Опасни ли са супергероите?

| от |


Учени установиха, че положителните филмови герои извършват повече актове на насилие от така наречените злодеи. И именно тяхното поведение служи като пример за повечето деца и тийнейджъри.

По време на националната конференция на Американската академия на педиатрите, специалисти от Пенсилванския университет заявиха, че супергероите във филми и комикси много по-често извършват актове на насилие от съперниците си.

 

 

Констатирано е, че в 10 адаптирани по комикси блокбастъра, сред които „Отряд самоубийци“, „Дедпул“ и „Отмъстителите“, супергероите извършили 2191 акта на насилие, докато отрицателните герои нанесли удари с юмруци или тежки предмети 1724 пъти. „Добрите“ персонажи извършвали средно 23 акта на насилие на час, а „лошите“ по 18.

Супергероите използвали 659 пъти смъртоносно оръжие, макар това изобщо да не било необходимо, а злодеите – 604 пъти. При това било установено, че персонажите от мъжки пол били пет пъти по-агресивни в сравнение с тези от женски пол.

Въпросните данни са тревожни за учените, защото за децата и тийнейджърите поведението на супергероите е пример за подражание. Подрастващото поколение се стреми да прилича на „добрите“, а отрича така наречените „лоши“.