Работи ли джендър маркетингът?

| от MamaМia по Guardian |


Днес всички пазаруваме – и жени, и мъже. Съвременният мъж ходи на пазар, купува храна, препарати, козметика. Маркетолозите от години се опитват да продават повече и една от стратегията е да продават разделно – едни и същи стоки се опаковат различно, за да бъдат купени от мъжете или жените.

И така днес имаме стъписващо разнообразие продукти. Не говорим за стоки за специфична грижа като крем за бръснене или гел за интимна хигиена. Има обаче сапун, опакован и маркетиран като за мъже (никакви обли ръбове, без аромат и пастелни цветове в опаковката) и такъв, който е предназначен за жени – (не изсушава кожата, опакован е като подарък, мирише на чисто и пр.). Разбира се би било абсурдно да смятаме, че мъжете и жените се цапат различно и трябва да се мият различно.

Разделението по пол обаче дава добри маркетингови резултати.

Еднодневните самобръсначки за жени например, обикновено са розови и са по-малко в опаковка, затова пък на по-висока цена. Въпреки това повечето жени използват именно такива.

При детските играчки нещата са особено видими – там не можеш да купиш просто велосипед – или е черен, или розов, или на черепи, или на розички. Ако има кошничка отпред, цената се качва.

Ясно е, че мъж не би си купил кофичка кисело мляко с изображение на тънка талия или с обещание за бифидни бактерии и 0% мазнини. От друга страна предлагането на кисело мляко за мъже не дава задоволителни резултати. Може би киселото мляко просто няма как да мине за нещо мъжкарско.

Джендър подходът обаче наскоро взе на прицел предлагането на чипс. На скара, с чили или с бекон продуктите са насочени към мъже, докато оризовите или нискомаслените – за жени.

На пръв поглед чипсът е общо-взето унисекс категория, гузно удоволствие, което всеки обича.
Друго ще ви кажат маркетолозите обаче. Те внимателно са наблюдавали консумацията и са установили, че мъжете не се притесняват от хрускането, ближат си пръстите – оранжеви от мазнината, и изсипват остатъка от дъното на пакета в отворената си уста. Жените не правят така.

Оказва се, че дамите се притесняват да хрускат шумно, не си облизват омазнените пръсти, а ги избърсват в салфетка и никога не надигат полупразната кесия, за да изсипят трохите в отворената си уста. Затова от компанията Doritos, дъщерна марка на PepsiCo насериозно обмислят да започнат да предлагат дамски чипс.

Е, работи ли джендър маркетингът? Зависи от продукта – казват експретите . В случая с чипса това е класически пример, в който на жените се гледа като на проблем, за който продуктът намира решение. Но проблемът може би е в самият продукт; може би той просто не е за всеки, а не е толкова джендър ориентиран.

Производителите непрекъснато опитват различни стратегии и понякога джендър подходът дава резултати, друг пък – бира за жени – не.

В същото време пазарният дял на продукти като бризър или сайдер расте. Те са насочени основно към жените, които не харесват страничните ефекти на бирата, която води до често уриниране, потене и хълцане.

Статистиките сочат, че шоколад, който „не е момичешки“ си вдига продажбите с 30%. Същото се отнася и за швейцарски шоколад, предназначен да облекчава менструалните болки при дамите.

В някои случаи да продаваш унисекс продукти, като „мъжки“ или „женски“ дава резултати. Но като цяло играта с културните норми никога не е сигурна.

А вие – обичате ли да ви продават нещо „специално за момичета“?