Коледа едно малко пластмасово зайче с дълги уши. Каза ми, че докато спя, то ще ми пее приказки, затова да го държа до леглото си. Цяла нощ чаках да чуя в просъница музикалната приказка на моето ново зайче, но то така и си остана безмълвно. Така стана и на следващата, и на по-следващата вечер, разбира се. Накрая, когато го разглобих, за да видя къде са му скрити заложбите, се оказа, че в него няма просто нищо. И че мамината приятелка ме беше заблудила.

Сега, от позицията на годините си, знам, че възрастните си измислят някакви неща, за да стимулират детското въображение и че онази жена изобщо не е искала да ме разочарова. Както виждате обаче, четиридесет години по-късно аз все още помня този подарък. И то с лека горчивина. Защото, когато един възрастен ти каже, че едно зайче може да пее, ти вярваш, че то наистина може. Понеже възрастните, както и играчките, трябва да казват истината.

Затова и непорасналото дете в четиридесет и… годишното ми тяло особено много хареса този симпатичен музикален БийтБо робот. Защото той прави дори повече от това, което възрастните могат да си представят. И защото с него нито едно дете няма как да остане разочаровано.


Повече информация Виж всички