Зомбита и секс до дупка: филмите, които не са съвсем за пред деца

| от Емилия Седевчова |


Младите родители с бебе са категория хора, които все още помнят какво е да се излегнат удобно на дивана сгушени един в друг и, докато си пийват биричка, да изгледат някое приятно филмче или сериалче. Да, те помнят, но това не означава непременно, че го практикуват. А родители с едно или повече малки деца на възраст до четири-пет години… е, това вече са хора, които са забравили удоволствието от лежерното размотаване и вечерно безгрижие пред екрана, а ежедневието им поднася доста неочаквани ситуации (не непременно лоши!), но от съвсем друго естество. Тези с деца след шестгодишна възраст бавно започват да си припомнят що е то свободно време и се запознават постепенно с ново и старо от света на киното и всичко друго различно от бебегледането в заобикалящия ги свят.

Общото между всички тези родители е, че от време на време, когато успеят да „откраднат“ някой свободен миг, какво по-удобно, бързо и лесно за изпълнение да изберат от едно филмче, като в „доброто старо време“. Често това са случва, когато децата заспят, позаседят се на гърнето, или (според възрастта си) гледкат детско филмче, или са улисани в някакви игри.

Това са моментите, в които решаваме, че ще изгледаме един епизод на любим сериал. Може и да ни се случи, може и да не се получи, важното е да опитвате.

Но най-може да се окаже, че докато малките ни наследници спинкат или си правят „детските работи“, следят и нашите занимания. Както се казва, „държат ни под око“ и е добре да не се отпускаме прекалено. Затова е препоръчително да внимаваме с избора на филмите, които гледаме в тяхно присъствие, за да не се окаже накрая, че и децата са запознати с тяхното съдържание.

Така наскоро ние разбрахме, че десетмесечното ни бебе е изгледало някаква част от сериала „Живите мъртви“, който ние, възрастните, следим с интерес , и доста успешно имитираше зомби: „Гхъъъъъъъъъъъ“.

Пък ние си мислехме, че има проблем с гърлото и дори го водихме на преглед. Е, не, оказа се, че докато спи, все е имало моменти, в които е бил пасивен зрител на нашия сериал и е попил ключови „реплики“. В момента, в който се усетихме, му спряхме филма и постепенно бебечо забрави зомби звуците, а ние позасрамени, вече внимаваме много повече какво, кога и как гледаме.

Оказа се, че има доста родители, които са изпадали в подобна ситуация с децата си и подбора на филми с неподходящо за тях съдържание и далеч не сме единствените, които са мислели, че детето спи или се е увлякло в нещо друго и няма да забележи и разбере какво гледаме ние. Затова е добре да внимаваме повече.
А ето и кои категории филми е най-добре да избягваме да гледаме, когато децата са в обсега на телевизора, пък дори и заспали:

Филми със зомбита, пришълци, мутанти и всякакви страховити създания.

Сред тях са „Живите мъртви“, „Заразно зло“, „Пришълецът“, и продължения, „Z-та световна война“. Заглавия, колкото искаш, няма нужда да ги изброявам, че със сигурност ще пропусна нещо много готино и гледано, но много непрепоръчително за малки „киномани“. След разговор с майките в градинката стана ясно, че децата доста се впечатляват от зомбитата във всичките им форми и превъплъщения и не, че непременно се плашат от тях, даже по-често не е така, но със сигурност обичат да ги имитират и да им подражават, както със звуци (Гхъъъъъъ, Шъъъъъъъъъ, Архъъъъъ), така и с поведение тип „Мамо, аз съм зомби!“. За да избегнем това, е добре да избягваме и тези филми в присъствието на децата или поне, докато не пораснат достатъчно, за да можем спокойно семейно да си ги гледаме всички заедно у дома или на кино.

Филмите с подчертано сексуално съдържание

Като „Игра на тронове“, „Американски пай“, „Секс до дупка“ и какво ли не още. Те са другата категория филми, които да гледаме с подчертано внимание.

Ако ви се е сторило, че филмите със зомбита са твърде много, то тези с ненужно много, прекалено детайлни и прекалено изразителни секс сцени са още повече. И трябва да внимаваме с тях, когато децата ни са наоколо.
Като не изгледат някой филм с подобно съдържание, си спестяваме обяснения от рано за секса и без да прескачаме часта за птичките и пчеличките, която е добре, мисля си, да присъства поне за кратко в детското невинно съзнание. От друга страна, материали със секс съдържание, или поне такива, които го загатват, ни заобикалят отвсякъде. Те са в реклами, видеа, клипове на песни, какво ли не, и е разбираемо, че не можем да държим децата си дълго в неведение, и може би не трябва, защото това е сегашното „нормално“. Ясно е, че някакъв момент ще им обясним за какво става въпрос, но е добре това да се случи, когато ние преценим, че е подходящо и детето може нещо да разбере, а не защото случайно е изгледало някой особено перверзен епизод от „Игра на тронове“ заедно с нас и задава смущаващи въпроси.

Да не забравяме за филмите със сцени на насилие.

Отново се предлага голямо изобилие от актуални заглавия и разнообразие. С тях трябва да сме много внимателни, особено когато децата ни са наоколо. Защото малките много се впечатляват от филмите със секс и имат своите въпроси. Вълнуват се и от тези със зомбита, но шансът да се превърнат в зомби е малък въпреки, че едно дете в детската градина често хапе приятелчетата си! Но да прeсъздадат сцени на насилие в реалния живот, децата са напълно способни и има много показателни неприятни примери за това как се отразяват филми с такова съдържание върху съзнанието и психиката на малки деца и подрастващите. В скоба включвам и игрите с насилие, които понякога играем, когато децата са около нас. Те също не трябва да се подценяват, защото въздейстивето, което оставят върху малките човечета е голямо.

При отглеждането на дете често няма само правилно или неправилно решение, наличието на десетки подходи в отглежданеето, методи, методики и правила го доказват, както и честото противоречие между тях. И стига родителят да проявява загриженост, внимание и старание в този процес, нещата се получават. Грешки винаги могат да се случат – това, както се вижда, важи и за филмите, които малките ни наследници гледат дори, когато не гледат телевизия, но с подходящо отношение от наша страна, ако се налага и обяснение, нещата винаги могат да се оправят.

Вижте още:

„Еуфория“ – кошмар за родители или нещо повече?