Велика – по-велика – Мерил Стрийп

| от MamaMia |


Каквото и да се каже за Мерил Стрийп, няма да е достатъчно. Ако сумираме всички възхвалителни епитети – „прекрасна“, „страхотна“, „невероятна“ т.н. и ги качим на степен, пак няма да можем да се изразим достатъчно добре за Стрийп. Не защото не е прекрасна и страхотна, а защото възхвалите стоят нелепо на неин фон. Актьорската игра на Мерил Стрийп винаги е говорила достатъчно добре сама за себе си: това е една от актрисите, които се плъзгат с такава лекота и финес по живота и кариерата си, че Холивудската суматоха просто не може да ги засегне.

С 19 номинации за 35 години Стрийп държи рекорда за човек с най-много номинации за Оскар (независимо мъж или жена) в историята на киното.

Има също 26 номинации за Златен глобус за периода след 1979 г., от които печели 8. За тази награда също има повече номинации от всеки друг актьор. През 2003 и 2009 г. е номинирана по два пъти в различни категории, а през 2010 г. е номинирана два пъти в една и съща категория, когато печели Златен глобус за главната женска роля в мюзикъл или комедия, където се състезава със себе си, Джулия Робъртс, Марион Котияр и Сандра Бълок.

Стрийп е родена на днешната дата, преди 68 години, в Съмит, Ню Джърси. Нейната майка, Мери Улф (по баща Уилкинсън, 1915-2001), е художник и художествен редактор. Баща й, Хари Уилям Стрийп младши (1910-2003), е фармацевт. Тя има двама братя, Дана Дейвид и Хари Уилям III.

Бащата на Стрийп е от германски и швейцарско-германски произход. Бащината ѝ линия датира назад до Лофенау, Германия, откъдето е вторият й прадядо, Готфрид Стриб, емигрирал в Съединените щати, и където един от нейните предци служил като кмет. Друга линия на семейството на баща ѝ е от малък град в Швейцария, в кантона Обвалден. Нейната майка има английски, германски и ирландски произход. Някои предци от майчината ѝ линия живели в Пенсилвания и Роуд Айланд. Нейният осми прадядо, Лорънс Уилкинсън, е един от първите европейци, заселили Роуд Айланд. Стрийп е също така и далечен роднина на Уилям Пен, основател на Пенсилвания, и документи показват, че нейното семейство е сред първите купувачи на земя в страната. Прадедите ѝ от майчина линия, Манус Макфадън (р.1831) и Грейс Щам (р.1832), били местни жители на Hook Head, окръг Dunfanaghy, графство Донегал, Ирландия.

Отгледана е презвитериански, и е израснала в Бернардсвил, Ню Джърси, където е посещавала местното училище Bernards High School. Сред нейните приятели е имало католици и редовно е присъствала на литургиите им. Получава бакалавърска степен по актьорско майсторство (Drama) от Васар Колидж през 1971 г. (където за кратко е обучавана от актрисата Джийн Артър). По-късно става магистър по изкуства (M.F.A.) в Йейл. Докато е там, играе най-различни роли на сцената: от Елена в „Сън в лятна нощ“ до осемдесетгодишна жена в инвалидна количка в комедия, написана от тогава неизвестните драматурзи Кристофър Дъранг и Албърт Инурато.

През 1978 година се жени за своя съпруг Дон Гънър, от когото има 3 дъщери и един син. Двамата са заедно и до днес.

Вижте част от най-паметните роли на Мерил Стрийп в галерията.

*Мерил Стрийп участва в над 50 филма. Изборът на показаните в галерията е на редактора.