Барселона – градът, който обича удоволствията

| от Мила Янева |


Защо точно шопинг и защо точно в Барселона?

Когато превърнеш пазаруването в цел на едно пътуване, всъщност удоволствието е двойно. Така става дума не за безцелното бродене по магазини и губене на време в непознат град, а за гъдела да търсиш специални неща и да се натъкваш на изненади.

Става дума за онова откривателско чувство, което те кара да опознаваш едно място чрез малките или по-големи неща, които то ти предлага да опиташ или да притежаваш. За онзи приключенски дух, който те обзема, когато не знаеш какво точно се крие на следващата улица и дали в чаровната галерия на ъгъла няма да откриеш нещо, което да ти носи радост.

Истинският шопинг не е в купуването на предмети – той е в красивата витрина, която ти хваща погледа, в разговора с продавачите, в пробването и преобличането, което толково много напомня на детска игра, в моментите, когато си представяш бъдещия живот на една харесана от теб дреха, чифт обувки, бельо или парфюм.

А пък Барселона, защото… Защото това е градът, в който можеш да си хипи и хипстър, аристократ и прошляк, вечно млад и лекомислен и древно мъдър и смирен. В Барселона някак животът сам се забавлява със себе си. Пък какво по-хубаво място за пазаруване от град, който обича удоволствията?!

Практичен съвет

Смисълът на едно шопинг пътуване не е само в придобиването на вещи, а и в мъдрото организиране на цялостно преживяване. И за да не се загубите финансово в лабиринта по купуването на самолетни билети, намирането на хотел и отделянето на бюджет за харчене от фонда „И аз съм човек“, трябва умно да си подредите нещата отрано. Днес не е необходимо да пестим, за да се самонаградим с едно шопинг пътуване.

618x412

Важно е да имаме подходяща финансова култура и добре избрана кредитна карта. Тази, която наистина би обслужила от начало до край едно шопинг пътуване до Барселона (а и не само), е кредитна карта DSK-Wizz Air. Веднага казвам какво й е различното от останалите, с които вероятно разполагате. Първо, тя е общ продукт на Банка ДСК и популярната авиокомпания Wizz Air. Това означава, че с тази карта не просто можете да си купите самолетен билет на по-ниска цена, но и да трупате точки, докато пазарувате с нея където и да е. А точките може да използвате за плащането на услуги от ком-панията.

Освен това тя ви дава членство в Wizz Discount Club, като от отстъпките, които ползвате чрез него, могат да се възползват и до петима ваши придружители в пътуването. Картата е МasterCard и е безконтактна, може да се ползва за всякакви онлайн или плащания в обекти. Безлихвеният период за погасяване на усвоените средства е 45 дни.

Картата е защитена по всички стандарти, а пазаруването в мрежата става чрез 3D парола за сигурност, която ви се изпраща като sms. За да си поделите удоволствието от шопинга например, имате възможност да издадете и втора карта към вашата сметка на когото си пожелаете, стига да е пълнолетен. Разбира се, вие получавате известията за движенията по вашатакредитна карта DSK-Wizz Air, така че контролът си остава за вас.

География на барселонския шопинг

Стигнахме до най-приятната част – пазаруването. Достатъчно е да облечете дрехи, които в пробните лесно можете да сваляте и слагате отново, да обуете удобни обувки, с които да ходите спокойно, и да се въоръжите с настроение, което ще превърне всичко това в приключение. За останалото е нужно само да си носите крeдитната карта DSK-Wizz Air. Ето и местата, които задължително трябва да посетите по траекторията на своето барселонско шопинг пътешествие.

Portal de l’Angel

618x464
По-евтината дестинация се простира на около 250-метровата широка улица „Портал дел анхел“, която започва от Plaça de Catalunya. На този площад всъщност спират автобусите от летището, така че ако сте на еднодневно шопинг пътуване, или разполагате с малко време до полета си, тя е най-подходяща. Тук се намират магазините на всички марки от средния ценови регистър като Pull and Bear, Zara, Massimo Dutti, Springfield, Benetton, H&M, Bershka, Mango и други. Има и много местни магазинчета, такива за продажба на мобилни телефони и аксесоари, ресторантчета и места за бързо хранене. На тази улица се намира и Disney Store.

Passeig de Gràcia

618x411

Това е горещата барселонска точка за луксозни брандове. Тук ще намерите модни гиганти като Dolce & Gabbana, Armani, Gucci, Diesel, Burberry, Jimmy Choo, както и последните колекции на бижутерските първенци Bvlgari, Cartier, Rolex, Chanel, and Swarovski. Между другото, на „Пасейч де Грасия“ е разположен и Apple Store. Докато кръжите от магазин на магазин, можете да видите и две от най-емблематичните сгради на града – La Pedrera и Casa Batllo.

Моловете на Барселона

618x439
Споменавам ги накуп, защото мол културата вече отдавна не ни е чужда. В Барселона истинското удоволствие е да пазаруваш като турист, но пък ако предпочитате да прекарате известно време, посветено само на шопинга, каталунската перла наистина има какво да предложи.

Един от централните молове е DIAGONAL MAR и най-доброто му предимство е, че се намира на 300 метра от известния Mar Bella Beach. Работи от десет сутринта до десет вечерта, почива в неделя.

Сред най-новите шопинг дестинации в града е CENTRO COMER-CIAL GLORIES. Този мол е едно от най-предпочитаните места за пазаруване на дрехи. Има още кино, хипермаркет, фаст фууд места и гурме ресторанти.

Специалното на LAS ARENAS SHOPPING CENTRE е, че е построен върху бивша арена за борба с бикове. Брандовете, представени тук, са от средния и над среден клас, а питието с гледка към Пласа де Еспаня, е a must do.

El Triangle

618x377
Макар и доста малък като за мол, този търговски център си има своите предимства. Намира се на централно място, предлага добра селекция от електронни и мултимедийни предложения, а и има чуден магазин за оригиналните бразилски джапанки Hawaianas. Затворен е в неделя, но иначе работи като български мол – от десет сутрин до десет вечер.

La Roca Village

618x464
Такаааа… Сега вече говорим за отделно и много специално шопинг преживяване. Ла рока вилидж си е наистина цяло селце с над сто магазина, където се предлагат аутлет стоки от световни брандове. Намира се на около 40 минути от Барселона в градчето Santa Agnès de Malanyanes.

Намаленията са забележителни – стигат до цели 70%. Атмосферата е ваканционна, наоколо е красиво и оригинално декорирано, а наблизо са и плажовете на Коста Брава. Ако не разполагате с кола, можете да стигнете до селцето с автобус от Calle Casp 34. Билет можете да си купите и онлайн с вашата кре-дитна картаDSK-Wizz Airза 15 евро, вместо за 16 евро на място. С билета получавате шопинг гайд, WiFi и купони за отстъпки. Добре дошли сте всеки ден между десет сутринта и десет вечерта.

Преди да си тръгнете от Барселона с покупки и хубаво настроение, хвърлете монетка в някой от централните й фонтани. Направете го само в името на пазаруването! Иначе този туристически ритуал не ви е нужен, за да се върнете тук отново – така и така част от сърцето ви завинаги ще остане в Барселона, затова просто планирайте следващото пътуване.

Снимки: iStock/Getty Images