…И ангелите шепнат, че е време за розе

| от Mamamia.bg |


Времето навън се колебае неспокойно между пролет и лято, топлина и студ. Слънцето и вятърът са в постоянна битка… И много от нас все още се чувстват в нестабилно настроение. Зад гърба ни е така наречената изолация – най-странния социален експеримент, на който сме ставали свидетели през последните десетилетия.

Затова и сега всички изпитваме необходимост от спокойно, добре прекарано и пълноценно запълнено време. Имаме нужда да компенсираме неприятните изживявания и стреса с качествен, реален, а не виртуален живот. И наистина се нуждаем от непринуденото, понякога изнервящо, но и така необходимо присъствие на хората, с които доскоро поддържахме контакти единствено онлайн.

Сега е моментът за нещо приятно: среща с любим човек в откритата част на някое заведение или на терасата у дома. Поводът, а и причината за събирането може да бъде споделянето на лека напитка и нещо вкусно за хапване.

При избора на питие може да се спрем на бяло вино, но още по-подходящо би било да заложим на висококачествено розе, особено ако не държим толкова на алкохолно опиянение, колкото на неангажиращия разговор.

whisperin-angel1

Снимка: esclans.com

Розето е напитка, която не е задължително да се консумира вечер – то е подходяща компания и за обедите или ранните следобеди. Мит е, че розето се пие единствено през лятото. Всъщност има първокласни розета, които са подходящ избор дори за най-студените месеци. Причината розето да се свръзва с горещите летни дни е може би в това, че обикновено то се сервира няколко градуса по-охладено, отколкото стандартните бели вина. Между 7 и 10 градуса по Целзий е перфектната температура на охлаждане при сервирането на розе, докато при повечето бели вина тя е в диапазона по-скоро около 10-12 градуса – в зависимост от сорта.

Ако искате да се насладите в най-голяма степен на избраното розе, сервирайте го охладено на 8 градуса в чаша с форма тип лале, в краен случай в такава за бяло вино. Задължително го пийте без лед и никакво разреждане с обикновена или газирана вода – хубавото розово вино няма да ви го „прости“!

За предпочитане е розето да се пие възможно най-„младо“, като за тази година предпочитаната реколта е от 2019-а. А ако трябва да избираме регион, който да ни гарантира качество, то трябва да се насочим към Франция, по-точно към Прованс. Много любители на качественото вино твърдят, че провансалските розета са сред най-хубавите в света. За разлика от италианските, те са известни с богатия си купаж. С този термин се определя смесването на различни сортове грозде – колкото повече са те, толкова по-богат е купажът, а съответно и палитрата от вкусове.
whisperin-angel9Снимка:esclans.com

Ако ви е трудно да изберете подходящо розе за срещата с любимия човек, то може да прибегнете до помощта на мобилното приложение Vivino. Приложението позволява да напишете името на бутилката или на избата, или да снимате етикета чрез камерата на телефона си. След това получавате пълна информация за виното според мненията на любители и професионалисти от целия свят.

Ако се разровим в това приложение, за да потърсим качествено розе, неизбежно ще попаднем на снимката на бледорозова, ефирна, почти бяла напитка в леко заоблена бутилка. Етикетът гласи: Whispering Angel – розе от избата Château d’Esclans(Шато д‘Есклан) в… Прованс, разбира се.

То е описано от потребителите най-общо като „розово вино със средна към висока ароматност, с комплексен, интензивен свеж дъх на бяла праскова, виолетки, манго и червени горски плодове“. Интересно, интересно – явно тази бутилка обещава изключително сетивно изживявяне. А по думите на винените екперти, можем да очакваме нещо „ненатрапчиво, леко дебалансирано откъм киселинност, с добра концентрация на зряло грозде и дълга минералност“. Вкусът му, както се изразяват разбирачите, е: „велурен, кремав, вкусен и сочен“.

Освен подобни описания в коментарите на приложението, бутилката „Шепнещ ангел“ от реколта 2019 година има изумителният рейтинг от 4.1 точки от 5 възможни, дадени от цели 38 080 души! Какво означава това? Ами, че според потребителите на Vivino, то е сред 2-та процента топ вина в света и сред 1-ия топ процент изобщо сред провансалските вина. Този рейтинг е удивителен и предизвиква силен интерес.

Какво е това прекрасно питие?

Заравяме се малко в историята на избата Шато д‘Есклан, за да разберем каква е тайната на този вкус.

Chateau d’Esclans Domaines Sacha Lichine La Motte en Provence, France

Снимка:esclans.com

Имението, където се отглеждат сортовете грозде Гренаш, Рол, Сензо (купажът на Whispering Angel) е разположено в сърцето на Прованс, североизточно от Сан Тропе, на около 25 км от средиземноморския бряг, в долината Есклан. Шатото е построено в средата на 19 век, като дизайнът му е вдъхновен от Тосканска вила. Това е фантастично място за отглеждане на грозде, където през деня има топли течения от Средизмено море, а от разположените на север последни хълмове на Алпите, се усеща хладен въздух. Топлината, редувана с хлад, способства за идеалното узряване на гроздето.

От 2006 година насам имението е собственост на Саша Лишин – син на руски емигранти в Америка, роден в Бордо. Той е наследник на Алекси Лишин, автор на задълбочени книги за историята на виното. След продажбата на бащините имения в Бордо – Шато Лекомб и Шато Приоре, Лишин се отдава изцяло на идеята да създаде най-доброто розе в света.

След като обикаля практически целия свят, за да търси тероар за розе, Лишин отново се завръща в Прованс. Така той за пореден път доказва, че исторически най-старата област за вино на Франция (датираща от 5 век пр. Хр.) е същностно най-пригодената за розови вина.

След като закупува Шато д‘Есклан, Лишин започва работа с един от най-добрите технолози в света – Патрик Леон, човек правил за 25 години топ вината на Барон Филип дьо Ротшилд.

Двамата заедно реализират мечтата на Саша, като създават най-доброто розе в света – „Гарус“, както и марките „Рок Ейнджъл“ и „Ле Клан“. Оказва се, че успехът наWhispering Angel по целия свят не е случаен и е съществена част от процес, който може да се определи като „Ренесанс на розовите вина“ от Прованс.

По всичко изглежда, че Whispering Angelе сред най-популярните и качествени розови вина в света, защото се продава в повече от 100 страни, включително и в България.

Този розов „ангел“ може и да е една идея по-алкохолен от средностатистическите розови вина (13,5%), но това не пречи да е перфектен за аперитив преди хапване. Най-подходящо е да го съчетаем с риба, морски дарове, зелени свежи салати, зеленчуци на грил… И да добавим много усмивки.

Защото най-после ги заслужаваме.

Château d’Esclans from guillaume belliard on Vimeo.


Повече информация Виж всички